Was steekpartij in Ashkelon de eerste aanslag van ISIS (Daesh) in Israël?

isis-tempelGemaskerde Palestijnse aanhangers van ISIS (Daesh) zwaaien met de vlag van de terreurgroep aan de Rotskoepel op de Tempelberg in Jeruzalem.

De steekpartij van 7 februari ’16 waarbij een Israëlische soldaat werd neergestoken door een illegale migrant afkomstig uit Soedan, werd geïnspireerd door de terreurgroep ISIS (Daesh), zegt Shin Bet, Israël’s geheime dienst.

Begin deze maand stond een Israëlisch soldaat op de bus te wachten aan een halte in de Ben Gurion Boulevard in de kuststad Ashkelon, toen hij opeens werd aangevallen door een Soedanese migrant. De soldaat werd verscheidene malen in de borst gestoken maar de verwondingen vielen al bij al nog mee.

Een andere soldaat die het allemaal zag gebeuren, greep het wapen van het slachtoffer en zette prompt de achtervolging in. In de Kashidastraat kreeg hij de ‘messenheld’ te pakken en schakelde hem vakkundig uit. De dader werd in kritieke toestand overgebracht naar het nabijgelegen hospitaal maar overleed na zijn aankomst.

Gisteren, 25 februari raakte meer details bekend omtrent de dader. Het bleek om een migrant uit Soedan te gaan, de 32-jarige Kamal al-Aziz Hassan Mohammed, die enkele jaren geleden illegaal het land was binnen geraakt. In 2009 werd hij gearresteerd voor gewelddadig gedrag en opgesloten in het detentiecentrum van Holot waaruit hij in 2014 wegvluchtte en zich sindsdien ophield in Ashkelon en Israël’s havenstad Ashdod.

Bij controle van de persoonlijke spullen van de dader, een vrome moslim, vonden de onderzoekers van Israël’s veiligheidsdienst Shin Bet foto’s van terroristen en ander materiaal van ISIS (Daesh) in de mobilofoon van de dader, wat laat vermoeden dat het hier waarschijnlijk om een aanslag van ISIS gaat of er toch minstens door geïnspireerd werd. Het onderzoek loopt nog verder.

Advertenties