Verkoop Israëlische wapens aan Europa verdubbelde als gevolg van vluchtelingencrisis en terreuraanslagen

dronesIsraël is wereldwijd de grootste exporteur van onbemande vliegtuigen (drones)

Stijging van de verkoop van Israëlische wapens naar Europa compenseert de mindere verkoopcijfers in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Voor 2016 wordt verwacht dat de stijging van de wapenverkoop bescheiden zal blijven.

Israël heeft vorig jaar contracten voor wapentransacties ondertekend voor een waarde van 5,7 miljard dollars (ca. 5 miljard euros), een lichte stijging vergeleken met 2014 maar een sterke daling ten opzichte van 2013, vertelde op woensdag 6 april ’16 Michel Ben-Baruch, hoofd van Sibat, het uitvoer agentschap van het ministerie van Defensie.

“Een bewogen jaar voltooiend, zijn wij er toch ingeslaagd om door middel van gezamenlijk en vastberaden werk de hoeveelheid ondertekende contracten te behouden vergeleken met 2014,” zei hij, citerende 5,6 miljard dollars aan nieuwe orders in 2014 vergeleken met 6,5 miljard dollars in 2013.

In tegenstelling tot de bescheiden winsten in het algemeen, is het afgelopen jaar de verkoop aan Europa meer dan verdubbeld, van 724 miljoen dollar tot 1,63 miljard dollar, vermoedelijk als gevolg van de vluchtelingencrisis en de stijging van de terreur aanslagen op het continent.

De verkoop naar Noord-Amerika is eveneens toegenomen tot 1,02 miljard dollar. Het Ministerie van Defensie merkte op dat Israël nog steeds een van’s werelds top 10 defensie exporteurs is en investeerders in technologie om de “operationele problemen die worden gesteld door asymmetrische oorlogvoering en het belang van nauwkeurige munitie en real-time intelligentie,” te overwinnen.

De meerderheid van de Israëlische wapenuitvoer gaat naar Azië en Europa, volgens het verslag, ondanks het feit dat de uitvoer naar deze continenten van 3 miljard dollar in 2014 daalde tot 2,3 dollars in 2015. Export naar Afrika, die de afgelopen drie jaar was gestegen, daalde vorig jaar eveneens met bijna 50% – van 318 miljoen dollars in 2014 tot 163 miljoen dollar vorig jaar. Ook de omzet naar Latijns-Amerika daalde.

Het ministerie van defensie verklaarde de daling van de verkoop door te verwijzen naar “dalende olieprijzen en schommelingen van de valuta”. Het voorspelde echter, dat de uitvoer zich langzaam zal herstellen in 2016. Dreigende grote wapentransacties met India moeten die voorspelling helpen realiseren en zullen in het bijzonder de cijfers in Azië opnieuw stabiliseren.

Opgemerkt moet worden dat de Israëlische uitvoer in 2015 in het algemeen gedaald is, gedeeltelijk als gevolg van de sterkte van de Israëlische munt (sjekel of NIS) en de zwakke wereldeconomie. Vliegtuigen en ruimtevaart systeemupgrades waren de meest lucratieve militaire export en namen met 14% het grootste deel van alle nieuwe contracten in 2015. Op de tweede plaats kwamen radar- en elektronische systemen (12%) en drones (11%). Israël is ’s werelds grootste exporteur van drones.

israel-weaponryNew Delhi, India, 6 februari 2014. Een bezoeker kijkt naar een model van een Israëlisch geweer in het Israël Paviljoen op de wapenexpositie Defexpo India 2014 [beeldbron: EPA]

israel-weaponry2Tel Aviv, Israël, dinsdag 30 juni 2015. Israëlisch bewakingsvoertuig op een wapenexpo in Tel Aviv. Zowat twee dozijn Israëlische bedrijven stelden er hun producten voor die worden gebruikt door Israëlische en internationale legers, politie eenheden en inlichtingendiensten. [beeldbron: AP/Dan Balilty]

Advertenties