Waarover iedereen zwijgt: 5073 Palestijnen gedood, vermist of gevangen in Syrië

palest-syrSyrische Palestijnen tussen wal en schip. Tot op heden werden 5.073 Palestijnen gedood, of zijn vermist of gevangen in Syrië [beeldbron: Al Jazeera/AFP]

Over het lot van de Palestijnse ‘vluchtelingen’ in Syrië is blijkbaar niemand geïnteresseerd. Zolang er geen Jood of een Israëliër in betrokken is, interesseert het niemand wat. De aandacht voor Palestijnen dient enkel om Israël te beschadigen. Bij herhaling heb ik over het lot van de Syrische Palestijnen bericht [zie bv. hier, hier, hier en hier] maar niks ervan in de Westerse pers.

Zelfs de Palestijnen kan het geen barst schelen. In januari 2014 zei Mahmoud Abbas nog tegenover een groep journalisten [in Caïro] dat ze in de PA niet welkom zijn en dat “het voor hen beter is om in Syrië te sterven dan te verzaken aan hun recht op terugkeer.” Ook De Palestijnse Hamasregering in de Gazastrook heeft geweigerd Palestijnse vluchtelingen uit het door een burgeroorlog verscheurde Syrië op te nemen.

Palestijnen in Syrië
Vóór het begin van de Syrische burgeroorlog vandaag 5 jaar geleden, woonden er ca. 581.000 Palestijnen in Syrië, meer bepaald nakomelingen van Arabieren die tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog (1947-1949) het oorlogsgebied ontvluchtten en zich in de omringende Arabische landen vestigden. Ze woonden tot aan het begin van de burgeroorlog in Syrië voornamelijk in vluchtelingenkampen in en om Damascus, Homs, Daraa, Aleppo, Rif Damasq, Latakia en in de Hama gouvernementen.

Sinds het begin van de gevechten werden veel Palestijnen op de vlucht geslagen. 15.000 Syrische Palestijnen zijn gevlucht naar Jordanië, 6.000 Syrische Palestijnen zitten thans in Egypte volgens statistieken van de UNRWA van juli 2015 en meer dan 71.200 Syrische Palestijnen waren eind december 2015 naar Europa gevlucht.

Bovendien werden volgens cijfers van de Action Group for Palestinians of Syria tussen 15 maart 2011 en 6 maart 2016 tijdens de Syrische burgeroorlog 3.730 Palestijnen gedood, waarvan 3.180 burgers, het merendeel uit Yarmoek, het grootste Palestijnse vluchtelingenkamp dat nabij Damascus ligt.

Daarnaast worden nog eens 282 Palestijnen vermist en werden 1.061 Palestijnen gevangen genomen die voor het merendeel werden opgesloten in gevangenissen van het Syrische regime van Assad.

In het genoemde totaal zijn ook inbegrepen de meer dan 550 Palestijnse militieleden die werden gedood toen ze actief deelnamen aan de gevechten waaronder:

Liwa-logo♦ Ca. 209 militieleden van de Liwa Al-Quds strijders werden gedood en meer dan 400 gewond. Liwa, ook gekend als De Jeruzalem Brigade, is een Palestijnse pro-Ba’ath factie die in 2013 in Aleppo werd opgericht Muhammad al-Sa’eedLogo hiernaast.

Deze paramilitaire militie bestaat overwegend uit soennitische Palestijnen die geronseld werden in het vluchtelingenkamp van al-Nayrab in Syrië, ten zuid-oosten van Aleppo, waar voor het begin van de burgeroorlog ca. 10.000 Palestijnse vluchtelingen woonden. De groep vecht aan de zijde van het Syrische regime van president Bashar Al-Assad.

PLA-logo♦ 156 leden van het Palestijnse Bevrijdingsleger [PLA] werden tot nog toe gedood. De PLA werd in 1964 aanvankelijk opgericht als de militaire vleugel van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie [PLO] met het doel om Israël te vernietigen.

Vandaag werkt de Palestijns-Syrische PLA nauw samen met de door Syrië gecontroleerde as-Sa’iqa factie van de PLO. De PLA bestaat overwegend uit Palestijnse vluchtelingen in Syrië en is effectief geïntegreerd in het Syrische leger.

  pflp-logo♦ 91 militieleden van de Abu Ali Mustafa Brigades, het moordcommando van het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina [PFLP-GC].

Geleid door Ahmed Jibril, vecht de (PFLP-GC), samen met de Libanese terreurgroep Hezbollah tegen de rebellen aan de zijde van het Syrische regime van president Bashar Al-Assad.

quwat-logo♦ Ook gedood werden tot nog toe 53 combattanten van Quwat al-Jalil. Dat is een pro-Assad Palestijns-Syrische militie die werd opgericht in mei 2011. Ca. 4.800 Syrische Palestijnen van al-Jalil vechten aan de zijde van het Syrische regime.

Deze groep is ook nog altijd actief in Gaza en gaat er prat op om in 2012 de eerste raket vanuit Gaza te hebben gelanceerd naar Israël die de naam kreeg “Golan en Terugkeer”. Logo van Quwat hiernaast.

Al Fatah Logo♦ 23 militieleden van Fatah al-Intifada, een militante Palestijnse factie die zich afscheurde Mahmoud Abbas’ Al Fatah partij en die in 1983 werd opgericht door kolonel Said al-Muragha, beter gekend als ‘Abu Musa’. Deze militie vecht aan de zijde van het Syrische regime van president Bashar Al-Assad.. De splintergroep gebruikt hetzelfde logo als Al Fatah (rechts hiernaast).

♦ Daarnaast werden tijdens de gevechten nog eens 19 Syrische Palestijnse militanten gedood (vluchtelingen?) waarvan meer details momenteel ontbreken.