Een Israëlische gaspijplijn naar Turkije? Slecht idee [Daniel Pipes]

erdogan2Erdogan: “Turkije zal de repressie van het Zionistische regime niet tolereren…”
[beeldbron: cartoon van Ronny Gordon in Arutz Sheva]

Het nieuws dat de Turkse en Israëlische regeringen op het punt staan om volledige diplomatieke betrekkingen te hernieuwen na jaren van spanningen, doet mij cynisch lachen – en baart me tegelijk andermaal zorgen om Israël ’s goedgelovigheid.

De twee staten onderhielden in de jaren 1990 nauwe betrekkingen, toen een gemeenschappelijke visie op de wereld leidde tot een sterke militaire samenwerking, groeiende handel en uitwisseling van mensen en cultuur. Schrijvend in 1997, karakteriseerde ik dit bilaterale als hebbende “het potentieel om de strategische kaart van het Midden-Oosten te hertekenen, aldaar de Amerikaanse allianties om te vormen en om Israël’s regionale isolatie te verminderen.”

Dit floreerde voor nog eens vijf jaren, totdat de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (Adalet ve Kalkınma Partisi, of AKP) in 2002 de Turkse verkiezingen won en verder ging met Turkije in een Islamistische richting te duwen. Onder de vele implicaties betekende dit het distantiëren van Ankara van Jeruzalem en, in plaats daarvan, de betrekkingen opwarmen met Hamas in Gaza.

[..]

door Daniel Pipes


Klik hier om het artikel verder te lezen op de website van Daniel Pipes Middle East Forum