Linkse organisaties en de boycot van Israël; vzw Hand in Hand is allesbehalve kosjer

handinhand

Als het Westen Israël laat vallen, laat het zichzelf vallen”
(“De tak van de boom afzagen waarop we allemaal zitten“, in ’t Vlaams)
(“Se l’occidente abbandona Israele, abbandona se stesso“)
Italiaanse politica, Mara Carfagna, in L’Informale op 11 februari 2016

Enkele dagen geleden kreeg ik de laatste flyer toegezonden van de vzw Hand in Hand, een organisatie die strijdt tegen racisme, discriminatie en antisemitisme, net zoals ik dat ook al decennialang doe (vandaar dat ik ook die flyers krijg toegezonden).

Onmiddellijk viel mij het onderstaande bericht op, waarin deze organisatie oproept tot een boycot van de Joodse staat Israël en alléén Israël. Nergens werd en wordt in hun flyers ooit een ander land geviseerd. Uit de flyer, Campagnebrief, nr. 1 2016:

camp2

Normaal reageer is slechts zeer zelden op dergelijke zaken, voornamelijk omdat ik de zin ervan ernstig betwijfel en ook maar zelden een ernstig antwoord krijg. Echter, omdat ik al vele jaren met deze organisatie sympathiseer besloot ik het toch maar te wagen en Hand in Hand aan te schrijven, waarin o.m. de volgende passage stond:

Met de oproep zoals hierboven, waarin u oproept tot een economische boycot van de Joodse staat bedrijft uw organisatie discriminatie en gaat u lijnrecht in tegen uw eigen principes. Ik verklaar mij nader. Wanneer u één enkel land in de wereld het voorwerp maakt van een boycot en alle andere landen in de wereld van een dergelijke boycot de facto vrijstelt, dan heet dat discriminatie.

Ludo SegersHet duurde niet lang voor ik een reactie kreeg van  Ludo Segers de voorzitter van Hand in Hand.

Na even googelen merkte ik dat Ludo Segers tevens peter is van Time To GoVredesnieuws en Hart boven Hard en – last but lot least – een adept is van de extreem linkse marxistische PVDA partij (niet te verwarren met de gelijknamige linkse partij in Nederland). Een en ander verklaart zijn reactie duidelijker.

Ludo Segers antwoordde:

“Er zijn inderdaad heel wat landen met zware inbreuken op de mensenrechten. Ze verdienen elk dat we stappen ondernemen om dit te stoppen.
Israël is wel een geval apart. In de eerste plaats bezet de Israëlische staat een deel van het Palestijns territorium en is daarvoor door de Verenigde Naties ontelbare keren voor veroordeeld. Als het erop aankomt om deze veroordelingen kracht bij te zetten, staat België systematisch aan de verkeerde kant.
segersBDS is een campagne die geïnspireerd is door de strijd van de Zuid-Afrikanen tegen Apartheid en in dezelfde geest van internationale solidariteit zich verzet tegen onrechtvaardigheid en onderdrukking.
BDS is ook een oproep door de Palestijnse civiele maatschappij om druk te zetten om embargo’s en sancties op te leggen aan Israël. BDS is ook een oproep voor geweldloze strafmaatregelen om het Palestijnse recht op zelfbeschikking te erkennen.”

 

Mijn antwoord (en daarna bleef het stil aan de andere kant):

Op 21/03/2016 om 13:25 schreef ludosegers:

Er zijn inderdaad heel wat landen met zware inbreuken op de mensenrechten. Ze verdienen elk dat we stappen ondernemen om dit te stoppen.

 

Maar dat gebeurt niet, ook niet door uw organisatie en al helemaal niet in een mate zoals Israël wordt aangepakt. Integendeel, er wordt enkel gefocust op Israël en de werkelijk grootste mensenrechten schendende naties ontspringen de dans. Misschien is dat laatste wel de bedoeling: focus op iemand anders dan wordt je zelf met rust gelaten.

Trouwens, als je de Joden van Israël zou vervangen door bv. een ander volk, Egyptenaren of Syriërs, en die zouden de ‘Palestijnen’ belagen, zou u dan nog oproepen tot boycot van Israël? Nee natuurlijk niet want dan had u ook al lang opgeroepen om landen zoals Rusland, China, Turkije enz. te boycotten.

In Syrië zijn tijdens de burgeroorlog al meer dan 5000 Palestijnen gedood, gevangen of vermist. Waar is BDS gebleven? Waar zijn de Free Gaza Flotilla’s gebleven om te protesteren tegen het vermoorden van Palestijnse vrouwen en kinderen elders dan in Israël? 

Israël is wel een geval apart. In de eerste plaats bezet de Israëlische staat een deel van het Palestijns territorium

 

Nee, Israël is helemaal geen geval apart. U zou bv. België kunnen boycotten omdat het sinds 1920 een deel van Duitsland bezet (de Oostkantons), ondanks dat dit al duizend jaren Duits grondgebied was, om maar iets te noemen.

De Arabieren bestrijden de Joodse aanwezigheid in Israël lang voordat het een onafhankelijke staat werd. Er werden 7 oorlogen uitgevochten die de Arabieren telkens hebben verloren. Een ander land aanvallen en je offensief verliezen leidt onvermijdelijk tot het verlies van eigen territorium (kijk naar wat Duitsland overkwam). Dat is de prijs van agressie.

De Palestijnen hebben geen territorium en hebben dat ook nooit gehad. Toen Egypte tussen 1948 en 1967 Gaza bezette, was er geen protestbeweging. Geen BDS en geen boycots. Evenmin toen Jordanië de Westelijke Jordaanoever bezette tijdens dezelfde 19 jaar, om het even later te annexeren met inbegrip van Jeruzalem zelf. Ook toen geen opeisingen door Palestijnen en geen protesten, geen boycots, geen BDS beweging. Nada, niks.

Er is ook geen boycot of resolutie tegen Egypte omdat het een blokkade van Gaza handhaaft, smokkeltunnels vernietigt en of onder water zet. Egypte heeft de grens met Gaza gesloten en slechts met mondjesmaat mogen Palestijnen in en uit sinds het regime van president Sisi aan de macht is. Geen BDS en al evenmin organisaties zoals Hand in Hand die dat op haar agenda heeft.

en is daarvoor door de Verenigde Naties ontelbare keren voor veroordeeld. Als het erop aankomt om deze veroordelingen kracht bij te zetten, staat België systematisch aan de verkeerde kant.

 

Ten eerste, zijn de resoluties van de Verenigde Naties niet bindend. Die kunnen hooguit beschouwd worden als ‘adviserend’. Tweedens, door wie worden die resoluties ingediend? Voornamelijk door de 22 landen van de Arabische Liga en of door de vertegenwoordigers van de 55 landen van het OIC, de koepelorganisatie van Islam. In 2015 werden 24 resoluties aangenomen. Daarvan waren er 20 [!] tegen Israël gericht en slechts 1 omtrent Syrië, 1 tegen Iran en twee tegen andere landen in combinatie. Nochthans staat het hele Midden-Oosten al meer dan vijf jaar op zijn kop zonder dat Israël daar ook maar de minste rol in speelt (de 80 andere wereldconflicten even buiten beschouwing gelaten). Leg mij eens uit hoe het komt waaraan alléén Israël deze disproportionele aandacht heeft verdiend? Ik heb daar een antwoord, maar dat is voor een andere keer.

BDS is een campagne die geïnspireerd is door de strijd van de Zuid-Afrikanen tegen Apartheid en in dezelfde geest van internationale solidariteit zich verzet tegen onrechtvaardigheid en onderdrukking.
BDS is ook een oproep door de Palestijnse civiele maatschappij om druk te zetten om embargo’s en sancties op te leggen aan Israël. 
BDS is ook een oproep voor geweldloze strafmaatregelen om het Palestijnse recht op zelfbeschikking te erkennen.

 

Al in heel wat staten in de VS worden de activiteiten van de BDS beweging verboden. Waarom? Omdat de BDS beweging oproept tot een totale boycot van Israël, academisch, economisch, op alle terreinen en zich actief keert tegen een vredesakkoord tussen Palestijnen en Israël. Maw, het gaat niet enkel om de boycot van producten die gemaakt zijn in de ‘nederzettingen’ dat is een excuus. Jarenlang protesteerde men tegen SodaStream tot de fabriek de deuren moest sluiten en 600 Palestijnen hun baan verloren. Ondanks het feit dat de fabriek van Sodastream in het zuiden van Israël werd ingeplant heeft BDS aangekondigd dat de boycot tegen Sodastream onverminderd doorgaat. Hallo?

BDS werd opgericht door Omar Barghouti, die geboren is in de oliestaat Qatar, waar onder meer ook Hamasleider Khaled Meshaal resideert sinds hij door Israël persona non grata werd verklaard en uit Damascus werd verdreven nadat Hamas haar steun gaf aan de rebellenbeweging die tegen het regime van Assad vecht.  Barghouti groeide op in Egypte en huwde met een Israëlisch Arabische vrouw en verkreeg aldus zijn permanente verblijfsvergunning. Hij studeerde aan de Universiteit van Tel Aviv en heeft gewoond in Tel Aviv-Jaffa en Acre. In 2005 richtte hij de BDS-beweging op (Boycott, Divestment and Sanctions) en steunt het einde van de Staat Israël en de creatie van één staat tussen de Jordaan rivier en de Middellandse Zee, alwaar Palestijnen van overal ter wereld  het recht zouden hebben om te wonen en Joden slechts een kleine minderheid zouden hebben.

Hugo Van Minnebruggen

Antwerpen