Israël incasseert opnieuw Hamasraket; bestand van 26 aug. 2014 reeds 32 keer geschonden

qassamraket

Maandagavond van 14 maart 2016 werd door Hamas (of door één van haar dozijn satelliet terreurgroepen) vanuit de Gazastrook een raket afgevuurd die neerstortte in open gebied in de Shaar Hanegev regio ten westen van Sderot, volgens informatie van het Israëlische leger.

Er raakte niemand lichamelijk gewond noch materiële schade werd gemeld. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd tot nog toe door niemand opgeëist.

De aanslag kwam drie dagen nadat Gazaanse terroristen vier raketten afvuurden naar zuidelijk Israël in de nacht van vrijdag op zaterdag jongstleden, volgend op een maand van intense stilte in de Gazastrook. Alle vier raketten explodeerden op open terrein in de buurt van Sderot. Geen lichamelijk gewonden noch materiële schade werden gemeld.

Voorlopige balans:
Sinds het begin van dit jaar werden vanuit Gaza tot nog toe 12 raketten afgevuurd naar willekeurige burgerdoelwitten in de Staat Israël. In januari 2016 werden volgens cijfers van de Israëlische Veiligheidsdienst zeven raketten vanuit Gaza afgevuurd en er was geen enkele raketaanval in februari.

Afgelopen jaar 2015 werden in het totaal 19 raketten en 1 mortiergranaat afgevuurd vanuit Gaza. Opmerkelijk is dat in het eerste kwartaal van 2015 geen enkele raket werd afgevuurd, vergeleken met 12 raketten tot op heden in dezelfde periode (1 januari t/m 14 maart ’16).

raketten3

Vergeleken met 2014 is het wel een relatief rustige periode. Als over heel 2013 ‘slechts’ 52 raketten en 18 mortiergranaten werden afgevuurd door Hamas en Co, verdrievoudigde dit cijfer tijdens het eerste semester van 2014 toen maar liefst 181 raketten en 16 mortiergranaten werden afgevuurd vanuit Gaza.

Dat was vrijwel de rechtstreekse aanleiding voor Israël om in te grijpen en Operation Protective Edge te beginnen, een grondoffensief van het IDF in een zoveelste poging om de rakettengolf en de terreur vanuit Gaza te stoppen. Hamas en Co vuurde tijdens die 50 dagen durende oorlog bijna 4000 projectielen af: in juli 2014 maar liefst 2.974 raketten en 15 mortiergranaten en in augustus nog eens 950 raketten.

Tijdens dat offensief kwamen volgens cijfers van IMFA (de enige betrouwbare data) 2.125 Palestijnen om het leven waarvan meer dan de helft terroristen en werden er 9713 gewond. Aan Israëlische zijde werden 66 soldaten gedood en kwamen 6 burgers om het leven. Overigens gaf Hamas toe dat tijdens het vorige offensief 2008-2009 (Operation Cast Lead) het overgrote deel van de gevallen Palestijnen, combattanten waren van de betrokken Palestijnse terreurgroepen.

Sinds het ingaan van het staakt-het-vuren op 26 augustus 2014 om 19u00 locale tijd werden tot op heden 31 raketten en 1 mortiergranaat afgevuurd. Al bij al kan men voorzichtig stellen dat tenminste toch één van de doelstellingen van Operation Protective Edge werd bereikt: het rakettenoffensief van Hamas werd nagenoeg compleet afgestopt.