Israël stopt tijdelijk de levering van cement aan Gaza om het uit de handen van Hamas te houden

cement2Cementopslagplaats in Gaza [beeldbron: Palestine Today]

“Israël heeft op zondag de invoer van cement en andere bouwmaterialen naar de Gazastrook stilgelegd nadat het zich realiseerde dat deze gedeeltelijk worden omgeleid door de terreurorganisatie Hamas die het gebied bestuurt,” luidens een persmededeling van zondag 3 april 2016 van de Coordinator voor Regerings Activiteiten in de Gebieden [COGAT].

Een van kwesties die Israël, sinds het einde van de zomeroorlog van 2014, grote zorgen baart in de inspanningen die worden geleverd voor de wederopbouw van de Gazastrook, is dat bouwmaterialen die naar het kustgebied worden gebracht niet gebruikt worden waarvoor ze bestemd zijn, maar in tegendeel door Hamas worden verduisterd en gebruikt worden voor het creëren van tunnels en andere infrastructuur die kan worden gebruikt tegen de Israel Defense Forces in een toekomstig conflict met Hamas.

“Een onbekende hoeveelheid cement, bedoeld voor de heropbouw van de belaagde Strook, werd aangeslagen door Imad al-Baz, de vice-directeur van het Economisch ministerie van Hamas,” schreef Majoor-generaal Yoav Mordechai van COGAT op de Arabisch-talige Facebookpagina al-Munasek en hij voegde eraan toe:

Yoav Mordechai“Dit is rechtstreeks in tegenspraak met de heropbouw voorwaarden zoals die werden afgesproken tussen Israël en de Palestijnen met als resultaat het bevriezen van de invoer van de materialen die bedoeld waren voor de privé sector.

De informatie omtrent de activiteiten van Imad al-Baz kwamen aan het licht via de internationale reconstructie inspanningen in Gaza. Wij zijn ontgoocheld dat Hamas doorgaat met het beschadigen en misbruiken van de Palestijnse bevolking, en enkel maalt om de persoonlijke belangen van de organisatie.”

“Deze stop is niet bedoeld om lang te blijven duren en zal net zolang gehandhaafd blijven totdat de hele kwestie grondig werd doorgelicht,” vertelde een woordvoerster van COGAT aan The Times of Israel. “We onderzoeken de kwestie en zullen bekijken hoe het verder moet,” zei ze, echter “in afwachting worden andere goederen en materialen de Gazastrook binnengebracht zoals we dat gewoonlijk doen”, voegde zij eraan toe.

De Verenigde Naties hebben eveneens het “afleiden van materialen” veroordeeld in een verklaring die maandag 4 april ’16 werd vrijgegeven, maar vermeed angstvallig om Hamas als de verantwoordelijke voor het stelen van bouwmaterialen aan te wijzen.

Nickolay Mladenov, de speciale coordinator voor de Verenigde Naties inzake het Midden-Oosten vredesproces, verwees naar de verwoestingen die werden aangericht tijdens de 50 dagen durende veldslag tussen Israël en Hamas in de zomer van 2014 en hij zei:

“Diegenen die denken profijt te kunnen halen in het afleiden van materialen, stelen van hun eigen volk en verhogen aldus het lijden van de Palestijnen in Gaza. Het volk van Gaza is afhankelijk van de invoer van bouwmaterialen om hun beschadigde en vernielde huizen te herstellen en herop te bouwen, volgend op het 2014 conflict en ontberen de hoogst noodzakelijke infrastructuur en ontwikkelingsprojecten.”

tunnelTruckEén van de grote gebetonneerde tunnels die werden gegraven nà het einde van Operation Protective Edge en die onlangs ontdekt werden door Egyptische soldaten. Het bericht van het bestaan van dergelijke grote tunnels raakte pas op vrijdag 11 maart 2016 bekend. Sommige van deze tunnels zijn wel 3 kilometers lang en zijn zo groot dat er zelfs vrachtwagens door kunnen rijden[!] De tunnels werden geëlektrificeerd en voorzien van verluchtingsinstallaties en communicatie. Het is onbekend hoeveel Westerse “hulpgoederen” hiervoor werden achterover gedrukt maar het gaat wellicht om duizenden kilo’s cement e.a. bouwmaterialen. [beeldbron: website van Hamas]

Advertenties