Israël onderschept aan grens met Gaza lading drones bestemd voor Hamas

droneEen van de drones die onderschept werden door Israël die op weg was naar Gaza. Wat bij ons als speeltuig wordt verkocht is in de handen van islamistische terroristen in Gaza en elders bijzonder handig materiaal [beeldbron: Defense Ministry]

Israëlische bewakers en agenten van Shin Bet hebben recent aan de grensovergang Kerem Shalom in de zuidelijke Gazastrook een poging verijdeld om drones te smokkelen naar de Palestijnse enclave, berichtte het ministerie van defensie afgelopen  op zondag 21 februari ’16.

Bij de controle van de bewakers van een Israëlische voertuig die een lading speelgoed vervoerde, werden verschillende drones van verschillende formaten en soorten gevonden die allemaal waren uitgerust met kwaliteit camera’s. Andere smokkelpogingen van drones werder eerder verijdeld door de Shin Bet in de afgelopen weken. De drones waren kennelijk bedoeld om te worden gebruikt voor het bespioneren van Israëlische doelwitten, zei het ministerie van defensie. De Israëlische autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de smokkel pogingen.

In maart 2015 vlogen een aantal drones van Hamas die vanuit de Gazastrook werden gelanceerd verscheidene keren het Egyptische luchtruim boven de Sinaï Peninsiula binnen terwijl het leger er machteloos stond op te kijken. De Egyptische radar pikte drie drones op die verscheidene malen vanuit het zuiden in Gaza vertrokken, berichtte aldus de Egyptische krant Al Osboa. De onbemande vliegtuigjes drongen diep Egypte binnen tot El Arish en Sheikh Zuweid op zowat 50 kilometers van de Egyptisch-Gazaanse grens.

De Egyptische grenspolitie opende het vuur op de drones maar kon ze niet raken omdat ze op een hoogte vlogen van ca. 750 meters, aldus het rapport. Onder de voorwaarden van het vredesakkoord van 1979 met Israël, is het Egypte niet toegestaan om luchtafweer wapens te stationeren in het Sinaï gebied. Begin 2015 heeft een Egyptische rechtbank Hamas tot een terroristische groepering verklaard met inbegrip van haar gewapende vleugel, de al-Qassam Brigades.

In december 2014, lanceerde de militaire vleugel van Hamas, het beruchte doodseskader gekend als de al-Qassam Brigades, een zelfgemaakte drone tijdens een optocht in Gaza naar aanleiding van een herdenking van de stichting van de groep. De Israëlische luchtmacht werd gealarmeerd en zond prompt enkele gevechtsvliegtuigen naar het gebied, maar losten geen schoten naar het onbemande vliegtuig.

drone-hamas

Tijdens de oorlog tegen Hamas, Operation Protective Edge, werd door het IDF op 14 juli 2014 boven Ashdod een drone van Hamas neergehaald met een Patriot raket. Hamas publiceerde een foto (plaatje hierboven) van een Palestijnse drone, “een exclusief kiekje” luidde het bijgevoegde onderschrift. Het is niet duidelijk of het om dezelfde drone gaat die door het Israëlische Luchtmacht [IAF] werd neergehaald.

En ook in het noorden van Israël duikt er zo nu en dan een drone op. Zo werd door de Israëlische luchtmacht (IAF) op donderdag 25 april 2013 voor de kust van Haïfa een onbemand vliegtuig (drone of UAV) van Hezbollah neergehaald. Kort na de middag omstreeks 13u00 (lokale tijd) had de luchtmacht van het IDF de drone opgemerkt en werden er een F-16 jachtvliegtuig en enkele gevechtshelikopters op afgestuurd om het toestel te onderscheppen.

Advertenties