Israël staat op de 24ste plaats in de ‘Global Terrorism Index – 2015’

index-2014cDe belangrijkste conflicthaarden in 2014.

Tot aan de zomer van 2015 kenden de Europeanen slechts één conflict, met name het Palestijns-Israëlische. Raar maar waar. Tot die tijd werden de westerlingen vakkundig om de tuin geleid door hun regeringen en (linkse) media. De ontdekking die volgde op de massale instroom van vluchtelingen uit de conflicthaarden in Afrika (Nigeria, Somalië, Eritrea) en in het bijzonder uit het Midden-Oosten (Syrië, Irak, Pakistan en Afghanistan), zorgde voor een bruusk ontwaken in het Westen. De ontnuchtering volgde toen Europese jihadisten van ISIS en Al Qaeda terugkeerden uit de oorlogsgebieden in het M-O en een golf van terreur aanstichtten, iets dat de bijzonder naïeve en onnozele Westerlingen nooit voor mogelijk hadden gehouden.  Het Westen kreeg de rekening gepresenteerd als gevolg van het jarenlang wegkijken van de echte problemen in de wereld. Eigen schuld, dikken bult.

Enkele dagen geleden werd de meest recente Global Terrorisme Index 2015 bekend gemaakt betreffende het jaar 2014. Dit is een jaarlijkse lijst die sinds 2002 wordt opgemaakt en waarin 162 landen worden opgenomen die het meest worden getrofffen door terrorisme. Israël stond in 2014 op de 24ste plaats van meest getroffen landen.

index-2014

De lijst werd samengesteld door het Institute for Economics and Peace, die met dat doel gebruik maakte van de informatie van een global terrorisme database van de Universiteit van Maryland, Washington (VS), die meer dan 125.000 terroristische incidenten heeft geregistreerd.

Gebaseerd over een gemiddelde over 5 jaren, houdt de GT Index rekening met criteria zoals het aantal terroristische incidenten die in een land plaatsvonden, hoeveel slachtoffers er vielen tijdens de aanslagen en tevens de omvang van de aangerichte materiële schade.  Het weegt ook de aantallen af voor elk land omtrent de psychologische schade op lange termijn die werd veroorzaakt door de aanslagen.

De terreurorganisaties Islamitische Staat (ISIS/Daesh) en Boko Haram, twee extremistische soennitische groepen, blijken samen verantwoordelijk te zijn voor 51 procent van de tereuraanslagen. Dat blijkt ook uit de rangschikking hiernaast afgebeeld waar voornamelijk moslimlanden en Afrikaanse landen voorkomen.

De lijst werd eind 2014 aangevoerd door de respectievelijke Top-5 Irak, Afghanistan, Nigeria, Pakistan en Syrië waar sinds begin 2011 een verschrikkelijke burgeroorlog woedt met meer dan 250.000 doden en miljoenen vluchtelingen.

In Irak kwamen in 2014 9.929 mensen om het leven tijdens terreuraanslagen, waarvan GTI zegt dat dit het hoogste aantal slachtoffers van terreur was voor een enkel land. Iran, dat door Israël dikwijls werd beschuldigd van het sponsoren van de terreur in andere landen, komt pas op de 39ste plaats.

Terreur in Israël
Israël kreeg een score van 6,03 op een schaal van 10. In haar “GTI indicators” over het hele jaar 2014 verwijst naar 260 aanslagen, 20 doden, 115 gewonden en 290 gevallen van materiële schade.

Het feit dat Israël in 2014 opnieuw in de ranking steeg vergeleken met het jaar voordien (van de 29ste pl. in 2013 naar de 24ste in 2014), heeft te maken met de zes maanden die voorafgingen aan Operation Protective Edge (8 juli – 26 augustus 2014), toen de Palestijnse terreur vanuit Gaza (en ook in Judea &  Samaria) aanzienlijk was toegenomen. Met de daaropvolgende hevige strijd werd door de GTI kennelijk geen rekening gehouden. Wellicht omdat het Operation Protective Edge niet beschouwt als “terreur” maar als een oorlog.

index-2014bZoals hierboven uit de cijfers omtrent Israël kan afgeleid worden, is het in Israël de afgelopen dertien jaren ‘relatief’ veiliger geworden, vergeleken met 2002 en 2003 (telkens op de 6de plaats) toen het terreuraanslagen regende. De veiligheid begon te verbeteren nadat Israël aan een Veiligheidsmuur begon te bouwen rondom Jeruzalem en Judea & Samaria.

Terreur in de Europese Unie
Zoals blijkt uit de cijfers van 2014 gaat geen enkel land van de Europese Unie Israël vooraf. De eerste landen van de EU die worden vernoemd in de GT Index zijn het Verenigd Koninkrijk (28ste pl.), Griekenland (29ste pl.) en Frankrijk (36ste pl.) dat net na de Verenigde Staten volgt (35ste plaats).

De cijfers voor het volgende jaar zullen voor enkele EU-landen allicht beïnvloeden en zeker wat Frankrijk betreft met de aanslagen in januari 2015 op de kantoren van Charlie Hebdo en op de Joodse supermarkt Hyper Kashier in Parijs en de aanslagen in november 2015  op de Bataclan en andere.

België stond eind 2014 op de 82ste plaats vergeleken met de 91ste in 2013. De aanslag in het Joodse museum van België van 24 mei 2014 met 4 doden heeft de onveiligheid in ons land doen toenemen. Nederland stond op de 105de plaats vergeleken met de 92ste plaats het jaar voordien.

Al bij behoren de Lage Landen bij de veiligste landen van de wereld. Wat België betreft zal ons land ongetwijfeld hoger worden gerangschikt in het licht van de verschillende recente aanslagen wanneer met de terreuraanslagen van 2015 en 2016 in rekening worden gebracht.