Nieuw vredesinitiatief van Barack Obama baart Israël ernstig zorgen

Netanjahoe: "Eén!" - Obama "Nee, twee!" - "Eén!" - "Nee, twee!" Netanjahoe: “Eén!” – Obama: “Nee, twee!” – “Eén!” – “Nee, twee!”

De Israëlische premier Benjamin Netanjahoe heeft zijn bezoek aan de Verenigde Staten geannuleerd, aldus The Jewish Press gisteren. Hij zou normaal gezien de Aipac Conferentie toespreken die dit jaar doorgaat van 20 tot 22 maart en eventueel een ontmoeting hebben met president Obama. De premier zal die Conferentie thans op 20 maart per satellietverbinding toespreken.

De officiele reden van het afzeggen van zijn bezoek aan de VS is dat hij “niet naar Washington wil reizen op het hoogtepunt van de Amerikaanse voorverkiezingen voor het presidentsschap.” Echter, het Witte Huis had recent te kennen gegeven dat Obama op die data van het bezoek van Israël’s premier, er de voorkeur aan gaf om voor enkele dagen naar Cuba te reizen en bijgevolg “door onvoorziene omstandigheden de premier niet kan ontmoeten“.

De werkelijke reden waarom de diplomatieke relaties tussen de VS en Israël opnieuw beginnen te rommelen is dat Obama nog deze maand een ander initiatief wil lanceren om het geblokkeerde vredesproces omtrent het Palestijns-Israëlische conflict weer vanonder het stof te halen, nadat de Palestijnen er twee jaar geleden zelf de brui hadden aangegeven.

Het is precies dat nieuwe vredesinitiatief waar de Israëliërs zich zorgen om maken. Het plan dat gisteren in The Washington Post verscheen, belooft niet veel goeds voor Israël en laat weinig ruimte voor onderhandelingen.

Deze keer dreigt het Witte Huis om via een resolutie in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een oplossing voor het conflict op te leggen, eerder dan opnieuw rond de tafel te gaan zitten om met de Israëliërs en de Palestijnen de details te bespreken over hoe ze denken om in de toekomst “zij-aan-zij in vrede en veiligheid” te bestaan.

Naast het manoeuvre met de resolutie in de VN Veiligheidsraad, volgen bovendien nog andere initiatieven  zoals een presientiële toespraak over het M-O en last but not least een gezamelijke verklaring van het Kwartet voor het Midden-Oosten, dwz. de VS, de Verenigde Naties, de Europese Unie en Rusland.

Geef toe, allemaal weinig bemoedigend nieuws voor Israël. Het is nog niet duidelijk wat Israël meer beangstigt: weer een andere toespraak omtrent het Midden-Oosten door president Obama of het coördineren van een gezamelijke verklaring door een grotere groep buitenlanders waar nergens Israël in betrokken wordt. Maar beiden klinken erg bedreigend voor de Joodse staat.

Onder meer met het doel om het vredesproces weer uit de diepvriezer te halen is de Amerikaanse vice-president Joe Biden afgereisd naar het Midden-Oosten waar hij vandaag in Jeruzalem aankomt. Hij zal tevens Mahmoud Abbas ontmoeten in Ramallah. Zijn reis eindigt op donderdag 10 maart in de Jordaanse hoofdstad Amman.