Hamascommandant krijgt ‘arbeidsongeval’ in tunnel; Israël ontwikkelt anti-tunnelsysteem

Abdel Al-Salam Al-Batniji

Een belangrijke leider van Hamas werd gedood toen een smokkeltunnel onder de grens van Gaza richting Egypte instortte, berichtten gisteren het Palestijnse persagentschap Ma’an News en diverse Israëlische media.

Het gaat om Abdel Al-Salam Al-Batniji (plaatje hierboven), een 36-jarige veldcommandant van de al-Qassam Brigades, de moordbrigade van Hamas, die volgens Hamas is omgekomen tijdens een “arbeidsongeval” in een tunnel ten oosten van Rafah.

Het zit Hamas blijkbaar niet erg mee de laatste maanden. Het ene “arbeidsongeval” in de smokkeltunnels na het andere heeft al het leven gekost aan dozijnen Gazaanse tunnelgravers. Als één van de oorzaken worden onder meer de zware regenval van januari en februari genoemd die de grond erg drassig heeft gemaakt.

Tijdens het vrijdaggebed van 29 januri 2016 in de moskee van Gaza pochtte Hamasleider Ismaïl Haniyeh nog dat zijn plannen om een labyrinth aan tunnels aan te leggen, lekker opschiet: “Het verzet vervolgt haar weg naar de bevrijding van het land. Strijders graven twee keer zoveel tunnels uit als de tunnelgravers in Vietnam.”

Ondergrondse Iron Dome?
Echter Hamas en andere Palestijnse groepen denken dat Egypte en vooral Israël achter deze instortingen schuilen. Vorige week schreef Foreign Policy dat Israël werkt aan een ‘geheim wapen’, een soort ‘Ondergronds Iron Dome’ systeem om de locatie van de tunnels te detecteren.

De Verenigde Staten hebben reeds 40 miljoen dollars vrijgemaakt in hun begroting voor 2016 om Israël te helpen “om anti-tunnel mogelijkheden te ontwikkelen om op te sporen, in kaart te brengen en het neutraliseren van ondergrondse tunnels die de VS of Israël bedreigen,” zei woordvoerder voor het Amerikaanse ministerie voor Defensie, Christopher Sherwood.

Het meeste werk in 2016 zal worden uitgevoerd door Israël maar de Verenigde Staten zullen “prototypes krijgen, toegang tot de test sites en de rechten op om het even welk intellectueel eigendom.”

Verschillende Israëlische bedrijven werken samen om het nieuwe anti-tunnel mechanisme te ontwikkelen met inbegrip van Elbit Systems en Rafael Advanced Defense Systems, hetzelfde bedrijf dat het succesvolle raketafweersysteem Iron Dome ontwikkelde dat onder de aandacht kwam tijdens de Gazaoorlog van 2014.

irondome-hamas