Netanjahoe daagt Abbas uit voor gesprek: ‘Mijn agenda hele week vrijgemaakt speciaal voor hem’

netan-abbas2Abu Mazen en Bibi, vrienden voor het leven? Euh…<slik>

Premier Benjamin Netanjahoe had op maandag 4 april een onderhoud met de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Lubomír Zaorálek en maakte van de gelegenheid gebruik om de president van de Palestijnse Autoriteit Mahooud Abbas uit te dagen om hem te ontmoeten.

Volgend op de uitspraken van Mahmoud Abbas aan een Israëlische journalist omtrent zijn bereidheid om Netanjahoe op ‘om het even welk moment’ te ontmoeten, antwoordde Bibi dat “hij [Abbas] mag elke dag afkomen, ik zal er zijn”.

Netanjahoe zei tegen de Tsjechische minister Lubomír Zaorálek:

netanyahu-fhone“President Abbas vertelde enkele dagen geleden op de Israëlische televisie dat indien ik hem uitnodig hij zal komen. Ik nodig hem uit. Ik heb voor hem mijn agenda voor deze week helemaal vrijgemaakt. Hij mag om het even welke dag afkomen. Ik zal er zijn. Het eerste wat ik ter sprake zal brengen is dat hij de Palestijnse campagne van het aanzetten tot moord op Israëliërs, moet stilleggen. Mijn deur staat altijd open voor diegenen die vrede willen met Israël.”

 Vorige week had Mahmoud Abbas in een interview op de televisie met de Israëlische journaliste Ilana Dayan gezegd dat hij bereid is om Netanjahoe op “om het even welk ogenblik” te ontmoeten om te onderhandelen over een vredesakkoord. “Overigens suggereerde ik om hem te ontmoeten,” vertelde Abbas maar stopte bruusk halverwege zeggende “Nee, nee, het is een geheim. Dat ik enkel tegen u,” lachte hij en antwoordde niet meer aan Dayan hoe hij dacht dat praktisch uit te werken.

Het is niet de eerste keer dat Netanjahoe en Mahmoud Abbas elkaar ervan beschuldigen van het weigeren om samen te komen. Abbas vertelde in januari jl. tegenover Israëlische journalisten dat een ontmoeting tussen de twee leiders was geregeld en hij “akkoord ging maar sindsdien niets meer heeft gehoord van Netanjahoe”. Echter, de woordvoerder van Netanjahoe zei toen dat dit helemaal “niet waar” was.

Diezelfde dag op het World Economic Forum in Davos daagde Netanjahoe opnieuw Abbas uit om hem te ontmoeten in een interview met Fareed Zakaria van CNN. “Ik zeg, ok, weet je wat Fareed? Geef mijn invitatie door aan Abu Mazen, President Abbas, en het zal mij een excuus geven om wat langer in Davos te blijven en we wachten gewoon tot hij afkomt. Ok?” kondigde Netanjahoe aan. “Ik heb dat op elke plaats gezegd waar ik ben geweest en hij heeft altijd geweigerd om te komen. En dat blijft een probleem.”


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Anywhere, anytime……..LOL!”

Advertenties