Brits premier Cameron haalt uit naar ‘die werkelijk schokkende’ Israëlische ‘bezetting’

cameron-liesCitaat: “Wanneer liegt een politicus? Als zijn lippen bewegen.”

De Britse premier David Cameron heeft weer hard uitgehaald naar Israël’s aanwezigheid in oostelijk Jeruzalem, Judea en Samaria die berijd werden tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. Sprekend in het Britse parlement, veroordeelde Cameron Israël’s constructie van nieuwe gemeenschappen in deze gebieden als “werkelijk schokkend.

De premier zei dat, hoewel hij zich een stevige verdediger noemde van Israël, hij compleet versteld stond over wat hij had met eigen ogen had gezien toen hij een onlangs een bezoek bracht aan Jeruzalem en vertelde aan de parlementsleden:

“Ik sta algemeen bekend als een stevige vriend van Israël maar ik moet zeggen dat de eerste keer dat ik Jeruzalem bezocht en een  goede rondleiding kreeg doorheen deze prachtige stad en zag wat er gebeurde met de effectieve omcirceling van Oost-Jeruzalem – bezet Oost-Jeruzalem – dit werkelijk schokkend is.

Wat deze regering consistent heeft gedaan en nog doet is zeggen dat ja, wij zijn supporters van Israël, maar wij steunen geen illegale nederzetingen, wij steunen niet wat er gebeurt in Oost-Jeruzalem en het is erg belangrijk dat deze hoofdstad bewaard wordt op een wijze zoals dit in het verleden was.

Een reactie van premier Benjamin Netanjahoe liet niet lang op zich wachten:

“Mijn vriend David Cameron, die ongetwijfeld een vriend van Israël is, lijkt sommige simpele feiten te hebben vergeten omtrent Jeruzalem. Israel is haar beschermer eerder dan een ‘bezetter’. Enkel Israëlische soevereiniteit verhindert ISIS en Hamas van het ontsvlammen van de heilige plaatsen, zoals zij doen doorheen het Midden-Oosten.”

Reagerend op de opmerking van Cameron, dat Joodse buurten op de een of andere manier  de Arabische buurten in Jeruzalem zouden ‘omcircelen’ als zou het een deel uitmaken van een of ander boosaardig complot, kaatste Netanjahoe de bal hard terug:

“Enkel Israël’s soevereiniteit garandeert de Arabische inwoners van de stad wegen, ziekenhuizen, arbeidsplaatsen en alle andere noodzakelijkheden die hun broeders doorheen het Midden-Oosten allemaal moeten ontberen.

Enkel Israël’s soevereiniteit in Jeruzalem bewaart de rechtsorde voor de Arabische bewoners en voor ons allen, iets wat niet bestaat in Irak, Syrië, Jemen, Libië en grote delen van de Arabische wereld, met inbegrip van de Palestijnse Autoriteit en de Gazastrook.

Enkel Israël’s soevereiniteit garandeert dit alles en het is belangrijk dat onze Europese vrienden zich dit simpele feit herinneren.”

Eerder in een posting op zijn Facebookpagina, had burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat de commentaren van de Britse premier scherp veroordeeld, en Israël’s realisaties in Jeruzalem op sardonische wijze vergeleken met de status van de stad ten tijde van de Britse bezetting (1917-1948):

“De situatie voor de inwoners in oostelijk Jeruzalem is vandaag veel beter dan in onze buurlanden, en zeker beter dan ten tijde van het Britse Mandaat.

Ik zou Groot-Brittannië willen aanbevelen om het tegenwoordige eengemaakte model van Jeruzalem te adopteren, als datgene dat de meeste voorkeur krijgt onder Arabische bewoners, zoals in recent uitgevoerde onderzoeken werd aangetoond.

Net zoals in Londen, zijn de inwoners van Jeruzalem vrij om te kiezen waar ze ook maar willen wonen. Net zoals in Londen wordt elke vorm van discriminatie gebaseerd op religie, ras of sexe verboden door de wet.”

Bevingrad in JeruzalemJeruzalem, april 1948, ten tijde van het Britse Mandaat. Plaatje van Bevingrad in de Princess Marystraat, zoals het Britse hoofdkwartier toen werd genoemd. Arabische gewapende bendes vielen overal in het land Joodse burgers en huizen aan, ook midden op de dag in de straten van Jeruzalem. Net zoals de Joden waren de Britten het doelwit van Arabieren en moesten zij overal hun kantoren en kazernes beschermen zoals hier op de foto is te zien. Nadat Israël op 14 mei 1948 onafhankelijk werd, veroverden de Arabieren Jeruzalem en kon de verwoesting van de stad en Joodse heiligdommen beginnen… (foto: Jerusalem Post Picture Collection)

Een gedachte over “Brits premier Cameron haalt uit naar ‘die werkelijk schokkende’ Israëlische ‘bezetting’

 1. De Britse premier zou zich beter zorgen maken over de bezetting & NO GO gebieden in zijn eigen hoofdstrad en andere Britse steden waar hele woongebieden worden omsingeld door Moslim settlements.

  Als ik mij niet vergis werd Cameron verkozen als premier van Engeland en niet “Palestina”.

  Jeruzalem de Joodse hoofdstad van meer dan 4000 jaar.
  De enige periode dat Oost-Jeruzalem bezet was van 1948-1967 toen het door Jordanie met hulp van de Britten werd veroverd.

  Het wordt tijd voor de Britten & Europeanen de geschiedenisboeken er eens bij te halen of hun eigen bijbel eens goed te lezen!

  Like

Reacties zijn gesloten.