Israël snijdt stroom af van Jericho omdat Palestijnen al jaren weigeren hun energiefacturen te betalen

IECaEen arbeider van de Israëlische electricteitsmaatschappij [IEC] aan het werk op een hoogspanningsmast [beeldbron: Globes]

De door Israël beheerde elektriciteitsmaatschappij zal vanaf vandaag donderdag de electrictiteitstoevoer verminderen aan de de belangrijkste steden in de gebieden die door de Palestijnse Autoriteit worden bestuurd, omwille van een schuld die door de jaren heen is opgelopen tot bijna 400 miljoen euros, zei een Israelische functionaris, luidens een bericht van heden 31 maart op de nieuwssite van Arutz Sheva.

Het besluit van de Israel Electric Corporation [IEC] is van toepassing op de stad Jericho nabij de grens met Jordanië en komt nadat de Palestijnse Autoriteit en de Jeruzalem District Electricity Company hun reeds lang openstaande rekeningen niet betalen, aldus de functionaris.

jdeco-logoDe Jerusalem District Electricity Company [JDECO] levert electriciteit aan de Arabische wijken in oostelijk Jeruzalem en in de omliggende dorpen. De schulden zijn intussen opgelopen tot meer dan 1,7 miljard sjekels, omgerekend ca. 397 miljoen euros.

De functionars van het electriciteitsbedrijf zei, op voorwaarde van anonimiteit: “Wij hebben al de betrokken partijen geïnformeerd en na eindeloze pogingen om een akkoord te bereiken, hebben we besloten om te reageren door de energietoevoer te verminderen.”

In januari 2015 heeft de IEC de stroomtoevoer aan de steden in de Palestijnse Autoriteit enkele uren per dag onderbroken omtrent een gelijkaardig schuld. Het bedrijf stopte ermee, echter de volgende maand en ondanks dat de schuld nog altijd niet was vereffend, bekritiseerde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken alsnog de Israëlische actie.

Silvan ShalomSommige Israëlische leiders hebben gesuggereerd om de taksen op doorvoer van goederen die Israël collecteert namens de Palestijnse Autoriteit te gebruiken om de massieve schuld te delgen.

In 2015 heeft Silvan Shalom, de toenmalige minister van Energie & Water, gevraagd dat Israël stappen zou ondernemen om zich ervan te vergewissen dat Israël niet zou blijven zitten met de berg onbetaalde facturen en Shalom zei toen:

“Het is toch onvoorstelbaar dat het volk van Israël de Palestijnse schuld zou moeten betalen. Wij moeten ervoor zorgen dat de Palestijnen hun schuld tot aan de laatste heilige sjekel terugbetalen!”