Hamas bereidt nieuwe aanval op Israël voor en focust op bouw van één grote aanvalstunnel

tunnel-iran2

Een reportageploeg van een Iraanse televisiezender bezocht de afgelopen zomer een nieuw afgewerkte tunnel die vanuit de Gazastrook tot diep onder Israëlisch grondgebied doorloopt. De tunnel die werd aangelegd door de Al Aqsa Martelaren Brigades, het doodseskader van Al fatah (de politieke factie van PA-president Mahmoud Abbas), werd volledig gebetonneerd en zou ca. 3 kilometers lang zijn. De beelden van de reportage werden op 28 juni 2015 online gezet, tien maanden nà het einde van de 50-daagse oorlog.

Hamasleider en ex-premier van de PA, Ismail Haniyeh, de rechterhand van Khaled Meshaal (plaatje rechts) zei op vrijdag 29 januari 2016 dat Hamas zich voorbereid op het volgende conflict met Israël en constant doorwerkt om een ondergronds netwerk van aanvalstunnels uit te bouwen en tevens de geslonken voorraad raketten weer aanvult. Haniyeh wond er geen doekjes om en verklaarde openlijk:

“Tunnels ondergronds en raketten bovengronds. Wij gaan door op het pad van jihad en naar de bevrijding van de gebieden [inclusief heel Israël].

Khaled Meshaal (l.) en Ismail Haniyeh (r.)Het verzet verkeert in een staat van voorbereiding, verbetering en uitrusting met al haar wapens, met het doel klaar te staan voor om het even welk conflict met Israël. Sommigen geloven dat de huidige rust de kanonnen heeft doen zwijgen, maar er is een campagne die in alle stilte geleid wordt door de Izz ad-Din al-Qassam Brigades met het oog op voorbereiding en paraatheid.”

Volgens een verslag van 10 februari ’16 van de Israëlische inlichtingendienst  werken momenteel ca. 1000 terroristen van Hamas aan één grote centrale tunnel die over een grote lengte diep het grondgebied van Israël binnendringt ter voorbereiding van een massieve aanval op de Joodse staat.

Kosten noch moeite worden gespaard en de door internationale hulporganisaties geschonken duizenden tonnen cement en de gedoneerde gelden die maandelijks via de PA naar Gaza worden overgeheveld, gaan bijna integraal naar de bouw van aanvalstunnels ipv naar constructiewerken voor de heropbouw van Gaza waarvoor al die giften in feite toch bedoeld waren.

Stafchef van het IDF Gadi Eizenkot zei dat de tunnels in Gaza thans de belangrijkste prioriteit zijn van het leger. Het bericht van de bouw van deze ene grote aanvalstunnel bevestigt de waarschuwingen die Brigadegeneraal (op rust) Yossi Langotzki eerder die week uitte in een interview met Arutz Sheva.

Langotzki, een ervaren expert in de oorlog tegen terreurtunnels, zei toen dat de huidige pogingen van de Israëlische veiligheidsdiensten om de locatie van de tunnels op te sporen, wellicht te laat komen, omdat de tunnels reeds lange tijd geleden de Israëlische grens zijn gepasseerd en diep in het Israëlische territorium zijn binnengedrongen.

Hij waarschuwde tevens voor de dreiging van tunnels aan de noordelijke grens met Libanon waar Hezbollah tijdens de Eerste en Tweede Libanonoorlogen bewezen hebben dat ze ervaring hebben met tunnelbouw.

 

Advertenties