Likoed eist intrekking verblijfsvergunning van BDS-baas Omar Barghouti uit Qatar

bds-charleroiCharleroi, België, 2 maart 2014. Manifestatie georganiseerd door BDS afdeling Charleroi aan het Palais des Beaux Arts. De BDS gaan voluit voor een totale boycot van Israël en niet enkel ‘producten afkomstig uit de nederzettingen’. De manifestanten scandeerden: “Il existe un Etat, qui bafoue les droits. Il cultive les terres, qui ne lui appartiennent pas. Boycott les fruits, boycott l’Etat…” (“Er is een staat die de rechten schendt. Hij cultiveert de grond die hem niet toehoort. Boycot de vruchten, boycot de Staat”.) [beeldbron: Plate-form Charleroi Palestine]

Omar Barghouti, de stichter van de antisemitische boycot-Israel BDS-beweging, “zou niet langer mogen toegestaan worden om in Israël te wonen”, berichtte The Jerusalem Post op vrijdag jl.

Parlementslid Nava Boker (Likoed partij) schreef op donderdag 25 februari ’16 in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Arye Deri (Shas partij) om hieromtrent haar beklag over te maken en zei het volgende:

Nava Boker“Barghouti besteedt het grootste deel van zijn tijd om voordrachten te geven over de hele wereld en roept op om Israël te isoleren en te boycotten. De BDS beweging en Barghouti zijn de speerpunt in een campagne van haat en antisemitisme.

Een democratische staat kan geen situatie tolereren waar zo iemand als hij een permanente verblijfsvergunning heeft en naar Israël komt om haar bewoners te leren hoe deze staat te boycotten.

Hij is een zeer gevaarlijke man en heeft helemaal niets te zoeken in Israël. Ik vraag u om uw autoriteit te gebruiken en Mr. Barghouthi’s permanente verblijfsvergunning in te trekken.”

De directeur-generaal van de rechts conservatieve ngo Im Tirzu (‘Als je het wilt’), Alon Schvartzer, sloot zich aan bij Boker’s oproep en noemde Barghouti “de ideologische en operatieve arm van de campagne om de Staat Israël te vernietigen en te boycotten.” En hij voegde eraan toe: “Israël zou zich moeten gedragen als een soevereine staat, net zoals alle Westerse democratieën dat doen, en niet diegenen mogen op haar grondgebied mogen binnenlaten die het willen vernietigen en tevens ertegen fulmineren.”

Minister Arye Deri heeft de recente maanden het burgerschap in getrokken alsook de permanente verblijfsvergunning afgenomen van niet-onderdanen die de Palestijnse terroristische helpen om aanslagen te plegen. De daden van Barghouti lopen parallel met die terreur jegens Israël’s burgers en moedigen die zelfs impliciet aan.

Omar Barghouti, de trol uit Qatar
Omar Barghouti (*1964), is geboren in de oliestaat Qatar, waar onder meer ook Hamasleider Khaled Meshaal resideert sinds hij door Israël persona non grata werd verklaard. Barghouti groeide op in Egypte en huwde met een Israëlisch Arabische vrouw en verkreeg aldus zijn permanente verblijfsvergunning. Hij studeerde aan de Universiteit van Tel Aviv en heeft gewoond in Tel Aviv-Jaffa en Acre.

Omar BarghoutiIn 2005 richtte hij de BDS-beweging op (Boycott, Divestment and Sanctions) en steunt het einde van de Staat Israël en de creatie van één staat tussen de Jordaan rivier en de Middellandse Zee, alwaar Palestijnen van overal ter wereld  het recht zouden hebben om te wonen en Joden slechts een kleine minderheid zouden hebben.

Barghouti vergelijkt Israël dikwijls met het voormalige Apartheidsbeleid zoals dat in Zuid-Afrika tussen 1948 en 1990 bestond en vergelijkt de Joodse staat ook met het nazi-tijdperk in Duitsland (1933-1945).

BDS gaat onomwonden voor een allesomvattende boycot van Israël en daarin gaan ze zelfs een flinke stap verder dan Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit. Zo verklaarde Mahmoud Abbas op maandag 9 december ’13, tegenover een groep Zuid-Afikaanse journalisten dat hij tegen een volledige boycot van Israël was:

“Neen, wij steunen geen boycot van Israël. Maar wij vragen iedereen om de producten van de nederzettingen te boycotten. Omdat de nederzettingen in onze gebieden liggen. Dat is illegaal.”

Echter BDS-leider en stichter van de BDS-beweging Omar Barghouti  reageerde namens het BDS-bestuur behoorlijk furieus op de uitspraak van Abbas en formuleerde zijn protest aldus:

“Mahmoud Abbas ondermijnt de BDS-beweging met zijn uitspraak om Israël niet te boycotten! Die is volledig in tegenspraak met de Palestijnse nationale consensus die krachtig zijn steun heeft uitgesproken voor de BDS tegen Israël sinds 2005.”

Barghouti heeft geweigerd om samen te werken met Israëliërs die sympathiseren met zijn zaak. In 2005 schreef hij in een artikel dat Palestijnen die zich inlaten met Israëliërs “moreel blind zijn” en dat ze lijden aan “klinische waanvoorstellingen”.

Dat Barghouti niet antwoordde op een email om hem naar een reactie te vragen omtrent de vraag tot het intrekken van zijn verblijfsvergunning, was vrij voorspelbaar. In een interview dat vorige zomer werd gereproduceerd door de Israëlische linkse blog +972, zei Barghouti dat hij weigert te spreken met de Israëlische pers.

Israël’s Arabieren en BDS
Een protest van Israël’s Arabieren kon niet lang uitblijven. Barghouti nam op vrijdag 26 februari ’16 deel aan een conferentie in Nazareth die werd georganiseerd door Raja Zaatry, een Israëlisch-Arabische activist van de radicaal linkse Arabische partij Hadash (5 zetels in de Knesset) en een voormalig woordvoerder van diens huidige leider, parlementslid Ayman Odeh.

BDS-conf

Het thema dat vrijdag in Nazareth handelde over de relatie van Israëlische Arabieren ten aanzien van de BDS-beweging, volgens een bericht van Yishai Friedman in de conservatieve website Mida deze week. Naast Barghouti nam ook  Muhammad Barakei, de voorzitter van het High Follow-Up Committee for Arab Citizens of Israel, deel aan deze conferentie.

Organisator Zaatry noemde de poging van parlementslid Boker om Barghouti uit het land te verbannen “een provocatie” die “deel is van de hysterische aanvallen op de Arabische minderheid in de democratische sfeer die geleid wordt door premier Netanjahoe zelves.” En Zaatry voegde eraan toe:

“Het onvermogen van het Recht om een echt debat te houden over een echte oplossing voor het conflict en over de rampzalige gevolgen van de voortgezette bezetting en de nederzettingen, leiden ertoe om te trachten elke kritische stem in de kiem te smoren. Het is een teken van zwakte en een fundamenteel misverstand omtrent fundamentele rechten in elk democratisch regime die naam waardig. Het getuigt van onwetendheid en kwaadaardigheid om de BDS antisemitisch te noemen en het is belachelijk om telkens de antisemitische kaart te trekken elke keer dat Israël wordt bekritiseerd.”