Alijah: In 2015 trokken meer dan 31.000 Joodse immigranten naar Israël

aliyah4Israël, 28 juni 2012. Nieuwe immigranten uit de Verenigde Staten en Canada stappen uit het vliegtuig van El Al in de luchthaven van Ben Goerion [beeldbron: Kobi Gideon/Flash90]

Het Joodse Agentschap voor Israël berichtte onlangs dat in 2015 meer dan 31.000 Joodse immigranten aliyah maakten naar Israël. Het hoogste cijfer van de laatste 15 jaren en een stijging met 17 procent ten opzichte van 2014 (26.500). In 2013 waren het nog bijna de helft minder: 16.968. Een tendens tekent zich dus wel duidelijk af.

De grootste groep immigranten kwam vanuit Frankrijk met ca. 7.700 Franse Joden die naar Israël trokken, wat Frankrijk betreft het hoogste cijfer ooit. Ongetwijfeld speelden de islamistische aanslagen in januari 2015 op de kantoren van Charlie Hebdo en het kosjere restaurant in Parijs een grote rol. Het effect van de aanslagen in november 2015 op de Bataclan en elders in Parijs moet zich nog laten voelen en zal zich hoogstwaarschijnlijk dit jaar manifesteren.

JA-hoofd Natan Sharansky voorspelde na de aanslagen in de kosjere supermarkt Hyper Kashier en de kantoren van Charlie Hebdo in Parijs een uittocht van meer dan tienduizend Franse Joden. Dat aantal is overigens wel wat lager dan verwacht. De reden om te emigreren is lang niet alleen antisemitisme en de grote aanslagen in Parijs van dit jaar, zei Yigal Palmor woordvoerder van het Joodse Agentschap. Iedereen heeft zijn eigen combinatie van redenen; ook economische onzekerheid in Frankrijk speelt bijvoorbeeld een rol.

Maar ook in Israel is het niet altijd gemakkelijk om werk te vinden voor Fransen met een academische opleiding. Buitenlandse diploma’s worden in Israël vaak niet volledig erkend. Daarover is grote onvrede; het aantal hoog opgeleide immigranten blijft daardoor mogelijk wat achter bij de verwachtingen. Franse immigranten (in spe) willen dat dit verandert. Zij vragen ook om belastingverlaging voor bedrijven uit Frankrijk die een vestiging willen openen in Israel, waar zij dan kunnen gaan werken. Onder de nieuwe immigranten zijn veel ondernemers, die in Israel een bedrijf willen opstarten.

De tweede grootste groep immigranten zijn afkomstig uit de Oekraïne. Zowat 7.480 Oekraïense Joden lieten het voortdurende geweld achter zich en trokken naar de Joodse staat, een stijging met 22 procent ten opzichte van 2014 en vergeleken met 2013 een toename met maar liefst 230 procent!

De Nederlandse immigratie naar Israël is al jaren stabiel. Op de Nederlandse website van Irgoen Olei Holland vind je hier alle informatie voor zij die overwegen naar Israël te emigreren, welke documenten je allemaal nodig hebt en waar je allemaal mee rekening moet houden.

Wat België betreft vertrokken in 2015 ca. 285 Belgische Joden naar Israël, een stijging met 14 procent ten opzichte van 2014 (250). De aanslag op het Joodse Museum van Brussel heeft hierin duidelijk zijn effect niet gemist. Betty Dan, voorzitster van de Zionistische Organisatie van België (Organisation Sioniste de Belgique/OSB) en directrice van KKL-België, vermeldt ook als oorzaak voor de toename aan het antisemitisme met name dat met de imams wordt geïmporteerd vanuit Saoedi-Arabië.

Op zondag 6 maart 2016 organiseert het Joodse Agentschap voor de tweede maal een ‘Salon de l’Alyah et de l’Immobilier en Israël’ in het Brusselse Hotel Renaissance: Rue de Parnasse 19, 1050 Elsene/Brussel. De informatiedag begint om 11u00 en eindigt om 20u00 dd. Meer informatie: hier en bij Betty Dan (hier).aliyah3

Advertenties