Worden de Westerse donoren van de Palestijnen eindelijk wakker? [Khaled Abu Toameh]

dollar04

Westerse donoren willen een lijst met namen van Palestijnen die op de loonlijst van de Palestijnse Autoriteit (PA) staan, en de PA is er niet blij mee.

Wat zit er achter deze vraag? Duizenden Palestijnse schoolmeesters op de Westelijke Jordaanoever staken nu voor betere werkomstandigheden. De Palestijnse leiders hebben in reactie daarop aan de beveiliging orders gegeven hardhandig op te treden tegen de stakers.

Ter rechtvaardiging van het hardhandige optreden hebben PA-officials beweerd dat de staking werd georganiseerd door Hamas, als onderdeel van een samenzwering om het regime van de Palestijnse President Mahmoud Abbas in verlegenheid te brengen en te ondermijnen.

Wat er echt gebeurt, is dat de leraren de klokkenluiders zijn over de PA-corruptie. Ze hebben het Ministerie van Onderwijs van de PA beschuldigd van het verspillen van middelen die de donorlanden schonken, en dat ze hen bedriegen door het opblazen van het aantal leraren. Zij beweren dat de lijst van werknemers (ongeveer 56.000) die ogenschijnlijk zijn ingehuurd door het ministerie, veel fictieve namen bevat. Het gaat hierbij om docenten en administratieve werknemers van het ministerie.

corruptPADe leraren beschuldigen de PA ook van liegen tegen de donoren over hun lonen. De informatie die door de PA aan de donoren verstrekt wordt, stelt dat de PA hogere salarissen voor de leerkrachten betaalt dan dat de leraren daadwerkelijk ontvangen.

Met andere woorden, de stakende leraren stellen de PA aan de kaak die de westerse donoren beschouwen als sukkels.

Het Ministerie van Financiën van de PA moet nog de algemene begroting publiceren voor de jaren 2015 en 2016. De laatste keer dat de begroting op de officiële website van het ministerie verscheen was in 2014.

De stakende leraren en ook andere Palestijnen zeggen dat het falen van het Ministerie van Financiën om de jaarlijkse begroting voor 2015 en 2016 openbaar te maken, verdacht is. Ze noemen het een gebrek aan transparantie.

Volgens verschillende bronnen heeft de aanvraag van de donorlanden PA-premier Rami Hamdallah verrast. Hij heeft het verzoek doorverwezen naar het kantoor van Mahmoud Abbas en wacht nu op de persoonlijke tussenkomst van de president in dit zich ontwikkelende schandaal.

Uit een verslag bleek dat het PA-leiderschap een geheime Juridische Commissie heeft gevormd onder leiding van de Palestijnse official Karim Shehadeh, om een antwoord naar de donoren voor te bereiden over de discrepantie in de salarissen. Deze commissie heeft opdracht gekregen om ervoor te zorgen een schandaal te voorkomen en te verzekeren dat donors de zaak niet tot op de bodem te zien krijgen.

Het verzoek van de donorlanden verklaart wel de hysterische reactie van de PA-leiding op de lerarenstaking op de Westelijke Jordaanoever. In de afgelopen weken hebben de PA-veiligheidstroepen tientallen leraren opgepakt en een bewind van intimidatie opgelegd aan anderen. Toen de leraren planden om een protestbijeenkomst in Ramallah te houden vorige week, zette de PA honderden politieagenten in door controlepunten in te stellen in verschillende delen van de Westelijke Jordaanoever in een poging het protest te verijdelen en de leraren te molesteren.

striking

Links: Stakende Palestijnse leraren bij het protest in Ramallah vorige week. Rechts: Politieagenten van de Palestijnse Autoriteit lopen in de straat om de leraren te intimideren.

In een typisch spel van rookgordijnen en spiegels ontkende de Palestijnse regering deze week dat de donorlanden geëist hadden om de loonlijsten te inspecteren. Nog steeds stelden Palestijnse bronnen in Ramallah dat de lijsten juist waren. Volgens deze bronnen markeerde dit een keerpunt in de vraag van de donorlanden naar de verantwoordingsplicht door het PA-leiderschap.

Stakende leerkrachten is slechts één van de hoofdpijnpunten van de PA. De donorlanden vragen ook een volledig verslag over de namen van alle openbare werknemers van de PA. Dit is slecht nieuws voor Abbas. In feite weet geen mens hoeveel Palestijnen er op de loonlijst van de PA staan. Volgens sommige cijfers wordt het aantal werknemers op meer dan 160.000 geschat, terwijl andere cijfers het op 250.000 houden.

Volgens een bepaalde studie hebben de Palestijnen één politieman op elke 52 burgers. Ter vergelijking: één docent voor elke 72. Sinds de oprichting meer dan twee decennia geleden, houdt de PA er tien verschillende beveiligingsdiensten op na, met meer dan 70.000 mensen in dienst.

Sommige Palestijnen hebben ingebracht dat deze cijfers enorm zijn opgeblazen met behulp van namen van overledenen, en mensen die in het buitenland wonen, en mensen die niet eens bestaan. In het algemeen worden deze salarissen betaald door donorregeringen zoals de VS en de EU, die jarenlang geen lijsten van openbare werknemers hebben gecontroleerd of bedragen geverifiëerd.

Bovendien zijn de donoren zich er wellicht niet eens bewust van dat ze ook nog meer dan 50.000 werknemers in de Gazastrook betalen die niet werken. Dit is het geval al sinds 2007 toen Hamas de controle van de Gazastrook overnam. In reactie gaf de Palestijnse Autoriteit al haar medewerkers de opdracht tot een boycot van Hamas en beloofden hun salarissen volledig door te betalen als ze thuis zitten.

Als de donoren inderdaad een verslag eisen, kan dat het aanbreken van een nieuw tijdperk markeren – een tijdperk waarin het PA-leiderschap op het matje wordt geroepen voor haar financiële geintjes. Maar president Abbas en zijn vrienden zien natuurlijk nog steeds manieren om de schuld aan Israël te geven. Die tactiek heeft wonderen verricht in het verleden.

Dus de vraag is nog steeds of de donoren nog sukkels willen zijn, wat de hoop is van de PA, of dat men begint met de Palestijnen eindelijk verantwoordelijk te houden voor hun gedrag.

door Khaled Abu Toameh


in een vertaling uit het Engels door W.J. Jongman en H. Sleijster van een artikel op de website van The Gatestone Institute van 8 maart 2016

gatestone-logo