Vier qassamraketten die werden afgevuurd vanuit Gaza treffen Sderot

qassam10De Al Quds Brigades (de moordbrigade van de PIJ) vuren enkele qassamraketten af. Opgericht in 1981 is de Palestijnse Islamitische Jihad – na Hamas – de grootste en meest gevaarlijke terreurgroep in Gaza met slechts één objectief: de complete vernietiging van de staat Israël en de oprichting van een Palestijnse islamitische staat.

Afgelopen vrijdagnacht (tijdens de Joodse sabbat) was het opnieuw Code Rood, het signaal dat raketten onderweg zijn vanuit Gaza en overal de alarmsirenes begonnen te loeien, zowel in de stad Sderot als in de ring rondom Gaza in het zuiden van Israël.

Volgens voorlopige berichten werden drie of vier raketten afgevuurd vanuit Gaza die zijn ingeslagen in het gebied van Sderot, een Israëlische stad van ca. 24.000 inwoners. Ze explodeerden in open gebied en er zijn geen meldingen van lichamelijk gewonden noch materiële schade.

Het duurde niet lang vooraleer Israël reageerde op de Palestijnse aanval. De Israëlische luchtmacht bombardeerde een aantal bolwerken van Hamas in het noorden van de Gazastrook. Volgens het ministerie van Gezondheid van Hamas zou bij die aanval een Palestijnse minderjarige zijn omgekomen maar er zijn geen betrouwbare bronnen die dit kunnen bevestigen vermits Hamas geen buitenlandse journalisten toelaat op het door haar gecontroleerde grondgebied.

code-roodDe voorbije maanden is het volume raketaanvallen aanzienlijk afgenomen. De terreurgroepen in Gaza willen hiermee Israël aan herinneren dat ze er nog altijd zijn en blijven doorgaan met sporadisch raketten of mortiegranaten af te vuren, bij voorkeur op Joodse feest- en gebedsdagen zoals ook nu weer het geval is  tijdens de Joodse Sabbat.

In januari vuurden terroristen vanuit Gaza twee raketten af, die geen lichamelijk gewonden noch materiële schade veroorzaakten. In antwoord bestookte de Israëlische luchtmacht in de Gazastrook een aantal bolwerken van Hamas en Co.

Half januari voerden jachtvliegtuigen van de Israëlische Luchtmacht [IAF] een luchtaanval uit gericht tegen een terreurcel in de noordelijke Gaza. De cel was bezig een aantal bommen te plaatsen aan het veiligheidshekken rondom de Strook gericht tegen de Israëlische patrouilles die de grens bewaken. Volgens het IDF werden diverse terroristen uitgeschakeld en de dreiging geneutraliseerd. Hamas bedreigde later Israël omwille van de geslaagde actie, zeggende dat Israël “met vuur speelt”.

Hamas altijd verantwoordelijk
Zoals regelmatig het geval is, is Hamas er steeds snel bij om een verklaring in de eter te zenden dat “zij de raket niet hebben afgevuurd en de daders opspoort”. Een argument dat ook graag wordt aangehaald door pro-Palestijnse [lees: anti-Israël-] organisaties in het Westen en in de rest van de wereld om Israël te demoniseren.

Onzin natuurlijk. In Gaza gebeurt niks zonder de instemming of met medeweten van Hamas ongeacht om het even welke van het dozijn andere Palestijnse terreurgroepen een mortiergranaat of een raket heeft afgevuurd.

Dat weten ze ook in Israël donders goed en luidt het antwoord van Israël‘s veiligheidsdienst:

“Wij houden Hamas verantwoordelijk en verwachten dat zij de orde handhaven in Gaza. Hamas is de regerende macht in het gebied en het moet de rust handhaven; als dat niet lukt houden wij hen verantwoordelijk. Wij zullen geen stiekem raketvuur accepteren”

Klimaat van terreur creëren
In een interview met het AFP in Gaza op 16 maart 2012 over de vele raketten die zogenaamd “niks raken” gaf Abu Ibrahim, een commandant van de Al Quds Brigades (Palestijnse Islamitische Jihad/PIJ)  de volgende toelichting:

Waar wij op zoek naar zijn is niet om Israëliërs te doden, maar om een evenwicht door terreur te handhaven [..] Het feit dat één miljoen Israëliërs in hun schuilplaatsen zaten geblokkeerd en lijden zoals ons volk, is voor ons veel belangrijker dan te doden.

Slachtoffers en of materiële schade veroorzaken is voor de Palestijnse terreurgroepen in Gaza geen doel op zich. Het echte doel van de willekeurige beschietingen is in Israël een klimaat van terreur handhaven. En in dat opzicht is elke raket of mortiergranaat een voltreffer! Vraag dat maar aan de mannen, vrouwen en kinderen van Sderot en in de andere dorpen en gemeenten in Zuid-Israël…