Britse minister van Justitie Michael Gove: BDS bedrijft een misdaad die erger is dan Apartheid +video

Anti-bds-protest-nyNew York, 1 juni 2014. Pro-Israël demonstranten met borden waarop zij de BDS beweging veroordelen als racistisch [beeldbron: A. Katz/Shutterstock.com)

De Britse minister van Justitie heeft op maandag 28 maart 2016, scherp uitgehaald naar de BDS beweging en noemde het de nieuwe manifestatie van een oude haat “waarvan we dachten dat deze voor altijd van de aardbodem verdwenen zou zijn, na de unieke misdaad van de Holocaust.

Michael Gove, een conservatieve politicus en voormalig journalist, sprak op maandag op het derde jaarlijkse gala van The Algemeiner’s “Jewish 100 Gala” te New York, VS, en hij hekelde de opkomst van het antisemitisme in Europa waarnaar hij verwees als een “virus dat muteert“:

“In middeleeuwse tijden was antisemitisme religieus en het manifesteerde zich in gettoïsering en gedwongen bekering.

Michael GoveOp het einde van de 19de eeuw en aan begin van de 20ste eeuw leidde het antisemitisme, onder de geperverteerde mantel van wetenschappelijk racisme, tot een beleid van eliminatie in Oostenrijk en Duitsland en tot de grootste misdaad ooit waarvan de mensheid getuige was.

Antisemitisme is veranderd. En thans vindt het haar uitdrukking in oppositie tegen de collectieve identiteit van het Joodse volk en het bestaan van de Staat Israël.”

En minister Gove vervolgde:

“Over de hele wereld scharen de nieuwe antisemieten zich achter de ‘boycot, desinvesteer en sancties’ (BDS) campagne. En de mensen die erachter zitten hebben de arragantie om Israël te vergelijken met apartheid Zuid-Afrika, hoewel Israël een land is dat aan al haar onderdanen, ongeacht hun achtergrond en ongeacht hun etniciteit, een stem en spreekrecht heeft geschonken. Een land waar Arabische politici in de Knesset zetelen en een Arabische rechter zetelt in het Hoog Gerechtshof.

Maar nog erger dan dat, erger dan de Staat Israël te stigmatiseren, is de BDS campagne die oproept tot een doelbewuste boycot van goederen die werden gemaakt door Joodse mensen,  oproepen tot het schandvlekken van de Joodse staat en tot het verwerpen van Joodse handel en het Joodse gedachtgoed, een misdaad die in feite erger is dan apartheid. Het her-introduceert in onze wereld en in onze maatschappij een vooroordeel jegens alle Joden samen, dat vele generaties geleden van de aarde had moeten verdwenen zijn.”

Retorisch vragend waarom dit zo belangrijk is voor zowel Joden als voor niet-Joden zei Gove: Omdat, zoals de Opperrabbijn van het Verenigde Koninkrijk het uitdrukte, dat ‘wat begint bij de Joden nooit ophoudt bij de Joden’.”

Gove, die zijn betoog begon met een kwinkslag, “Ik ben een gehaaide politicus die, vooraleer hij zich in de wereld onderdompelde, een journalist was”, zei dat hij “de inspanningen van de The Algemeiner verwelkomde door de waarheid te vertellen op een moment dat die waarheid meer dan ooit nodig is.”Hij besloot met te verklaren dat: “Om het even welk land waar antisemitisme groeit, een land is dat zich in de duisternis begeeft.”

Bekijk hieronder de videobeelden en luister naar de toespraak van minister Gove: