Raketten van Hamas en Hezbollah niet veilig meer voor Israël’s ‘Slinger van David’

David’s Sling Weapon System – DST-4 Flight Test

Israël’s Ministerie van Defensie kondigde op dinsdag 1 maart 2016 aan dat het begint met de levering van het David’s Sling (Slinger van David) missile defensie systeem aan de Israëlische Luchtmacht (IAF) in het vooruitzicht van een volledige ontplooing van het wapen dat ontworpen werd om Israël te beschermen voor middellange afstandsraketten.

David schakelt met zijn slinger de reus Goliath uitDit systeem moet in de toekomst middellange afstandsraketten onderscheppen van Hamas in het zuiden en Hebollah aan de noordelijke Israëlische grens. Raketten krijgen zodoende nog minder kans om schade aan te richten in Israël.

Iedereen herinnert zich nog hoe tijdens de 50-dagen oorlog (Operation Protective Edge) in 2014, vanuit de Gazastrook door Hamas enkele middellange afstandsraketten van het type M-75 werden afgevuurd die tot diep in het binnenland van Israël reikten.

Op een bepaald ogenblik, donderdag 10 juli 2014, zag zelfs premier Benjamin Netanjahoe zich genoopt om te gaan schuilen toen in Tel Aviv toen voor de zoveelste maal de alarmsirenes begonnen te loeien, het sein dat er raketten van Hamas onderweg waren.

En op 22 juli 2014 storten de brokstukken van een door de IAF onderschepte raket neer in de tuin van een huis in Yehud, een buitenwijk van Tel Aviv,  op zowat 1,5 kilometers  van de internationale luchthaven Ben-Goerion. De Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) verklaarde de luchthaven voor de volgende 24 uren als onveilig wat een klap was voor Israël’s luchtvaartindustrie.

Ook tijdens Operation Pillar van Defense in november 2012, werden door Hamas en de Islamitische Jihad Iraanse Faj-3 missiles en M-75 raketten afgevuurd op Tel Aviv. Op 20 november 2012 verwoestte een Fajr-3 raket in Rishon LeZion een compleet appartement. De schade was enorm.

De VS en Israël hebben de testen van David’s Sling in december 2015 succesvol afgerond en het afweersysteem operationeel verklaard. “Deze test was de vierde op rij. En een belangrijke mijlpaal om het operationele systeem in 2016 te kunnen leveren aan de Israëlische luchtmacht”, berichtte het Reformatorisch Dagblad op 2 maart 2016.

Het David’s Sling (Slinger van David) raketafweersysteem, ook bekend als Magic Wand (Toverstaf), werd ontwikkeld in de Israëlische wapenfabriek Rafael:

stunner2