Hamas bekent eindelijk dat het 4 Israëliërs vasthoudt, waaronder de lichamen van 2 soldaten

IDF-soldaten

Hamas heeft op vrijdag 1 april 2016 voor het eerst officieel toegegeven dat het vier Israëliërs vasthoudt: twee soldaten die tijdens de laatste oorlog tegen Hamas in 2014 sneuvelden en twee burgers, de 29-jarige Avraham Mengistu en een Bedoeien-Israëliër van wie de naam niet werd vrijgegeven.

De twee IDF-soldaten die vermist zijn, werden volgens het IDF door de Qassam Brigades, het doodseskader van Hamasmilities en verwante terreurgroepen tijdens het 50-daagse OPE (Operation Protective Edge) gedood en hun lichamen meegenomen. Het gaat om de 21-jarige staf-sergeant Aaron Shaul (rechts) uit Poria die op 20 juli 2014 werd gedood en om de 23-jarige 2de luitenant Hadar Goldin (links) uit Kfar Saba, die op 1 augustus 2014 in Gaza sneuvelde.

Officieel ontkende Hamas tot op heden dat zij de twee vermiste IDF-soldaten in bezit hebben of, en hoe eng dat ook mag klinken, enkel hun stoffelijke resten, want naar verluidt zouden zij tijdens de gevechten onherkenbaar verminkt zijn en hun namen enkel zichtbaar werden via hun militaire naamplaatjes.

hamas-body2Begin oktober 2014, ca. zes weken na het einde van de gevechten, hadden de Qassam Brigades, het doodseskader van Hamas, op een aantal grote kruispunten in Gaza Stad tientallen grote panelen geplaatst waarop de nakende terugkeer van gevangen Palestijnen werd aangekondigd in ruil voor gevangen Israëlische soldaten.

Op de affiches werd de gevangenneming van IDF-soldaat Aaron Shaul (rechts) voorgesteld en daarnaast gesuggereerd hoe een Hamasbrigadist lichaamsdelen van de soldaat in handen houdt (links) die eventueel telkens apart zouden geruild kunnen worden voor telkens één Gazaanse gevangen terrorist. Al bij al een lugubere misselijkmakende voorstelling van zaken, maar ja, van Hamas zijn we dat nu eenmaal gewend.

Gegijzelde burgers
Over de twee gegijzelde burgers is weinig bekend. De 29-jarige Avram Mengistu kroop in september 2014 uit eigen beweging over het veiligheidshekken dat rondom de Gazastrook werd opgetrokken. Hoewel Hamas ontkent dat het om een burger gaat en zegt dat Israël liegt en beweert dat Mengistu een Israëlische soldaat is die kwam spioneren voor het IDF en gevangen werd genomen door Hamas.

Avram MengistuFamilieleden van Mengistu (plaatje rechts), een Israëlische Falasha Jood met Ethiopische wortels, beschrijven hem als geestelijk onstabiel en hebben Hamas aangemaand om met zijn toestand rekening te houden en hem terug te sturen naar Israël.

De twee gegijzelde burger is een Israëliër die afkomstig is uit het Bedoeienen dorp Hura, die in april van dit jaar uit eigen beweging en om onbekende redenen via de doorgang van Erez naar de Gazastrook ging en niet meer terugkeerde.

Volgens een Israëlische functionaris lijdt de man aan lichte mentale stoornissen en heeft een geschiedenis van het illegaal binnengaan van Jordanië, Egypte en Gaza.

Ruilhandel op til?
Hamas heeft de voorbije dagen berichten ontkend dat Israël en Hamas een ruil heeft bereikt voor de vier Israëliërs en noemde die berichten misleidend. “[Premier] Netanjaoe liegt tegen zijn volk en bedriegt de familieleden van de gevangen soldaten,” zei Hamas woordvoerder Abu Obeida in een verklaring. “Er zijn geen gesprekken of onderhandelingen aan de gang met betrekking tot de gevangenen. De vijand zal geen informatie krijgen omtrent de vier, zonder een duidelijke prijs te betalen voor en na de onderhandelingen,” voegde hij eraan toe.

Uiteraard roept een en ander herinneringen op aan de gijzelingszaak van soldaat-korporaal Gilad Shalit die op 25 juni 2006 werd ontvoerd door een Gazaanse terreurcel. In oktober 2011 bereikte Israël een akkoord met Hamas en liet in twee delen 1.027 Palestijnse gevangen terroristen en massamoordenaars vrij (1000 mannen en 27 vrouwen) in ruil voor soldaat Shalit, die bijna vijfenhalf jaar lang door incommunicado werd vastgehouden ergens in een gat in de grond in de Gazastrook.

Hamas zou naar verluidt geweigerd hebben om zelfs maar de mogelijkheid van onderhandelingen te overwegen totdat Israël al de Palestijnen heeft vrijgelaten die sinds het Shalit Akkoord van 2011 opnieuw werden gearresteerd nadat zij opnieuw vervielen tot terroristische activiteiten.