Visserijzone met 5,5 km uitgebreid voor Gazaanse kust; BBC misleidt publiek inzake zeeblokkade

vissersGaza, 6 juli 2014. Palestijnse vissers halen de vangst binnen voor de kust van de Strook [beeldbron: AFP/Mahmud Hams]

De Coordinator voor Regerings Activiteiten in de Gebieden [COGAT] heeft onlangs via haar Facebookpagina aangekondigd dat het per 1 april 2016 de visserijzone voor de kust van de Gazastrook met meer dan 5 kilometer zal uitbreiden  verder in zee. De zone werd uitgebreid van 6 naar 9 zeemijl (omgerekend: van 11,1 km vroeger tot 16,67 km nu). Dat is voor het eerst sinds 2005 dat dit gebeurt.

COGAT schat dat het besluit de jaarlijkse omzet van de Gazaanse visserij industrie die thans  ca. 1,384 miljoen euros jaarlijks bedraagt, een extra van ca. 93.000 euros per jaar zal opleveren. Zowat 4000 vissers werken in Gaza waarvan meer dan de helft onder de armoedegrens leeft.

cogat-fishing-gaza

Zeeblokkade Gaza sinds januari 2009
Ondanks de interesse in de Gazaanse visserij industrie die de Britse openbare omroep BBC heeft getoond in het verleden, was er deze keer geen bericht over te vinden op de Engelstalige BBC Nieuws site, bericht BBC Watch. Behalve dan op de Arabisch-talige website van de BBC (plaatje rechts) en het is daar dat het (weer) fout loopt.

In dat bericht op BBC Arabic wordt de lezers verteld dat Israël een zeeblokkade heeft opgelegd aan de Gazastrook sinds de terreurgroep Hamas in juni 2007 met geweld de macht greep en de absolute controle  over het gebied. Maar dat klopt niet.

In feite werd de zeeblokkade door Israël aangekondigd in januari 2009, ruim anderhalf jaar nà de machtsovername door Hamas in de Strook.

Zoals men zich zal herinneren werd de onjuiste bewering herhaalde keren verspreid tijdens verschillende gelegenheden en werd in het verleden evenzoveel keren gecorrigeerd door de BBC. Het is dan ook onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat de BBC deze kwakkel telkens opnieuw blijft herhalen.

fishing zone story BBC ArabicZowel de titel als het bijgevoegde onderschrift in het artikel van BBC Arabic (plaatje hiernaast) informeren ons dat conform [het Interim Akkoord van 28 september 1995, als deel van] de Oslo Akkoorden [ook wel Oslo II genoemd], de visserijzone voor Gaza werd bepaald op 20 zeemijlen voor de kust (37,04 km.)

Die informatie is natuurlijk correct. Echter, het publiek wordt niét verteld dat Hamas, dat de Gazastrook controleert, tégen dat akkoord was en het ook niet ondertekend heeft.

Integendeel, Hamas heeft in juni 2007 de partij die het akkoord wèl had ondertekend, met name Al Fatah van Mahmoud Abbas, met geweld van de macht verdreven.

De zeeblokkade werd pas anderhalf jaar later door Israël opgelegd nadat het land had ondervonden dat sinds de machtsovername door Hamas,  de terreur vanuit Gaza enorm gestegen was en dat Hamas wapens binnensmokkelde in de Strook, niet alleen over land maar ook over de Middellandse Zee.

Advertenties