Sanders citeert opnieuw verkeerde cijfers over aantal gedode Palestijnse burgers tijdens 2014 oorlog

sanders-RecollectionZo hoort u het ook eens van een Amerikaanse Jood … 😦

Een dag nadat pre-presidentskandidaat voor de Democraten, de bijna 75-jarige Bernie Sanders, moest erkennen dat hij het volledig mis had toen hij suggereerde dat Israël meer dan 10.000 Palestijnse burgers had gedood tijdens de zomeroorlog van 2014 tegen Hamas, citeerde hij opnieuw verkeerde cijfers omtrent de Palestijnse dodentol in een interview op een Amerikaanse TV-zender.

In een interview met het Amerikaanse TV-station MSNBC (Microsoft Network en NBC) op vrijdagochtend, citeerde hij opnieuw een incorrect aantal, hoewel het deze keer niet zo overdreven was als de vorige keer toen hij eerder sprak met The New York Daily News. Sanders zei gisteren dat “volgens de Verenigde Naties meer dan 2000 [Palestijnse] burgers werden gedood” in die oorlog en hij herhaalde zijn beschuldiging dat de militaire acties van Israël ‘disproportioneel’ waren.

Hoewel Sanders zijn cijfer wat had bijgespijkerd (van 10.000 naar 2.000 gedode Palestijnen) slaat hij nog steeds de bal volkomen fout. Volgens OCHA, het Kantoor van de Verenigde Naties voor Humanitaire Zaken, ligt het aantal Palestijnse dode burgers tijdens de 2014 oorlog op 1.423  burgers, terwijl de terreurorganisatie Hamas het cijfer van 1.462 aanhaalt.

Het Gezondheidsministerie van Hamas en de PCHR, een Palestijnse mensenrechtenorganisatie alsook het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken houdt het voorlopig op een totaal van 2.025 à 2.125 gedode Palestijnen waarvan zeker 936 militanten waren. De Verenigde Naties houden het op 2.251 gedode Palestijnen en maakt geen onderscheid tussen burgers en militanten.

Blijkbaar zijn het die cijfers die Sanders heeft onthouden, zonder te (willen?) beseffen dat het hier om totaalcijfers ging (burgers en terroristen samen). Vandaag lijkt een cijfer van iets meer dan 1000 omgekomen Palestijnse burgers dichter bij de waarheid te liggen.

Al bij al is dit nog een betrekkelijke bescheiden dodentol vermits Hamas (en andere terreurgroepen) hun stellingen temidden de burgerbevolking had opgetrokken en soms raketten en mortiergranaten afvuurden vanaf schoolgebouwen, speelplaatsen, hospitalen, moskeeën en zelfs VN-gebouwen. In sommige extreme gevallen werden burgers simpelweg gegijzeld en opgesteld op belangrijke posities om Hamas buiten schot te houden.

Advertenties