Israël ontwikkelt anti-tunnel raketten om aanvalstunnels van Hamas te vernietigen

GazabomberNiet alleen werd bovengronds alles vernietigd… maar ook wat er diep onder de grond lag verborgen; op het beeld: woonwijk in Beit Hanoun getroffen tijdens de Gaza oorlog van zomer 2014 [beeldbron: B’Tselem, CC BY 4.0]

Israël is zeer binnenkort in staat een intelligente antitunnel raket te vervaardigen, die dankzij sensoren ondergrondse tunnels kan opsporen en van binnen vernietigen kan.

Israël´s vijanden zoals de Palestijnse Hamas, de Libanese Hezbollah of Iran ontwikkelen en stationeren wapens in ondergrondse tunnels, schrijft de Israëlische website Debka. Daarom heeft Israël intelligente raketten ontwikkeld, die uitgerust zijn met seismische sensoren. Daarmee kunnen tunnels opgespoord en van binnen opgeblazen worden. Inmiddels wordt de melding bevestigd door bronnen binnen de Amerikaanse geheime dienst.

Media noemen deze raket daarom ironisch “Underground Iron Dome”, genoemd naar het bekende Israëlische raketafweersysteem. Er moeten echter niet alleen wapendepots van vijandige organisaties “afgeweerd” worden, maar bijvoorbeeld ook de vanuit Israëlische zienswijze illegale atoominstallatie Fordo in Iran. Drie jaar geleden al werd er volgens Debka gediscussieerd of de Israëlische luchtmacht op 23 augustus 2013 met een ontwikkelingsversie van dit wapen wellicht een ondergrondse commandocentrale in Al-Naama aan de Libanese kust had opgeblazen, 15 kilometer ten zuiden van Beiroet.

Destijds was onduidelijk waar de raketten insloegen en hoe er zo´n enorme schade kon worden aangericht. De Jibril-commandocentrale werd in de jaren ´70 door militaire ingenieurs uit de DDR gebouwd en gold als een van de meest veilige militaire steunpunten in het Midden-Oosten. Westerse militaire bronnen beschouwden de aanval als duidelijke boodschap aan Teheran dat de Iraanse ondergrondse atoominstallaties vanaf nu niet meer veilig zouden zijn.

De woordvoerder van het Pentagon, Christopher Sherwood, zei dat er al 40 miljoen dollar was toegezegd voor de afsluiting van het project in het jaar 2016. Men zegt dat er ook in 2017 en 2018 steeds 40 miljoen beschikbaar gesteld worden, dit werd echter door Sherwood ontkend. De Israëlische ondernemingen die deelnemen aan het project zijn Elbit Systems en Rafael Advanced Defense Systems, die het Iron Dome raketafweersysteem ontwikkeld hebben.

door Bürgender


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Gegenfrage van 2 april 2016.
bron-logo

Advertenties