Verborgen emails onthullen presidentskandidaat Hillary Clinton’s plannen voor Israël

netan-abbas2Washington, 2 september 2010. Israël’s premier Netanjahoe en Mahmoud Abbas, de leider van de Palestijnen in Oost-Palestina (Judea & Samaria), ontmoeten elkaar voor het eerst in directe onderhandelingen oonder leiding van Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Nauwelijks drie weken later was het vredesproces alweer over and out. [beeldbron: Moshe Milner/GPO/Flash90]

In augustus 2010 zeiden Barack Obama en Hillary Clinton dat de oprichting van een Palestijnse staat binnen het jaar een feit zou zijn. Tsss… die Amerikanen toch.

In 2017, wanneer Israël de 50ste verjaardag herdenkt van de herovering van Jeruzalem op de Arabieren, wil Clinton het weer opnieuw proberen. Tenminste, als ze op 8 november 2016 de presidentsverkiezingen wint. Zou ze intussen iets geleerd hebben?

Hillary Clinton: “I have a dream…”
De meest recente voorspellingen voor de presidentsverkiezingen geven Hillary Clinton de beste papieren. Maar hoe kijkt een Hillary Clinton presidentie zélves in relatie tot het Israëlisch-Palestijns conflict? Niet erg veel belovend, zo blijkt en op enkele punten behoorlijk naief en weinig realistisch.

Recent vrijgegeven emails tussen de voormalige minister van Buitenlandse Zaken en haar topadviseur inzake buitenland, Jake Sullivan, werpen licht op het soort eisen dat Clinton zou stellen aan zowel Israël als aan de Palestijnse Autoriteit.

In de lijst van te nemen “stappen” verwacht het kantoor van Clinton dat de Palestijnse Autoriteit enkele toegevingen zou moeten doen aan Israël:

hate-palest3♦ De Palestijnse Autoriteit zou gevraagd worden om te stoppen met aan te zetten tot haat jegens Israël, met Sullivan die opmerkte dat de PA de gewoonte heeft om zich te verbergen “achter locale ambtenaren” telkens deze kwestie ter sprake komt.

De PA zou aldus de primeur geniet om het eerste Arabische gebied te worden in het héle Midden-Oosten waar de haatcultuur jegens Israël wordt afgezworen. Over een impossible dream gesproken, dit is er zo een.

♦ Het plan roept zowel de Palestijnse leiding als Israël op om speciale forums in schoolklassen te organiseren om Israëlische en Palestijnse studenten samen te brengen en aldus de wederzijdse verstandshouding te helpen voeden.

♦ De Palestijnse Autoriteit zou de historisch Joodse banden met Jeruzalem moeten “erkennen.”

palestine_map3

♦ Bovendien zou de Palestijnse Autoriteit gevraagd worden om de staat Israël af te beelden op de geografische kaarten die door de Palestijnse regering wordt verspreid, onder meer in het onderwijs via leerboeken in de Palestijnse scholen.

♦ De overblijvende maatregelen die de PA zou moeten nemen omvatten meer permanente behuizing voor Palestijnse vluchtelingen ipv. hen vast te houden in de vele vluchtelingenkampen die de Palestijnse gebieden rijk zijn en waar sommigen reeds sinds 1948 (of sinds 1967) wonen.

♦ En tot slot: anti-corruptie inspanningen te leveren om een einde te maken aan de wantoestanden in het wettelijke justitie systeem binnen de Palestijnse Autoriteit.

Judea en Samaria
Aan de andere kant zou van Israël, in het raamwerk van een wat bredere overeenkomst, verwacht worden om een aantal ernstige toegevingen te doen, met inbegrip van de creatie van een vrijwillig compensatie fonds om de Joden aan te moedigen om Judea & Samaria te verlaten. In het plan wordt uitgegaan dat de woningbouw binnen de belangrijkste nederzettingen blokken zou mogen verder gaan maar niet erbuiten.

Israël zou ook gedwongen worden om het C-gebied te openen voor Palestijns Arabische economische belangen, gebied dat sinds 1993-1994 onder volledige Israëlische controle staat (kaartje hieronder).

Bovendien zou de controle op de veiligheid door de politie van de Palestijnse Autoriteit vergroot moeten worden en de PA de volledige controle moeten geven in het B-gebied en de operaties van de IDF in het A-gebied moeten minimaliseren.

mapwestbankA