Dem. kandidaat Bernie Sanders bekent kleur: ‘Ik ben erg trots om Joods te zijn’

Sanders: Being Jewish is essential to who I am

Tot nog toe was de presidentskandidaat voor de Democraten, de 74-jarige Bernie Sanders, nogal erg vaag gebleven over zijn Joods zijn, en de kritiek door vele Joodse organisaties in de VS, in Israël en elders werd steeds maar luider. Maar daar is nu een einde aan gekomen.

Op zondag 6 maart 2016 door Sanders zei hij op een presidententieel debat van de Democratische Partij dat werd georganiseerd door CNN dat, omdat hij niet regelmatig spreekt over het Jodendom, dit niet betekent dat hij afstand neemt van zijn identiteit:

“Ik ben erg fier om Joods te zijn. Joods zijn is zoveel bepalend voor wat ik ben.

just-jew-itKijk, de familie van mijn vader werd uitgeroeid door Hitler tijdens de Holocaust. Ik weet wat een waanzinnig, radicaal en extremistisch beleid inhoudt.

Ik heb die les geleerd toen ik als heel klein kindje, door mijn moeder werd meegenomen om te gaan winkelen en wij al die mensen zagen die in de magazijnen werkten en nummers op hun armen hadden omdat ze in Hitler’s concentratiekamp zaten.

Ik ben erg trots om Joods te zijn en dat is een essentieel deel van wie ik ben als mens.”