Palestijnen verspreiden in VN ontwerpresolutie omtrent verbod op Joodse woningbouw in Israël

Palestinian-UNNew York, 29 november 2012. De Verenigde Naties hebben zonet ‘Palestina’ erkend als waarnemend niet-lidstaat. Juichende Palestijnen in de VN olv. Abu Mazen aka Mahmoud Abbas (midden). Echter, een werkelijk soevereine Palestijnse staat en vrede met Israël zijn verder weg dan ooit. [beeldbron: UN Photo/Rick Bajornas]

Palestijnse functionarissen zijn afgelopen vrijdag 8 april 2016 begonnen met een ontwerpresolutie te verspreiden in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties [UNSC]. De resolutie veroordeelt Israël’s woningbouw in Judea & Samaria en in Jeruzalem en eist de stopzetting van de bouw. Het veroordeelt tevens het vermeende geweld van de ‘kolonisten’ maar negeert de reeds meer dan zes maanden durende ‘Messen Intifada’ van de Palestijnen, aangestoken en gesteund door Abu Mazen. Op 22 april aanstaande wil Abu Mazen de resolutie ter stemming voorleggen in de Veiligheidsraad.

De Palestijnen willen met deze zet de uitgaande regering van president Barack Obama uittesten. Nadat de VS in 2011 een gelijkaardige resolutie met hun vetorecht blokkeerden hebben de Amerikanen recent de druk op Israël verhoogt en ermee gedreigd hun vetorecht in de Raad niet te gebruiken indien een soortgelijke resolutie opnieuw zou ingediend worden. Hierdoor zou de resolutie reëel kans maken om goedgekeurd te worden.

De VS willen Israël aldus dwingen om de tweestatenoplossing integraal te aanvaarden waarin Israël zich dient terug te trekken achter de pre-1967 lijnen (de zgn. Auschwitz Lijnen van wijlen Abba Eban uitgezet in april 1949) en uit Oost-Jeruzalem, dat in de toekomst de hoofdstad van ‘Palestina’ zou worden.

Deze ontwerpresolutie klinkt ietwat gematigder dan de vorige in de zin dat deze keer niet wordt opgeroepen tot de oprichting van een Palestijnse staat noch om internationale bescherming verzoekt. Het wordt dus afwachten wat de Amerikanen op 22 april zullen doen.

Eerder had premier Benjamin Netanyahu op donderdagavond het manoeuvre van Abu Mazen in de Veiligheidraad scherp veroordeeld en geantwoord:

“Abu Mazen [Abbas] onderneemt stappen die onderhandelingen steeds verder wegduwen. De enige manier om vrede te bevorderen is door directe onderhandelingen en Abu Mazen wil dat vermijden. De Palestijnen voeden hun kinderen dagelijks op dat de nederzettingen Tel Aviv, Haifa en Acre zijn.”

Echter de Arabische Liga, de organisatie die 22 Arabische landen in het Midden-Oosten overkoepelt, lijkt niet erg opgezet te zijn met het nieuwe manoeuvre van Abu Mazen. De linkse Israëlische krant Haaretz berichtte dat de Arabische Liga op 20 april (twee dagen voor de stemming zal plaatsvinden) een speciale bijeenkomst belegt om deze kwestie te bespreken. Volgens een westerse diplomaat hebben sommige Arabische landen hun bezorgdheid geuit omtrent de resolutie en hebben de Palestijnen gewaarschuwd hun diplomatieke offensief jegens Israël niet door te zetten.

Advertenties