Knesset Comité: Scherpe daling van aliyah met 38% tijdens eerste 2,5 maanden van 2016

aliyah4Israël, 28 juni 2012. Nieuwe immigranten uit de Verenigde Staten en Canada stappen uit het vliegtuig van El Al in de luchthaven van Ben Goerion [beeldbron: Kobi Gideon/Flash90]

De voorbije twee-en-eenhalve maand werd een scherpe daling van de immigratie naar Israël vastgesteld met bijna 40 procent vergeleken met dezelfde periode in 2015, schreef The Jewish Press enkele dagen geleden.

Woensdag laatstleden stelde directeur-generaal Haviv Katzav van het Ministerie voor Aliyah en Immigratie Absorptie, tijdens een vergadering van het Comité van de Knesset inzake Immigratie, Absorptie en Diaspora Zaken, de bereidheid van de regering en locale autoriteiten in vraag om nieuwe immigranten te absorberen.

De voorzitter van het Comité, Avraham Neguise (Likoed), merkte op dat het Immigratie Kabinet van de regering dat wordt geleid door premier Benjamin Netanjahoe, nog bij elkaar moet worden geroepen om de immigratie te bespreken van landen in het bijzonder afkomstig uit Frankrijk, Oekraïne, België en Ethiopië en hoe deze terugloop kan worden teruggedraaid via een adequaat gebudgeteerd nationaal project.

Uiteraard is het niet weinig verbazingwekkend dat er een merkelijk voelbare terugval is in de immigratiecijfers, hoewel de situatie voor de Joodse gemeenschappen over de hele wereld niet bepaald rooskleruig oogt. Met het toenemende [islamitisch] antisemitisme in voornamelijk Europese landen zoals Frankrijk, Oekraïne, Groot-Brittannië en de Scandinavische landen, had men een stiging verwachten.

Ongetwijfeld speelt de toegenomen onveiligheid in Israël, als gevolg van de Arabische geweldsgolf die sinds het begin van oktober 2015 heel Israël treft met meer dan 30 doden en 300 gewonden,  de kandidaat-immigranten behoorlijk parten.

Maar er zijn ook andere verwijten zoals bv. de verplichte militaire dienst in Israël (3 jaar voor mannen, 2 jaar voor vrouwen) waar nieuwe immigranten niet aan kunnen ontsnappen. Anderzijds is er een groot probleem met de erkenning van buitenlandse diploma’s, de huisvesting, het vinden van een baan, de dure levensstandaard, de hoge huur- en woningprijzen, allemaal zaken die immigratie niet vanzelfspekend maken.

Sofa LandverVolgens parlementslid Sofa Landver (Yisrael Beitenu partij van Lieberman), is de immigratie vanuit Oekraïne en Frankrijk, ondanks het toenemend antisemitisme, gedaald:

“… omdat aan de noden van de immigranten niet voldoende werd tegemoet gekomen, in het bijzonder op het vlak van tewerkstelling en onderwijs. Wij moeten dringend en volledig het nationale plan implementeren om aliyah vanuit Frankrijk, België en Oekraïne aan te moedigen en het plan verder uitbreiden naar andere landen.”

Yechiel Eckstein, president van het International Fellowship of Christians and Jews [IFCJ], vertelde het Comité dat, sinds haar oprichting 15 jaar geleden, de organisatie 177 miljoen dollars heeft geïnvesteerd in met immigratie verbonden initiatieven. “Helaas, zie ik vandaag niet voldoende engagement van de regering en de leden van de Knesset om dit probleem aan te pakken,” zei hij. “Als de regering werkelijk om dit probeelm geeft, dat zou zij meer moeten investeren in absorptie.”

Yehuda Sharf, directeur voor Aliyah en Absorptie van het Joodse Agentschap voor Israël [JA], bleef, ondanks het nieuws van de scherpe daling in het begin van het jaar, erg optimistisch en raamde dat, zonder de immigratie uit Ethiopië, in 2016 zowat 33.000 nieuwe immigranten in Israël zullen toekomen. Een toename dus vergeleken met het recordjaar van 2015 toen bijna 32.000 Mensen aliyah maakten naar de Joodse staat.

aliyah-2015

Advertenties