Lees eerst dit, vooraleer je aansluit bij de boycot-Israël BDS beweging

boycot-BDSBDS boycotters in actie. Met hun groene outfit vallen ze lekker op.
“Toevallig” is groen ook de kleur van Islam en van Hamas. [beeldbron: EIPA]

Zoals oude wijn in nieuwe zakken, heeft het antisemitisme een vers toeleveringssysteem gevonden via de internationale Boycott, Divest, Sanctions (BDS) beweging. BDS activisten beschuldigen valselijk Israël, ’s werelds enige Joodse staat en de enige democratie van het Midden-Oosten, van een Apartheidstaat te zijn en een etnisch zuiverende en racistische natie.

BDS-logoBDS is helemaal niet geïnteresseerd om te ijveren naar een wederzijdse aangename, rustige, onderhandelde oplossing voor het aanslepende Israëlisch-Palestijnse conflict. Integendeel, de doelstellingen van de beweging richten zich op de afschaffing van Israël en diens vervanging door één enkele aparte Palestijnse Arabische staat, terwijl de activisten zelf zich wikkelen  in de mantel van ‘mensenrechten’.

Ik realiseer me dat de harde kern van de BDS meute geanimeerd wordt door het soort Jodenhaat die alle rede ontbeert. Echter, er zijn anderen, vooral studenten, die zich afstemmen op de BDS om een nobele intentie te vervullen – recht voor Palestijnen – zonder te begrijpen hoe radicaal en met haat gevulde BDS-agenda in werkelijkheid wel is.

Het is tot deze “o, zo goed bedoelende mensen” dat ik mijn volgende overdenkingen richt:

♦ BDS licht er slechts één enkele partij uit voor demonisering en bestraffing in wat nochtans een twee-partijenconflict is. Lijkt u dat eerlijk toe?

♦ BDS beweert diepe morele gronden te hanteren omdat ze verandering beogen door middel van geweldloze middelen. Maar niet-gewelddadig is niet hetzelfde als moreel. Ijveren om Israël in een internationaal isolement te brengen en financiëel te ruïneren is een immorele daad, ongeacht of de acties al dan niet gewelddadig zijn. Niet-gewelddadig is niet gelijk aan ‘goed’ en in dit geval is het kwaad.

♦ BDS brengt schade toe aan zowel Israëliërs EN Palestijnen. U hoeft mij niet op mijn woord te geloven. Hier zijn de woorden Bassem Eid, een Palestijnse mensenrechtenactivist die in een oostelijke wijk van Jeruzalem woont, en hierover het volgende zegt:

bassem-eid“BDS woordvoerders rechtvaardigen hun oproepen tot boycots zeggende dat deze zullen resulteren in toenemend economisch hard labeur voor de Palestijnen erop drukkend dat de Palestijnen bereid zouden zijn te willen lijden onder dergelijke ontberingen om hun vrijheid te bereiken. 

Uiteraard leven zij [de activisten] zelf in comfortabele omstandigheden ergens anders in de wereld [of in ‘Palestina’] en hoeven zij zelf niet te lijden onder de gevolgen van hun acties.

Het lijkt erop dat in feite de BDS beweging in haar vastbeslotenheid om Israël op de knieën te brengen, bereid is om te vechten tot de laatste druppel Palestijns bloed. Als een Palestijn die woont in oost Jeruzalem en hoopt op en ijvert voor een beter leven voor zijn familie en zijn gemeenschap, is dit wel het soort ‘pro-Palestijns actvisme’ dat we liever kwijt dan rijk zijn. Voor ons eigen heil dienen wij ons te verzoenen met onze Israëlische buren en hen niet verwerpen en beschimpen.”

Vooraleer u uw tijd en talent leent aan de BDS beweging, zou u zich moeten afvragen: “Wat weet ik dat Bassem Eid niet weet?”

♦ Op campussen over het hele land verstoren BDS activisten, en soms verhinderen, uitgenodigde Israëlische sprekers aan de debatten te laten deelnemen. Indien u werkelijk gelooft in vrijheid van meningsuiting en de vrije uitwisseling van ideeën, deze het waard zijn om te beschermen, dan zouden deze tactieken u tot nadenken moeten stemmen.

♦ Wanneer BDS activisten erin slagen om Israëlische fabrieken te laten sluiten die draaien op de Westelijke Jordaanoever zoals bijvoorbeeld SodaStream, en honderden goed betaalde Palestijnen hierdoor hun banen verliezen, is het klaar en duidelijk dat het enkel gaat om Israël te beschadigen, ongeacht de “collateral damage” [randschade] die dat de Palestijnen aandoet. Deze BDS activisten zullen zich waarschijnlijk in hun nopjes voelen omtrent hun ‘overwinning’ op Israël. Maar er is een groot verschil tussen je ‘goed voelen’ of ‘goed doen’. Als u dat als uw maatstaf gebruikt zal de BDS BDS will not measure up.

♦ Een snelle inzage van de Freedom House ranglijst zal u een deprimerend catalogus tonen van hoeveel tirannieke, corrupte en onvrije landen er zijn in de wereld. Zelfs landen die minder onderhevig zijn aan de ergste schendingen van de mensenrechten, leven ver onder wat het zou kunnnen én moeten zijn. En toch bestaat er geen wereldwijde BDS beweging tegen om het even welk van deze landen en regimes. Uit alle landen in de wereld, wordt enkel en alleen Israël uitgekozen voor dit soort behandeling. Het Joodse land. Toeval? Ik denk het niet.

Zo, indien de Israëlisch-Palestijnse kwestie u werkelijk ter harte gaat, wat is dan uw alternatief voor de BDS beweging?

Eerst en vooral neem de tijd om te leren omtrent dit nagdurige conflict uit zoveel mogelijk betrouwbare bronnen. Laat de rede en niét de emotie uw leidraad zijn. De tweestatenoplossing – Israël en Palestina die vredevol naast elkaar leven – is de enige oplossing die een thuisland creeërt voor elk volk. Waarom dit zo moeilijk is om te bereiken? Bereid je voor op niveau van complexiteit die genuanceerd denken vergt. Worstel met de uitdagingen en de vreselijke compromissen waar elke betrokken partij mee te maken heeft om vrede te sluiten. Stel vragen en meer vragen. Weiger het eenzijdig met de vinger wijzen dat de kern van de BDS is.

Luister naar de Palestijnse verhalen, naar de Israëlische verhalen, de islamitische verhalen, de Joodse verhalen en de Christen verhalen. Zoek uit waarom deze plaats zoveel betekent voor zovelen. En indien u ooit de kans heeft, reis naar Israël en bekijk het zelf.

Bovenal, zoek gelijkgezinden onder ‘fanatieke gematigden’, mensen die streven om het leven van iedereen in het gebied te verbeteren, door investeringen, door culturele uitwisseling, door opvoeding, door vriendschap.

Dan pas zult u zich engageren tot het soort van activisme dat zowel goed voelt als goed doet.

door Sally Abrams [bron]

in een vertaling door Brabosh.com


Sally Abrams co-directs the Speakers Bureau of the Jewish Community Relations Council of Minnesota and the Dakotas. She has presented the program “Israel and the Middle East: the Challenge of Peace” at hundreds of churches, schools and civic groups throughout the Twin Cities and beyond. A resident of suburban Minneapolis, Sally speaks fluent Hebrew, is wild about the recipes of Yotam Ottolenghi, the music of Idan Raichel, and is always planning her next trip to Israel.

5 gedachtes over “Lees eerst dit, vooraleer je aansluit bij de boycot-Israël BDS beweging

 1. “Luister naar de Palestijnse verhalen, naar de Israëlische verhalen, de islamitische verhalen, de Joodse verhalen en de Christen verhalen. Zoek uit waarom deze plaats zoveel betekent voor zovelen. En indien u ooit de kans heeft, reis naar Israël en bekijk het zelf.”

  Een brave vrouw, die Sally Abrams, maar vol illusies.
  De “Palestijnse” en de islamitische verhalen bestaan voor 98 % uit leugens.

  “Bereid je voor op niveau van complexiteit die genuanceerd denken vergt.”

  Gelul!
  Je kan beter naar Dennis Prager luisteren [ http://bit.ly/1iXDAew ] die een heel leven heeft besteed aan de problematiek en tot de conclusie is gekomen dat het heel eenvoudig is samen te vatten: de Arabieren willen de Joden vermoorden.
  Dat is inderdaad alles.
  Ik zeg het zo: moslims in het algemeen en de Palmaffia’s in het bijzonder, zijn altijd en overal de terreur begonnen en hebben hem altijd en overal ook volgehouden.
  Voor de moslims geldt dat al 1400 jaar en in Palestina geldt dat sinds de Moefti van Jeruzalem in 1920 de terreur begon.
  Bijna 100 jaar dus.
  Er is helemaal geen redelijke oplossing, zoals dit kruidenvrouwtje denkt, want de islam is niet vatbaar voor Rede.
  Er zal iets Apokalyptisch moeten gebeuren aleer de islam “tot rede” komt en tot inkeer.
  Oh ja: inkeer!
  Ook al zo’n ongeziene eigenschap in de wereld van de islam.

  Like

  1. @shapira2012.

   Weet jij waarom ook deze video weer niet opgeslagen of op een eigen website gezet kan worden?
   Er is een wildgroei aan allerlei nieuwe “merken” behalve YouTube en Vimeo waarmee ik niks kan.
   Ik zie ook nergens een “handvatje”.

   Like

   1. @Martien,

    Dat is dezelfde video (van Honest Reporting) die in mijn laatste post van heden ook verschijnt: “Een weekje internationaal Israëlbashen in aantocht: ‘Is Israel een Apartheid State?’ +video”

    Als je op play drukt verschijnt ook automatisch dat “handvatje”.

    Like

Reacties zijn gesloten.