Netanyahu noemt Frans vredesinitiatief merkwaardig

Netanyahu en Angela Merkel

De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu zei dinsdag tijdens de persconferentie met de Duitse bondskanselier Merkel in Berlijn het Franse vredesinitiatief merkwaardig te vinden. Frankrijk werkt er al enkele maanden aan om een conferentie in het leven te roepen, die Israël en de Palestijnen zowel als hun Amerikaanse, Europese en Arabische partners rond de tafel probeert te krijgen om het vredesproces weer op gang te brengen:

“De dreiging dat Frankrijk een Palestijnse staat zou erkennen mits de conferentie zou mislukken, zorgt er van tevoren voor dat zij geen succes zal hebben, want de Palestijnen weten dat hun eisen zonder controle aangenomen worden en dat zij van hun kant niet hoeven bij te dragen.”

Dit voorstel zou ook geen rekening houden met de complexiteit van het conflict:

“Het maakt niet uit of deze Palestijnse staat nog een islamitische dictatuur zou kunnen worden, een van de vele in het Midden-Oosten. Het maakt niet uit of hij niet werkelijk in de oplossing van het conflict investeert en de staat van de Joden erkent. Het maak niet uit dat er geen veiligheidsmaatregelen worden getroffen om een verovering van het territorium, dat Israël vanwege ISIS of Hamas of allebei moet evacueren, te verhinderen.”

Bondskanselier Merkel zei dat Duitsland als lid van de EU er hard aan een realistische aanpak voor een vrede te werken:

“Nu zou het tijd zijn om een grote stap voorwaarts te maken, maar we kunnen hier en daar dingen verbeteren en we hebben afgesproken Israël financieel te ondersteunen. We hebben heel duidelijk gemaakt dat er geen sprake kan zijn van vriendschappelijke betrekkingen met Iran zolang dit land het bestaansrecht van Israël niet erkent.”

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, zei dat de situatie in de Palestijnse gebieden op den duur niet draaglijk zou zijn. Hij veroordeelde eveneens de bijna dagelijks plaatsvindende terreuraanvallen door de Palestijnen in de straten van Israël als afschuwwekkend.

Netanyahu bedankte de bondskanselier voor de samenwerking met Israël, vooral inzake defensieaangelegenheden, veiligheid en cyber-veiligheid. Israël en Duitsland delen gezamenlijke belangen met het oog op de nieuwe situatie in het Nabij Oosten.

door NAI Redaktion


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Israel Heute van 17 februari 2016.
bron-logo

Een gedachte over “Netanyahu noemt Frans vredesinitiatief merkwaardig

 1. Merkwaardig? Dat is een understatement!

  Het is een duidelijke hint dat Frankrijk het Disneyland van de Palestijnse Arabieren wil erkennen.
  (natuurlijk om de hordes ‘nieuwe Fransen rustig te houden).

  De kleine Napoleon uit Parijs is gewoon te laf om het openlijk te zeggen!

  Abbas kan natuurlijk geen beter nieuws ontvangen dan de boodschap dat “Palestina” erkend zal worden als de “vredesbesprekingen” op niets uitlopen.

  Like

Reacties zijn gesloten.