VN-Mensenrechtenraad accepteert ‘zwarte lijst’ met te boycotten Israëlische bedrijven

boycot01aDe hele de wereld, met inbegrip van de VN en de EU, loopt blind en onnozel achter de antisemitische boycot-Israël BDS beweging aan [beeldbron: cartoon van Guy Morad voor Ynet News]

“De UNHRC is een anti-Israëlisch circus geworden met hun aanvallen op de enige democratie in het Midden-Oosten en hun minachting voor de grove schendingen in Iran, Syrië en Noord-Korea.” [premier Benjamin Netanjahoe, 24 maart 2016 – bron]

De Raad voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties [UNHRC] heeft op donderdag 24 maart ’16 gestemd over een bijgewerkte “zwarte lijst” van Israëlische en internationale bedrijven die handel drijven in Judea & Samaria, het Bijbelse hartland van Israël. Eerder op donderdag had de Raad vijf anti-Israëlresoluties goedgekeurd tegenover slechts vier resoluties voor de rest van de wereld, met name Iran, Zuid-Soedan en Zuid-Korea en ook maar één resolutie omtrent Syrië.

boycot-ADe UNHRC werd destijds opgericht om de mensenrechten te beschermen over de hele wereld, en haar deliberaties zijn gebouwd op een aantal items in haar agenda die focussen op diverse onderwerpen. Echter, speciaal voor Israël, werd in de agenda van de UNHCR een apart hoofdstuk aangenomen (Chapter Seven), dat zich enkel en alleen bezighoudt met de Joodse staat (het enige land in de wereld dat een apart hoofdstuk heeft gekregen!) en daar maakt de “zwarte” lijst deel van uit.

De resolutie omtrent deze “zwarte lijst” die donderdag werd goedgekeurd en ingediend werd door de Palestijnse Autoriteit en een aantal Arabische staten, werd goedgekeurd met 32 stemmen, 15 die zich onthielden en geen enkele tegenstem.

Israël’s ambassadeur aan de Verenigde Naties, Danny Danon, reageerde bijzonder furieus en zei:

“Wanneer de Verenigde Naties Joodse bedrijven benoemd zodat zij kunnen geboycot worden, herinnert dit ons aan duistere tijden in de geschiedenis. De Mensenrechtenraad is daarmee een medplichtige geworden van de BDS beweging wier credo zowel anti-Israëlisch als antisemitisch is.

Dit is waarover de Menrenrechtenraad verkiest te debatteren terwijl Europa nog steeds moet bekomen van de golf terreuraanslagen die werden gepleegd door ISIS, de grootste schender van mensenrechten in de wereld. Honderdduizenden onschuldige burgers werden vermoord en werden als vluchtelingen gedwongen hun huizen achter te laten, en zij verkiezen om Israël te veroordelen, de enige democratie in het Midden-Oosten. Dit kan enkel beschreven worden als record brekende hypocrisie.”

Ambassadeur Danon bekritiseerde op donderdag tevens wat hij noemde een ander voorbeeld van de hypocrisie van de internationale organisatie jegens Israël, de enige Joodse staat in de wereld, nadat de VN Commisie omtrent de Status van Vrouwen, slechts één enkele politieke resolutie goedkeurde door enkel Israël te veroordelen met name voor het mishandelen van Palestijnse vrouwen.

Ook de Anti-Defamation League [ADL] reageerde ontgoocheld op de “zwarte lijst” en ADL-voorzitter Marvin D. Nathan en Jonathan A. Greenblatt, CEO van de ADL, zeiden:

“With its rash resolution ordering the creation of a ‘blacklist’ database of companies doing business in the West Bank, East Jerusalem and Golan Heights, the UN Human Rights Council has opened another initiative in its aggressively biased and inordinate anti-Israel activity, intent on targeting, labeling and isolating the Jewish state. This blacklist is a gift for proponents of the Boycott, Divestment and Sanctions movement, and will undoubtedly become an important resource for BDS activists seeking to attack Israel.  This resolution must be seen in the context of the Human Rights Council’s continuing and escalating single-minded criticism and shaming of Israel, with no regard to working to promote Israeli-Palestinian reconciliation, support a two-state solution, or to call out Palestinian behaviors which have led to escalation conflict and stasis.

In this session alone, at least five resolutions were directed at Israel. This is in stark contrast to the one resolution dealing with Syria where a human tragedy of historic proportions is unfolding, and the one resolution dealing with Iran. It is also evidence of the Palestinian effort to penalize Israel in international fora through symbolic public resolutions, an effort which is directly at odds with the resumption of direct talks leading to a negotiated solution.

In a period of unprecedented distrust between the parties, the international community should be encouraging steps which build trust rather than seeking to penalize one side through punitive steps. International bodies like the council should act in accordance with the vision of a two-state solution not to undermine its prospects.  There are a wide range of positions and practical policy recommendations regarding settlements both inside Israel and around the world. 

The council’s proposed database is not among these and will most surely be used as a blunt instrument to target, label and isolate Israel and Israelis. As an agency strongly committed to bilateral negotiations and a two-state solution, we know that measures such as these focused unduly on Israel will not lead to reconciliation and change but instead to stiffened positions and defensive postures. While we appreciate the reported U.S. and European efforts to lobby the Palestinians to drop the blacklist clause, we are disappointed that the UNHRC European states did not vote to oppose the resolution.”

NO_Israel_Boycott