Dappere Joodse man trekt mes uit zijn nek en doodt zijn Palestijnse belager

azarYonatan Azarihab, die zich zonder meer de held van de dag mag noemen, overleefde een aanslag op zijn leven en wordt naar het hospitaal gevoerd [beeldbron: Opposing Views]

Gisteren was het weer een bloedige dag in Israël. Dinsdagavond werd een Amerikaanse 29-jarige toerist vermoord (plaatje onderaan) en elf anderen gewond in het havengebied van Jaffa. De dader, de 22-jarige Bashar Masalha afkomstig uit Qalqilya, werd ter plaatse doodgeschoten door de politie.

In Jeruzalem’s Oude Stad opende een Palestijn het vuur op enkele politieagenten, waarbij een agent zwaar gewond werd en twee anderen lichter. De Palestijn werd op zijn vlucht onderschept en doodgeschoten.

Magen David Adom meldde dat de balans van de recente Palestijnse geweldsgolf thans op 33 Israëlische doden staat en 325 gewonden. 31 mensen zijn nog steeds in kritieke toestand, acht anderen werden ernstig gewond, 48 hebben werd matig verwond en 225 licht. Nog eens 114 andere mensen worden behandeld voor shock. Paramedici van Magen David Adom hebben bijstand verleend in 93 incidenten met stenengooiers, 97 steekpartijen, 24 aanvallen met rammen van auto’s en 16 schietpartijen.

Held van Petah Tikva
Opmerkelijk was het dramatisch incident waarbij een Joodse man werd neergestoken. Dat gebeurde in Petah Tikva, een grote Israëlische stad van meer dan 200.000 inwoners gelegen op zowat 10 km ten oosten van Tel Aviv.

Dinsdagnamiddag liep Yonatan Azarihab, een 39-jarige ultra-Orthodox Joodse man afkomstig uit de noord-Israëlische stad Yavne, doorheen het winkelcentrum van Petah Tikva om pamfletten uit te delen over Rabbi Nachman uit Breslov en geld te collecteren voor goede werken.

Wat hij niet wist was dat hij op zijn collecteronde al een tijd gevolgd werd door de jonge Palestijnse Abdel Rahman Radar, die niet uit was op zijn geld maar op zijn leven. Toen de Joodse man in de Baron Hirschstraat een wijnhandel binnen stapte, sloeg de Palestijn toe.

mesPalestHij haalde vanonder zijn t-shirt een groot slagersmes (plaatje rechts) te voorschijn en begon als een razende op Azarihab in te steken. Het slachtoffer werd verscheidene malen in de borststreek en in de nek gestoken. Op een bepaald ogenblik kon de orthodoxe man zich losrukken en vluchtte met het mes nog in zijn nek weg uit de winkel.

Eens op straat draaide Azarahib zich om en liep de winkel terug binnen waar de winkeleigenaar intussen de Palestijnse terrorist trachtte in bedwang te krijgen.

Azarahib trok het mes uit zijn nek en samen met de winkeleigenaar kregen zij de Palestijn eronder en stak Azarahib hem neer met het mes van zijn aanvaller. De Joodse man werd door de hulpdiensten voor verzorging naar het Beilinson hospitaal gebracht en verkeert niet in levensgevaar.

De Palestijnse terrorist, Abdel Rahman Radar, was afkomstig van het Arabische dorpje Zawiya nabij Qalqilya op de Westelijke Jordaanoever, niet ver vanwaar ook de andere terrorist woonde die in Jaffa de Amerikaanse toerist vermoordde en een dozijn anderen verwondde. De terrorist, die gisteren in Petah Tikva zijn 17de verjaardag vierde, bezweek zowat tien minuten later aan zijn verwondingen.

heroEen andere “held van de dag” was Yishai Montgomery die op het strand van Jaffa op zijn gitaar speelde toen hij zag hoe een terrorist met een mes op de voorbijgangers begon in te steken. In plaats van weg te lopen pakte Montgomery zijn gitaar en sloeg ermee op de terrorist. Die vluchtte weg en Montgomery bleef hem achterna zitten tot de terrorist werd uitgeschakeld door de politie.

taylor