Premier Jambon: De media zwegen toen honderden Belgische moslims feestvierden na de aanslagen in Brussel

belgium sweets-8.jpgISIS gaf foto’s vrij van Jihadis die snoepgoed uitdelen om de terreuraanslagen in Brussel te vieren. De foto’s werden op de dag van de aanslagen genomen in Deir Ezzor, Syrië, waar militanten in de straten chocoladerepen en snoepjes uitdeelden aan kinderen en ouderlingen. Meer foto’s hier.

In de dagen die volgden op de terreuraanslagen van 22 maart te Brussel braken in verscheidene plaatsen in België straatfeesten uit om het succes van de Jihadisten te vieren, aldus vertelde de vice-premier van België, Jan Jambon.

Cidi_SymposiumOp woensdag 30 maart ’16 was Jan Jambon, Belgische vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken gastspreker op een internationaal symposium in Den Haag dat door CIDI.nl werd georganiseerd met als thema “Terrorisme, Israel en Internationaal recht.”

Jihadisme probleem in België
Opzienbarend was Jambon’s mededeling dat er in sommige Brusselse wijken als reactie op de aanslagen straatfeesten werden gehouden. “Dat er sympathie bestaat voor terreur is een feit,” voegde de minister daaraan toe. Hij sprak over ‘een wij/zij verhaal’, waarbij de vredelievende gemeenschap “niet tegenover de moslimgemeenschap, maar tegen de gewelddadige extremisten is komen te staan. Die breuklijn loopt dwars door de moslimgemeenschap heen.”

Jambon, een conservatieve politicus en Vlaamsnationalist voor de partij N-VA, deed zijn uitspraken terwijl hij tegelijk toegaf dat België een jihadisme probleem heeft. België, één van de kleinste landen van de Europese Unie, heeft per hoofd van de bevolking het grootst aantal jihadisten die vechten in Syrië en Irak. In februari onthulde Jan Jambon dat de Belgische inlichtingendiensten 451 burgers als jihadisten had opgelijst waarvan er reeds 117 zijn teruggekeerd naar ons land.

Echter, Jambon zei dat profilering van jihadisten op basis van afkomst ineffectief is. Hij vertelde tevens dat de Belgische jihadisten verschillende maatschappelijke achtergronden hebben “met inbegrip van dokters, advocaten en criminelen van gemeenrecht en niet enkel komen uit verpauperde buurten. Slechts één op zes jihadisten in België zijn van arme afkomst.” Jambon drong aan op een betere pan-Europese samenwerking omtrent terreurbestrijding. Lees ook het artikel van Soeren Kern: “Waarom België de springplank voor Europese Jihadisten is“.

Belgische en Vlaamse media verzwijgen moslim straatfeesten
Jambon’s uitspraken over straatfeesten na de aanslagen volgde op de kritieken van het falen van de media om over dergelijke incidenten te berichten.

Wegkijken van problemen met moslim immigranten is een nationale sport in de Belgische politiek en de media in het algemeen. Totdat uiteindelijk op 22 maart in Zaventem letterlijk het plafond naar beneden kwam. Luckas Vander Taelen, een gewezen parlementslid voor Groen, muzikant en freelance journalist, zei er gisteren nog dit over:

“Wegkijken van ongemakkelijke feiten, marxisten deden het al in de tijd van de Sovjet-Unie of het China van Mao. Wie zijn kritiek openlijk ventileerde, was een verrader. Net zo is dat jaren gegaan in Brussel. Linkse partijen adopteerden de allochtonen als het nieuwe proletariaat. Wie het over problemen durfde te hebben, werd meteen afgedaan als racist.”

Ook premier van het Vlaamse Gewest, Geert Bourgeois, ergerde zich aan de media die de straatfeesten verzwegen. Bourgeois zei dat kort na de aanslagen, waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze gepleegd werden door militanten van ISIS (Daesh), dat de omroep in het Vlaamse Gewest helemaal niet berichtte over moslim relschoppers.

Zoals bekend gebeurden de aanslagen vier dagen na de arrestatie van Salah Abdelslam, die wordt verdacht banden te hebben met de aanslagers in Parijs in november verleden jaar waarbij 130 mensen omkwamen. “Het is, wat mij betreft, bijzonder schokkend dat na de arrestatie van Abdelslam, 200 jongeren van vreemde origine de straat optrokken en onze politie bekogelden met flessen en stenen,” vertelde Bourgeois. “Het is betreurenswaardig dat onze nationale televisiezender geen beelden toonde van deze incidenten.”

De VRT, de Vlaamse openbare omroep, die weigerde te berichten over de straatfeesten, had besloten om de gekende opportunistische redenen het hele ding botweg te verzwijgen. Officieel haalde de Vlaamse omroep “technische oorzaken” aan als excuus waarom er niet over dergelijke incidenten bericht werd.


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Voor de 98% die deze kleinigheid gemist hadden daar onze media het niet gepast vonden hierover te berichten!”