Hezbollah bezweert Israël binnen te vallen in de volgende oorlog tegen de Joodse staat

nasrallah2

Hezbollah bronnen citeerden een opgemerkte toespraak die recent plaatsvond tegenover aanhangers van de door Iran gesponsorde en gefinancierde terreurorganisatie, waarin zij beweerde dat zij tijdens de Syrische burgeroorlog  krachtige wapens hebben verworven en veel ervaring hebben opgedaan in de strijd, die hen zal toelaten om binnen te vallen in Israël in hun derde oorlog tegen de Joodse staat. 

Het artikel in Foreign Policy van donderdag, getiteld Hezbollah’s Death Valley, sprak over Hezbollah’s militaire betrokkenheid involvement in Syrië, waar het deelneemt aan de gevechten om het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad in het zadel te houden op het bevel van Iran. De terreurgroep heeft op het slagveld veel van haar terroristen verloren, maar Hezbollah bronnen vertelden aan de krant dat de strijd hen enkel vooruit geholpen heeft.

“In de volgende oorlog [tegen Israël] zal Hezbollah niet stoppen aan de grenzen en de Israëlische nederzettingen in het noorden zullen zich hiertegen niet kunnen beschermen,” aldus de bron van Hezbolah aan de krant, bewerende dat Hezbollah thans – en voor het eerst – in staat is om Israël binnen te dringen in een open oorlog.

“Hezbollah zal de oorlog tot bij hen brengen en Israël’s grootste zorg is omtrent de kennis die Hezbollah heeft opgedaan in Syrië, waardoor het thans de ervaring heeft om aanvallender te zijn eerder dan slechts verdedigend.” Die boodschap werd in het bewuste artikel herhaald door de bronnen, gevolgd door een ander citaat: “het verzet zal niet in Libanon blijven; het zal Galilea bereiken. Het zal helemaal niet lijken op de oorlog van 2006.”

De beweringen geuit door Hezbollah bronnen, komen zelfs nadat de Gulf Cooperation Council (GCC) op woensdag de groep verklaarde tot een terroristische organisatie, met vermelding van de activiteiten van Hezbollah in de Golfstaten door o.m. het rekruteren van terroristen en de smokkel van wapens – een punt dat niet aan de orde kwam in het artikel.

Zowel Iran als Hezbollah hebben beiden boos gerageerd op die verklaring van de GCC, blijkbaar geschrokken van het mogelijke impact op de groep. De verklaring van de GCC kwam een week nadat Saoedi-Arabië haar donatie ter waarde van 3 miljard dollars terugtrok die bedoeld was om de uitrusting van de Libanese veiligheidstroepen te sponsoren omwille van de dreiging die uitgaat van Hezbollah.

Het artikel in Foreign Policy heeft ook het arsenaal van Hezbollah bestudeerd, waarin werd opgemerkt dat het de grotendeels ongeleide missiles heeft opgewaardeerd die de Tweede Libanon Oorlog van 2006 naar Israël werden afgevuurd.  Analysten en bronnen nabij de terreurorganisatie zeggen dat Hezbollah thans beschikt over “tactische ballistische missiles, Scud missiles, Iraanse Fateh-110 missiles en M-600 missiles of ‘Tishreen”, een Syrische gemodificeerde versie van de Fateh-110.”

Fateh-110


Bronnen:
♦ een artikel van Ari Yashar van 4 maart 2016 in Arutz Sheva
♦ een artikel van Nour Samaha van 3 maart 2016 in Foreign Policy

Advertenties