Naar een economisch akkoord tussen Israël en de Palestijnen?

nabloes-mallWinkelcentrum in Nabloes in Samaria (West Bank), november 2015 [beeldbron: JCPA]

De minister van Financien van de Palestijnse Autoriteit Shukri Bishara heeft bevestigd dat hij de voorbije weken in Jeruzalem een ontmoeting heeft gehad met zijn Israëlische confrater Moshe Kahlon om een economisch akkoord te bespreken om de Palestijnse economie te stimuleren, berichtte het Palestijnse agentschap Ma’an op dinsdag.

De opmerkingen van Bishara stemmen aldus overeen met een bericht op Israël’s Channel 10 van zondag jl. dat de twee ministers van Financiën  elkaar ontmoetten om een ‘economisch pakket’ te bespreken dat Israël van plan is aan te bieden aan de PA.

Shukri BisharaBishara vertelde aan Ma’an dat de ontmoetingen hebben plaatsgevonden, hoewel hij ontkende dat de verschillende kwesties die Channel 10 aanhaalde wel degelijk werden besproken.

Het Israëlische bericht schreef dat het economische pakket dat Israël Palestijnse projectontwikkelaars en aannemers  zou toelaten om constructie te beginnen in Israël, evenals het toestaan van Palestijnse Arabische artsen om in Israëlische ziekenhuizen te worden bijgeschoold, naast andere zaken.

Terwijl Bishara ontkende dat deze onderwerpen werden besproken met Israël’s minister Kahlon, hij aan Ma’an vertelde dat het doel van de ontmoetingen was om de mogelijkheid te bespreken van een nieuwe overeenkomst omtrent de inning van taksinkomsten die het namens de PA collecteert. Bishara zei dat Israël momenteel van die inkomsten op invoer en uitvoer bestemd voor de PA, ten bedrage van 350 miljoen sjekels jaarlijks, minstens drie procent wordt afgehouden en dat zijn delegatie deze afhouding wil verminderen.

De voorbije jaren heeft Israël verscheidene malen het doorstorten van deze taksinkomsten tegengehouden die het collecteert voor de PA, de laatste keer gebeurde vorig jaar als vergelding voor het feit dat de PA zich had aangesloten bij het Internationaal Strafhof (ICC). Nochtans, zwichtte Israël telkens weer onder internationale druk en gaf de de bevroren inkomsten weer vrij.

De Palestijnse Autoriteit heeft de voorbije jaren bij herhaling gevraagd om buitenlandse donaties, bewerend dat het op de rand van financieel bankroet omwille van een verslechterende economische crisis.

Maar terwijl het Israël beschuldigd voor de financiële problemen in de Palestijnse gebieden, gaat zijn president Mahmoud Abbas door met het uitgeven van zes procent van het jaarlijkse budget van de PA door maandelijks ca. 4,1 miljoen euros aan gevangen terroristen in Israëlische cellen uit te betalen en nog eens ca. 5,9 miloen euros aan hun families, met geen andere bedoeling dan de Palestijnse terreur jegens Israël te ondersteunen en aan te moedigen.

Advertenties

Een gedachte over “Naar een economisch akkoord tussen Israël en de Palestijnen?

 1. Wat moet veranderen is de primitieve killer mentaliteit van deze mensen.
  Wat moet veranderen is de diplomatieke Intifada van Abbas & vrienden.
  Wat moet veranderen is de opvoeding van de jeugd, van pro-dood naar pro-leven.
  Wat moet gebeuren is voor Abbas & vrienden hun gestolen miljoenen terug te storten.
  Wat moet gebeuren is dat opbouw hulp voor opbouw hulp wordt gebruikt.

  Wat moet gebeuren is dat Palestijnse/Arabische/Moslim/EU/US/UN/NGO’s leiders ophouden met hun politiek op leugens te bouwen en de Palestijnse bevolking als menselijke voetbal te mibruiken voor hun eigen agenda’s & rijkdom!

  Zonder dat is iedere geinvesteerde $ een weggegooide $.

  Like

Reacties zijn gesloten.