Arabisch-Israëlische IDF Officier: Waar in het M-O kan je een soldaat vinden zoals ik?

ala-wahib

Majoor Ala Wahib, een Israëlische Arabier en de moslim met de hoogste rang in het Israëlische leger (IDF), schreef afgelopen donderdag  3 maart ’16 een editoriaal in de Britse krant Jewish News. Aanleiding van zijn schrijven was de start van de ‘Israeli Apartheid Week’ die door de antisemitische boycot-Israël beweging (Boycott, Divest and Sanctions/BDS) ook in Groot-Brittannië wordt georganiseerd.

Majoor Wahib verwierp de algemeen gekende beschuldiging dat Israël een racistische staat zou zijn. Zijn carrière weerlegt alle clichées dat in Israël een regime van Apartheid zou bestaan zoals dat van 1948 to 1994 bestond in Zuid-Afrika en de majoor zei hierover:

Majoor Ala Wahib“Vergeet voor een ogenblik (BDS aanhangers zouden dit wel permanent willen vergeten!) dat 20 procent van de Israëliërs niet-Joods zijn, volledige rechten bezitten en in heel de maatschappij vertegenwoordigd zijn.

Het is immers niet zo vanzelfsprekend om Arabische politici te hebben, christelijke stemgerechtigden en moslim dokters, alhoewel we ze wel hebben en aardig veel zelfs. Maar een niet-Joodse majoor in het leger?

Iemand die niet enkel aan de zijde van Joodse soldaten heeft gevochten, maar ze tegenwoordig ook nog traint? Zou een werkelijk racistische staat mij toestaan om een dergelijk integrale rol te laten spelen in de verdediging van ons volk?”

Wahib verdedigde ook de acties van het IDF, schrijvende dat zijn job is om levens te redden en niet om ze te beëindigen. Hij legde uit dat één van de richtlijnen terug te vinden is in de Koran: “Als iemand een mens doodt, zou dat zijn alsof hij de hele mensheid doodt.”

Toen Hamas raketten afvuurde naar willekeurig gekozen burgerdoelwitten, of wanneer Al Fatah aanzet om mensen neer te steken “zijn hij en het IDF daar om de levens te beschermen van alle Israëlische onderdanen, Joodse èn niet-Joodse.”

Hij verwierp tevens het idee dat een boycot van Israël een effectieve manier was om vrede te brengen, omdat vrede vereist bruggen te bouwen, maar de BDS-beweging “wil muren bouwen”.

Majoor Wahib besloot zijn betoog door uit zijn eigen ervaring te citeren, hoe en in welke mate hij bijdraagt tot het bouwen van bruggen:

“Toen ik in het Verenigde Koninkrijk was sprak ik met een (Joodse) mede soldaat, een medicus die zonder onderscheid zowel Israëlische soldaten als Palestijnse terroristen heeft verzorgd. Wij waren de moslim die Joodse levens beschermt en de Jood die moslim levens redt. Er is slechts één land in het Midden-Oosten dat een koppel kan produceren zoals dat, en het is verdorie zeker weten geen Apartheid staat!”

De opmerkelijke carrière van majoor Ala Wahib is binnen het IDF geen uitzondering. Op het plaatje hieronder is deze Israëlische Arabische officier (een Druus) te zien, met name kolonel Rassan Alian, die commandant is van de Golani Brigade van het IDF:

druus


Bronnen:
♦ naar een artikel van 4 maart 2016 in The Tower Magazine
♦ naar een artikel van 3 maart 2016 in Jewish News

Met dank aan Tiki S. voor de hint.