Israël in shock: Videobeelden tonen aan dat Breaking the Silence blijkbaar het IDF bespioneert

Trojaanse-paard

De Israëlische televisiezender Channel 2 News zond op donderdag 17 maart ’16 een documentaire uit met erg confronterend materiaal omtrent de actviteiten van de extreemlinkse Israëlische ngo Breaking the Silence [BtS].

De comprommiterende beelden werden gemaakt met verborgen camera’s door de nationalistische ngo Ad Kan, waarin wordt aangetoond dat de onschuldig lijkende activiteiten van Breaking the Silence slechts een façade zijn en de ngo bij nader toezien regelrechte spionageactviteiten jegens het IDF ontwikkelt en gevoelige militaire informatie doorgeeft aan de hoogst biedende.

“Breaking the Silence heeft een andere rode lijn overschreden,” zei premier Benjamin Netanjahoe nadat hij de reportage had bekeken. “De veiligheidsdiensten zullen deze zaak onderzoeken.”

BtS01Yair Lapid, voorzitter van de Yesh Atid partij zei: “Breaking the Silence ondermijnt de Staat Israël en veroorzaakt onnoemelijke schade aan de Staat Israël en haar soldaten. Deze organisatie heeft geen recht om te bestaan in een land dat dagelijks strijd levert tegen de terreur.

Vice-minister van Defensie, Eli Ben-Dahan (Joods Huispartij) zei: “Ik vraag de Israëlische politie en de Shin Bet om met spoed een onderzoek in te stellen omtrent berichten over de activiteiten van Breaking the Silence en hen voor de rechtbank te dagen. Het lijdt geen twijfel dat bij het bekijken van deze berichten dat deze organisatie een vijfde kolonne is en dat deze individuelen er enkel op uit zijn om inlichtingen te verzamelen en opereren jegens onze veiligheidstropen op een bedenkelijke wijze.”

BtS, de 5de kolonne van Israël
BtS collecteert al vele jaren getuigenissen van IDF soldaten omtrent vermeende schendingen van de mensenrechten van Palestijnen door het IDF en publiceert rapporten die over de hele wereld worden verspreid. Echter, volgens de laatste berichten bleef het daar niet bij.

De manier waarop BtS ‘bewijzen’ verzamelde, met inbegrip van info omtrent een nakende mobilisatie van het IDF, info omtrent speciale eenheden, info verzamelt omtrent militaire operaties van het IDF en info over de wapens die daarbij voor worden ingezet en nog veel meer ander storend bewijs, doen het ergste vermoeden over de dubieuze doelstellingvan van BtS.

logo van Ad KanDe beelden werden verzameld door undercover agenten van Ad Kan (logo rechts) die drie jaar lang infiltreerden in Breaking the Silence. Daarin zijn activisten van BtS te zien die oud-soldaten van het IDF ondervragen (die in werkelijkheid agenten van Ad Kan waren!) omtrent details van de veiligheidsoperaties van het IDF langsheen Israël’s  grens met Gaza.

De vragen handelden onder meer hoe de smokkel- en aanvalstunnels van Hamas werden ontdekt, waar en wanneer en welke soort van speciale strijdkrachten werden ingezet, welke soort wapen bovenop een IDF robot vehikel werd geplaatst en meer van dattum.

Geen van de vragen had ook maar iets te maken met de vermeende beschuldigingen van immorele daden die door IDF-soldaten werden gepleegd in Judea and Samaria, waarvan Breaking the Silence beweert dat het dit soort zaken zijn waarin BtS is in geïnteresseerd en naar buiten wil brengen.

Integendeel, uit het belastend beeldenmateriaal blijkt dat de interesse van BtS eerder uitgaat naar het verzamelen van inlichtingen omtrent gevoelige informatie van operaties van het Israëlische leger langsheen de grens met Gaza.

Bovendien onthulde een vrouwelijke activiste van Breaking the Silence tegenover een undercover agent van Ad Kan, dat zij zich met opzet had laten inlijven in de Civiele Adminstratie van het IDF met het doel om op die wijze inlichtingen in te winnen omtrent de activiteiten van het IDF in Judea & Samaria, en zij voor dat doel reeds voordien contact had opgenomen met Breaking the Silence nog vooraleer zijn dienstnam bij het IDF…

Yuli NovakYuli Novak (plaatje rechts), de CEO van Breaking the Silence, in antwoord op het bericht van Channel 2, ontkende gisteravond de aantijgingen dat de organisatie geheim materiaal zou collecteren. “Wij werken nauw samen met de militaire censuur en plaatsen geen soldaten in de Civiele Administratie om informatie te verkrijgen,” zei Novak.

Een grondig onderzoek zal moeten uitmaken of Breaking the Silence inderdaad de informatie die het verzamelde doorspeelde aan vijandelijke strijdkrachten of aan Europese regeringen, van wie zij ook het grootste deel van haar financiering krijgt (lees verder).

In ieder geval, is de handeling van het verkrijgen en achterhouden van geheime militaire informatie door onbevoegden ook een misdaad.

EU financiert 61% van het budget van BtS
Volgens cijfers van NGO Monitor, heeft de mensenrechtenorganisatie de New Israel Fund [NIF], een Amerikaanse non-profit organisatie (ngo) die werd opgericht in 1979, tussen de jaren 2008 en 2014 de toewijzing van 699.310 dollars (ca. 618.000 duizend euros) goedgekeurd aan Breaking the Silence. Wat meteen de vraag doet rijzen: financieren de donoren aan de NIF onbewust spionage tegen het Israëlische leger ?

Breaking the Silence (BtS) ontvangt al vele jaren directe en indirecte financiering van verscheidene Europese regeringen en andere pro-Palestijnse [lees: anti-Israël] organisaties. Uit gegevens van het jaar 2014 (de laatst beschikbare volledige data) blijkt dat 61 procent van het jaarlijkse budget van BtS afkomstig was van buitenlandse (Europese) regeringen (direct en indirect gecombineerd).

Bovendien heeft, volgens onderzoek van NGO Monitor, het 28-landenblok van de Europese Unie via de Europese Commisie omtrent Internationale Samewerking en Ontwikkeling [ICD] in december 2015 een bijkomende schijf aan BtS goedgekeurd ter waarde van nog eens 236.000 dollars (ca. 209.000 euros) voor de jaren 2015 t/m 2017 onder een project dat de titel meekreeg “Educating for Change: Human Rights Education in Israeli Society.”

broederlijkdelen

BtS wordt door een hele rist Europese landen en organisaties gesteund waaronder ook door België en Nederland. De Belgische ngo Broederlijk Delen (plaatje hierboven) doneerde de voorbije 3 jaren (2013-2015) 524.610 NIS (ca. 120.515 euros) aan BtS. De Nederlanders blijken ook erg genereus. ICCO doneerde 445.977 NIS, omgerekend ca. 102.450 euros (2012-2014) maar doneert ook in combinatie met andere landen via organisaties als Human Rights and International Law SecretariatNDC en SIVMO.

ngo_logo