Premier haalt scherp uit naar Arabische parlementsleden voor hun steun aan Hezbollah

arab-mpIsraëlisch-Arabische parlementsleden van de Joint Arab List op 8 februari 2016 tijdens een wekelijkse ontmoeting van de factie in de Knesset. Van links naar rechts: Jamal Zahalka, Ayman Odeh, Basel Ghattas en Hanin Zoabi [beeldbron: Yonatan Sindel/Flash90]

Premier Benjamin Netanjahoe heeft op maandagavond 7 maart scherp uitgehaald naar de Israëlisch-Arabische parlementsleden die het besluit van de 6 Golfstaten (GCC) veroordeelden om de Libanees sjiitische organisatie Hezbollah op de zwarte lijst van terreurorganisaties te plaatsen. Een woedende Netanjahoe zei in de Knesset:

Netanyahu“Landen van de Arabische wereld besloten om Hezbollah te beschouwen als een terreurgroep. Dit is een belangrijke ontwikkeling. Zelfs verbazingwekkend.

Maar wat niet minder verbazend is dat twee partijen hier in de Knesset dat besluit hebben veroordeeld. Zal u hen blijven veroordelen wanneer Hezbollah missiles zal afvuren op uw dorpen? Zijn jullie gek geworden?

Arab Joint List
Hadash en Balad, twee van de vier partijen in Arab Joint List, een overwegend Arabische coalitie die in de Knesset zetelt (13 zetels op 120), veroordeelden op maandag het besluit van de soennitische Arabische Golfstaten om de sjiitische terreurgroep Hezbollah op de lijst van verboden terreurorganisaties te plaatsen. Beide partijen zeiden dat dit besluit in de kaarten van Israël speelt.

Hadash, die wordt geleid door de leider van de coalitie Arab Joint List, parlementslid Ayman Odeh, keurde het besluit van de Golfstaten af en zei “dat het in de belangen speelt van de bezetting en de voortdurende bezetting van Arabische grond.” Hadash steunt de voortzetting van het regime van de president van Syrië, Bashar Al Assad.

Balad volgde de verklaring van Hadash en plaatste maandagnamiddag op haar website een veroordeling van het besluit van de Gulf Cooperation Council. “Zelfs als er kritiek is op haar activiteiten, bestaat er geen verrechtvaardiging om de organisatie te veroordelen,” zei Balad over Hezbollah.

Verraders
De kritiek van Netanjahoe volgde op die van andere parlementsleden. Voormalig minister voor BuZa, Avigdor Lieberman (Yisrael Beytenu partij), noemde de Arabische parlementsleden “vertegenwoordigers van de ergste extremisten in de hele Arabische wereld“.

En Minister voor Transport, Yisrael Katz (Likoedpartij) noemde Ayman Odeh van Hadash alsook het kopstuk van Balad, Jamal Zahalka, “verraders” en zei:

“Het is toch ongelooflijk dat leden van de Knesset de belangen van Israël trachten te saboteren. Ga samenhokken met [voormalig Balad leider] Azmi Bishara in Qatar, of in Syrië, dat is waar verraders thuishoren!”