Palestijnse clown Abu Sakha opgesloten in Israëlische cel bleek pro-PFLP activist

saidi-funeral4Gaza, 9 februari 2014. Leden van de Abu Ali Mustafa Brigades, het doodseskader van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), dragen hun gesneuvelde militant Ibrahim Mohammad Saidi ten grave. [beeldbron: website van de PFLP]

Talloze internationale mensenrechtenorganisaties en ngo’s zoals Amnesty International, Broederlijk Delen en vele Palestijnse culturele instituten hebben weer een symbool dossier opgeworpen met als enige doel Israël te beschadigen en te demoniseren.

Mohammed Abu SakhaHet gaat deze keer over Mohammed Abu Sakha, geboren in 1991 in Jenin, een 24-jarige Palestijnse circusartiest en onderwijzer, die op 14 december 2015 werd gearresteerd en bijna drie maanden in adminstratieve detentie wordt gehouden in een Israëlische cel in de gevangenis van Megiddo.

Volgens de Israëlische Veiligheidsdienst Shin Bet, werd Abu Sakha gearresteerd voor “hernieuwde activiteiten” binnen de marxistische terreurgroep het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), die in het verleden talloze dodelijke aanslagen heeft gepleegd in Israël. De PFLP staat internationaal opgelijst als een verboden terreurorganisatie, in de VS, in Israël en door de Europese Unie.

Op zijn Facebookpagina plaatste Abu Sakha een reeks foto’s en roept hij op tot de “bevrijding van Palestina” die volgens hem de hele staat Israël omvat zoals die werd opgericht in 1948. Hij toont ook een kaart waarop de Joodse staat letterlijk wordt weggevaagd en foto’s van mannen en vrouwen die wapens dragen.

Er staat zelfs een eerbetoon op zijn profielpagina van George Habash, de laatste meester-terrorist en stichter van het communistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) met onder andere een foto van hem liggend in een open kist, om de 8ste verjaardag te herdenken van zijn dood.

De Palestinian Performing Arts Network (PPAN), die Palestijnse artiesten en culturele instellingen vertegenwoordigt, zei dat zij zich “ernstig zorgen” maken omtrent de detentie van Abu Sakha, die sinds 2008 lid is van de Palestinian Circus School in Bir Zeit, eerst als student en later als clown en onderwijzer. PPAN heeft artiesten en culturele organisaties opgeroepen “om de aandacht te vestigen op Israël’s illegaal beleid van administratieve detentie” en druk te zetten op Israël om Abu Sakha vrij te laten.

Circusartiest Abu SakhaOverigens lijkt het dagelijkse leven van Abu Sakha in Israëlische gevangenschap wel best mee te vallen en helemaal niet zo’n gruwel te zijn zoals vele pro-Palestijnse ngo’s met boosaardige intenties beweren.

Volgens Amnesty International, bezocht de moeder van Sakha onlangs haar zoon in gevangenis van Megiddo in het noorden van Israël en vertelde zij hoe hij zijn medegevangenen (èn het Israëlische gevangenispersoneel) entertainde met zijn goocheltruken en clowneske fratsen.

En inderdaad genieten Arabische gevangenen van talloze voordelen in de gevangenis met inbegrip van programma’s voor vrije educatie.

Administratieve detentie
Abu Sakha werd op 14 december 2015 gearresteerd en wordt sinds januari 2016 in ‘administratieve detentie’. Dat is een noodmaatregel die werd geïntroduceerd ten tijde van het Britse Mandaat voor Palestina (1920-1948), waarmee Israël een verdachte kan interneren zonder proces voor een periode van zes maanden en die onbeperkt in de tijd kan verlengd worden indien dat noodzakelijk is.

Israel zegt dat administratieve detentie een belangrijk instrument is om terreuraanslagen te voorkomen. Ook het Internationaal recht laat detentie zonder proces toe in extreme beperkte omstandigheden. Gezien de recente geweldsgolf in Judea & Samaria en in Jeruzalem die al ruim een half jaar aanhoudt en waarbij tot nog toe 33 Israëliërs werden gedood en meer dan 300 gewond, kan men gerust spreken van extreme omstandigheden volgens het internationaal recht.

De administratieve detentie is ook bedoeld om de verdachte zolang vast te houden om de autoriteiten toe te laten bewijzen te verzamelen, en met het doel verdere aanslagen te voorkomen. In sommige gevallen wordt detentie gebruikt wanneer een delicate Arabische bron concrete informatie heeft verstrekt en de autoriteiten de identiteit van deze informant willen beschermen.

Overigens heeft Israël de voorbije maanden ook een aantal Joodse Israëliërs onder adminstratieve detentie geplaatst, op verdenking van haatmisdrijven jegens Palestijnen en Christenen.

Palestijnse gevangenen
Volgens cijfers van het IPS (Israel Prison Service) zaten in juni 2015 ongeveer 4.500 Palestijnen opgesloten in Israëlische gevangenissen waarvan ruim de helft met ‘bloed aan de handen’. Dat is relatief weinig vergeleken met landen zoals België (11.769 gevangenen – bron) en Nederland (ca. 14.000 – bron) te bedenken dat de Palestijnen, meer in het bijzonder de Arabische wereld, al sinds 1948 op voet van oorlog leven met de Joodse staat Israël.

Volgens de website van B’Tselem, zouden 5.442 Palestijnen in een Israëlische cel zitten. Echter, dat is wel het totale aantal Palestijnen in Israëlische gevangenschap en dit cijfer gaat niet enkel om terroristen maar ook over ‘gewone’ gevangenen van gemeen recht (dieven, verkrachters, oplichters enz.) Dat cijfer zou, nog steeds volgens B’Tselem, eind november 2015 zijn opgelopen tot 5936 Palestijnen in Israëlische cellen.

De overgrote meerderheid van deze gevangenen heeft wel degelijk een proces gehad en werd  veroordeeld. Het aantal gevangenen dat nog geen proces heeft gehad stond volgens B’Tselem, per 31 juni 2015 op 370 gevangenen, minder dan 10 procent dus van het totaal.