Presidentskanditaten Clinton en Trump zijn beiden een slechte zaak voor Israël

us-israel-flags

Stilaan begint zich in de Verenigde Staten af te tekenen wie van de kandidaten bij de Republikeinen en de Democraten naar het ambt van president te zullen dingen. Op dit ogenblik blijken Hillary Clinton (Dem.) en Donald Trump (Rep.) de presidentiële primaries voor hun respectievelijke partijen de beste papieren te hebben, of er zou al een ongeluk moeten gebeuren. Een goed moment om even te kijken hoe beide boegbeelden aankijken tegen Israël en de Palestijnse kwestie.

Al bij al ziet het er niet bepaald rooskleurig uit. Israël kan best betere vrienden gebruiken dan dit bedenkelijke tweetal. Clinton lijkt het (mslukte) beleid van Obama tav het M-O gewoon te willen voortzetten en anderzijds houdt Donald Trump zich wat afzijdig en heet zichzelf ‘neutraal’ en ‘onvoorspelbaar’. Als er twee woorden zijn waar Israël niks aan heeft is het net dàt.

Wat mij betreft is er maar één land en volk dat gemachtigd is om te oordelen wat “goed” is voor Israël en dat is de Joodse staat Israël zelves. Ik ben niet gekant tegen een Palestijnse staat maar wel op voorwaarde dat die niét op Israëlisch grondgebied ligt en zeker geen Palestijnse staat die claimt dat Jeruzalem geheel of gedeeld de hoofdstad van dat nieuwe Palestijnse kalifaat moet worden.

Clinton: ijveren voor een Palestijnse staat
Presidents-kandidaat voor de Democratische partij Hillary Clinton (68) op zondag 21 februari ’16 zei dat ze alles zal doen wat ze kan om Israël te steunen maar “dat de Palestijnen een eigen staat verdienen“. Hierin treedt zij in de voetstappen van Barack Obama die tot op heden blijft ijveren voor een tweestatenoplossing, niks nieuws onder de zon dus:

Hillary Clinton, mèt hoofddoek, bezoekt Pakistan 29.10.2009

“Israël is onze partner, onze bondgenoot. Wij hebben langdurige en belanrijke banden met de Israëliërs die teruggaan naar de vorming van de Staat Israël. Ik zal alles doen om Israël te steunen en te verdedigen, in het bijzonder als de omgeving errond steeds gevaarlijker en moeilijker lijkt te worden.

Ik geloof tevens dat de Palestijnen verdienen om een eigen staat te hebben. Dat is waarom ik de tweestatenoplossing steun. Dat is waar ik voor heb geijverd. Dat is wat ik voorop heb gesteld toen ik minister was en drie erg intensieve gesprekken heb gevoerd met de eersteminister van Israël en de president van de Palestijnse Autoriteit.

Die zijn niet wederzijds exclusief. Ik denk dat toewerken naar een tweestatenoplossing, proberen meer steun te verlenen aan de aspiraties van het Palestijnse volk, op de lange termijn in de belangen van Israël is, evenals voor het hele gebied en, uiteraard, de mensen zelf.”

Clinton zei in het verleden dat de “tweestatenoplossing” de enige oplossing is voor het decennia oude conflict tussen Israël en de Palestijnen. Haar commentaren komen op een moment dat zelfs ervaren ambtenaren in de Obama regering hebben toegegeven dat het bereiken van een tweestatenoplossing op dit ogenblik onwaarschijnlijk is. De Duitse kanselier Angela Merkel deed afgelopen week gelijkaardige uitspraken.

Los van de pro-Israël commentaren van Clinton in het recente interview, blijkt uit emails die werden vrijgegegeven als deel van een onderzoek in het gebruik van haar eigen adres toen zij nog minister was van Buitenlandse Zaken in de Obama regering, het tegendeel onthullen. In een bepaalde email verwees ze naar de Israëliërs als altijd hanerig; in een andere email die dateert uit 2011, nam zij een plan van een ervaren assistent in overweging om de Palestijnse onrust aan te wakkeren om aldus meer druk op Israël te zetten om de vredesgesprekken met de Palestijnse Autoriteit herop te starten.

Trump: neutraal en onvoorspelbaar
Presidents-kandidaat voor de Republikeinse partij Donald Trump (69), zei op woensdag 17 februari ’16 dat hij ivm. het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen ‘neutraal‘ en ‘onvoorspelbaar‘ zal blijven. Trump lijkt in deze pre-presidentiële verkiezingen met een wijde bocht omheen de Palestijnse kwestie te lopen en wil momenteel geen loze beloftes doen. Met Trump als toekomstig president kan het dus nog alle kanten op en dat is niet positief voor Israël:

Donald Trump“Laat mij een soort van neutrale figuur zijn. Er moet een bepaalde hoeveelheid verrassing en onvoorspelbaarheid zijn. Ons land heeft geen onvoorspelbaarheid. Heel veel mensen zeggen dat een akkoord kan afgesloten worden. Het is mogelijk maar niet maakbaar.

Aan de ene kant heb je mensen [Palestijnen] die al opgroeiende leren dat deze [Joden] de slechtste mensen zijn, deze mensen zijn de ergste slechterikken enz. enz. Ik was op een keer samen met een belangrijke Israëliër en hij zei dat [een akkoord] onmogelijk is omdat de andere zijde sinds hun kindertijd wordt aangeleerd om het Joodse volk te haten. Maar ik wil toch ernstig proberen [een akkoord te bereiken].”

Zelfs terwijl hij publieke verklaringen aflegt ten gunste van Israël, heeft hij andere zaken gezegd die twijfel zaaien over wat zijn beleid ten aanzien van het Palestijns-Israëlisch conflict zal zijn of worden. Vorige maand werd aan Trump gevraagd of hij het intiatief steunt van zijn rivalen in de Republikeinse primaries, Ted Cruz en Marco Rubio om eindelijk de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv te verhuizen naar Jeruzalem. Trump zei toen dat hij 100 procent voor dat voorstel was. Echter, eerder in december terwijl hij een voordracht hield voor de Republican Jewish Coalition [RJC] weigerde hij de splitsing van Jeruzalem uit te sluiten als onderdeel van het vredesproces.

Hij vertelde dat hij van plan was Israël verder onder druk te zetten. Komende van een reis naar Israël plaatste Trump de bewijslast voor het gebrek aan een vredesakkoord bij Israël, zeggende dat het land moet bewijzen dat het bereid is om offers te brengen. In een interview zei hij: “veel zal afhangen van Israël en of Israël al dan niet een overeenkomst wil afsluiten – of Israël al dan niet bereid is om bepaalde dingen op te offeren.


Overigens, wat Jeruzalem betreft, beloofde president Barack Obama in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2008 op een bijeenkomst van de Amerikaans Joodse organisatie AIPAC, enthousiast en vastberaden “dat Jeruzalem de hoofdstad is van Israël en dat de stad ondeelbaar is.” Hij suggereerde toen zelfs een mogelijke verhuis van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv naar Jeruzalem.

obama-surprise2Echter, sinds hij president is hebben we hem dat niet meer horen zeggen. En ook zijn woordvoerders ontwijken een duidelijk antwoord op een concrete vraag. “De status van Jeruzalem zal bepaald worden in een definitieve onderhandelingsfase voor de vrede,” luidt het steevast. Tot zolang blijft de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv en wordt door de VS Jeruzalem niet erkend als de feitelijke hoofdstad van de Joodse staat Israël.

Maar het zou nog erger worden. Op donderdag 19 mei ’11 riep Obama  Israël op tot een “volledige terugtrekking in stappen van de Israëlische strijdkrachten” uit de “bezette Palestijnse gebieden” achter wat hij noemde terugtrekken achter “de [groene] lijn van 1967”, dus ook uit Jeruzalem, wat Obama nog steeds ‘Oost-‘Jeruzalem blijft heten en omdat volgens hem Jeruzalem ooit de hoofdstad van de Palestijnse staat moeten worden.

door Brabosh.com

Advertenties

4 gedachtes over “Presidentskanditaten Clinton en Trump zijn beiden een slechte zaak voor Israël

 1. Van Onderwerp Ontvangen Grootte Categorieën
  United with Israel A ‘True Hero of Israel’; Israeli Cancer Treatment Shows Near-Perfect Results; Missing Pilot Died After Torture 0:07 60 kB

  Via United with Israel las ik toch een ander verhaal van D. Trump.

  Like

  1. Nee, je hebt enkel naar dat bepaalde interview geluisterd. Hij heeft eerder nog wel andere zaken gezegd. In dit bewust interview zegt hij behalve dat hij Netanjahoe een sterke leider vindt en Israël van groot belang is voor de VS, helemaal niks.

   Netanjahoe is anders niet bepaald gek op Trump. Hij heeft hem eerder bekritiseerd omwille van zijn uitspraken over moslims. En mijns inziens terecht. Zeggen dat er geen moslims meer binnen mogen in de VS is erover. Brussel noemde hij het ‘hellegat’ van Europa en meer van dattum.

   Ik vind Trump onberekenbaar, plat populistisch en zeker niet geschikt om president te worden. Het is een gevaarlijke en een oorlogszuchtige kerel. Ik zie het liefste een Republikein aan de macht, dat is altijd beter voor Israël gebleken, maar aub geen Trump.

   Like

 2. Hoe dan ook wij zullen het met Hillary moeten doen, want zij is straks degene die met een overweldigende meerderheid tot president van de
  Verenigde Staten zal worden gekozen. En met haar zal de VS altijd vierkant achter Israël blijven staan.

  Like

  1. Ja, 99,9 % zeker dat het Hillary zal worden. Laat ons hopen dat ze niet ‘achter’ maar ‘naast’ Israël zal staan, want die ellende van de Arabische Nachtmerrie is nog lang niet voorbij en Israël kan alle hulp gebruiken..

   Like

Reacties zijn gesloten.