Palestijns leider Zuheir Mohsen in 1977: ‘Het Palestijnse volk bestaat niet’

domeDe Rotskoepel op de Tempelberg in de 19de eeuw. Compleet verwaarloosd en vervallen. De Rotskoepel [en ook de Al Aqsa Moskee, een gestolen en omgebouwde Byzantijnse kerk] op het plateau zullen pas herontdekt worden nadat halverwege de jaren 1960 de mythe van het ‘Palestijnse volk’ werd gecreëerd, louter om tactische en politieke redenen. [plaatje van Auguste Salzmann – beeldbron: Vision Fine Art Photography – Jeruzalem]

Het uitgevonden volk
Een van hardnekkigste mythen van de Arabisch-Israëlische crisis is dat de Palestijnen een inheems volk zijn. Palestijnen zijn geen etnische subgroep. Er bestaat niet zoiets als een etnische Palestijn. Arabieren in Israël en de Westelijke Jordaanoever zijn etnisch identiek aan de Arabieren die leven in Jordanië, Irak, Syrië en Egypte. De bevolking in Gaza is grotendeels van Bedoeïense Arabische oorsprong.

Er was geen Palestijnse natie ten tijde van Israël’s onafhankelijkheid en er bestond geen eis om Palestijnse soevereiniteit toen Egypte de Gazastrook controleerde en Jordanië Judea en Samaria (aka de “West Bank”) bezette van 1948 tot 1967. De woorden “Palestijn” en “Palestina” werden pas gemeengoed onder een aantal Arabieren toen duidelijk werd dat de Joodse staat een feit was.

Sinds de jaren 1960 kreeg het woord “Palestijn” een politieke betekenis, een implicatie ontworpen om Israëls legitimiteit te ondermijnen. Yasser Arafat, het icoon van de Palestinistische beweging, bekende dathet Palestijnse volk geen nationale identiteit heeft.” En hij vervolgde met zichzelf te roemen dat hij, als een ‘man met een roeping’, voor die identiteit zal zorgen “door middel van conflict met Israël.”

Het Palestijnse volk bestaat niet
In een interview van James Dorsey met de Palestijnse leider Zuheir Mohsen  van 31 maart 1977 voor het Amsterdamse dagblad Trouw, zei Mohsen dat het Palestijnse volk niet bestaat. Mohsen (1936-1979) was destijds lid van het Uitvoerend Comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en tussen 1971 en 1979 commandant van de pro-Syrische As-Sa’iqa factie, een terroristische subgroep van diezelfde PLO.

palestijnen-geen-volk-mohsen1

Zuheir Mohsen zei in het bewuste interview toen hierover het volgende:

Zuheir Mohsen“Tussen Jordaniërs, Palestijnen, Syriërs en Libanezen bestaan er geen verschillen. Wij maken deel uit van één volk, de Arabische natie. Kijk maar, ik heb familieleden met het Palestijnse, Libanese, Jordaanse en Syrische staatsburgerschap. Wij zijn één volk. Alleen maar om politieke redenen onderschrijven wij zorgvuldig onze Palestijnse identiteit. Het is namelijk van nationaal belang voor de Arabieren om het bestaan van de Palestijnen aan te moedigen tegenover het zionisme.

Ja, het bestaan van een aparte Palestijnse identiteit is er alleen om tactische redenen. De stichting van een Palestijnse staat is een nieuw middel om de strijd tegen Israel en voor de Arabische eenheid voort te zetten.

Een aparte Palestijnse entiteit moet voor de nationale rechten opkomen in de dan nog overgebleven bezette gebieden. De Jordaanse regering kan niet namens de Palestijnen in Israel, Libanon of Syrië spreken. Jordanië is een staat met bepaalde grenzen. Het kan geen aanspraak maken op bijvoorbeeld Haifa of Jaffa, terwijl ik wel recht heb op Haifa, Jaffa, Jeruzalem en Beërsheva. Jordanië kan alleen spreken namens de Jordaniërs en de Palestijnen in Jordanië.

De Palestijnse staat zou het recht hebben om op te treden namens alle Palestijnen in de Arabische wereld en elders. Als wij eenmaal al onze rechten in geheel Palestina hebben verworven, moeten wij de hereniging van Jordanië en Palestina geen moment uitstellen.”

palestijnen-geen-volk

‘Waarheid is wat ik tot waarheid maak.’
[Joseph Goebbels, Propagandaleider van het Derde Rijk]

In de jaren en decennia die voorafgingen aan de stichting van de Staat Israël, waren de Arabische opstanden en pogroms tegen het Britse bestuur niet gericht tegen tegen de oprichting van een Palestijnse staat. En de Arabische massacres tegen de Joden van de jaren 1920 en 1930 werden geïnspireerd door antisemitisme en niet door een verlangen naar een onafhankelijke Palestijnse staat.

shukeiri2Ahmad Shukeiri (1908-1980), destijds vice-Secretaris-generaal van de Arabische Liga aan de Verenigde Naties (1950–56) en in mei 1964 één van de oprichters van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) en tevens zijn eerste voorzitter (1964-1967), getuigde in 1956 op de Algemene Vergadering van de VN [UNGA]:

“Dergelijk creatuur als Palestina bestaat helemaal niet. Dit land is niets anders dan het zuidelijke deel van Groter Syrië…”

In 1947 protesteerden Arabische leiders tegen het Verdeelplan van de Verenigde Naties [Resolutie 181] argumenterende dat Palestina een deel was van Syrië. En inderdaad, vóór de jaren 1960 verlangden veel Arabieren naar een ‘Groter Syrië‘ zoals hierboven Ahmad Sukheiri het in 1956 uitdrukte.

door Brabosh

Met dank aan Martien Pennings voor zijn bijdrage

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.