Hamas, handelaars in oorlog, zetten alles op alles voor de vernietiging van Israël [Khaled Abu Toameh]

tunnels-7

Na 7 magere volgen 7 vette jaren. De afgelopen 7 jaren werd er door diverse donoren 16,3 miljard dollars (ofte 14,6 miljard euros) geschonken aan de Palestijnse zaak. De ene helft verdwijnt in de bodemloze put van de Palestijnse Autoriteit op de Westbank in Samaria & Judea, en de andere helft gaat naar de Gazastrook waar Hamas flink investeert in bewapening, raketten en munitie, smokkeltunnels en vooral aanvalstunnels om Israël te infiltreren. Slechts een kleine fractie van al dat vele geld bereikt de gewone Palestijnse man/vrouw in de straat, voor wie het in feite allemaal bedoeld was.

De mythe dat Hamas tunnels gebruikt om voedsel en andere benodigdheden naar de “belegerde” Gazastrook te smokkelen, ligt nu bedolven onder het puin van de tunnel die vorige week ten oosten van Gazastad instortte.

tun-gaza05Het incident waarbij zeven leden van de gewapende vleugel van Hamas, Ezaddin Al-Qassam, werden gedood toen de tunnel waarin ze werkten instortte, biedt verder bewijs dat de islamistische beweging trouw is gebleven aan haar Handvest, waarin wordt opgeroepen tot de totale vernietiging van Israël.

De Hamas-mannen die werden gedood in die instorting van de tunnel, behoorden tot de elite van de “Tunnel Unit” beweging. Volgens Ezaddin Al-Qassam waren de mannen bezig met het herstellen van een van de tunnels die beschadigd werden tijdens de 2014-oorlog met Israël, en die nu instortte als gevolg van barre weersomstandigheden.

In tegenstelling tot wat men graag gelooft, werd de tunnel niet gerenoveerd zodat de Palestijnen basisgoederen uit Egypte naar de Gazastrook konden smokkelen. Dit was een van de vele tunnels die Hamas de afgelopen jaren heeft gegraven om Israël te infiltreren om daar terroristische aanslagen uit te voeren.

Hamas maakt geen geheim van het doel van deze renovaties. Hamas-leider Mahmoud Zahar heeft eenvoudig toegegeven dat de tunnels worden herbouwd om Israël aan te vallen door middel van terreuraanslagen.

Inderdaad, duidelijkheid is het normale spel van Hamas. Senior Hamas-official Khalil Al-Hayeh verklaarde dat zijn organisatie tunnels zou blijven graven voor toekomstige confrontaties met Israël. “We hebben genoeg Moedjahedien (jihad-strijders) ter vervanging van hun broeders die gemarteld werden (in de tunnel-instorting),” zei hij tijdens de begrafenis van deze zeven leden van Hamas.

Hamas-leider Ismail Haniyeh ging een stap verder: de tunnels werden niet alleen ontworpen om terroristische aanslagen tegen Israëli’s te lanceren, maar voor het “bevrijden van heel Palestina”. In de woorden van Haniyeh worden de tunnels niet alleen gegraven voor “het verdedigen van de Gazastrook, maar ze dienen als een lanceerplatform om zo geheel Palestina te krijgen.” Zoals ook te zien is op elke kaart van Palestina, “heel Palestina” betekent niet: wonen in vrede naast Israël. Het betekent: Israël vervangen.

Voor Haniyeh zijn de tunnels een “strategisch wapen” in de jihad van Hamas om Israël te vernietigen. De militaire vleugel van Hamas heeft de tunnels rondom de Gazastrook gegraven “om onze mensen te verdedigen en de Al-Aqsa moskee en Jeruzalem te bevrijden,” meldde de Hamas-leider.

Hamas, zo wordt betoogd, is veranderd van kleur. Het is nu klaar, zo gaat de theorie, om zijn eigen Handvest te verwerpen en een tweestatenoplossing te accepteren.

Er moet heel wat gebeuren voor een verandering van het hart van Hamas.

Goed is dat Hamas verfrissend transparant is geweest over zijn ambitie, dat is de afschaffing van Israël. Hamas heeft echter nóg een paar ambities voor hen die nu in zijn greep geklemd zitten. Bijna tien jaar na de gewelddadige overname van Gaza, hebben de beweging en haar leiders de 1,9 miljoen Palestijnen maar bitter weinig meer aangeboden dan vernietiging en dood.

Oh ja, én tunnels. Hamas heeft tunnels – twee typen. De tunnels die wordt gegraven onder de grens met Egypte door zijn ontworpen als kanalen voor wapens. De tunnels die wordt gegraven onder de grens met Israël door zijn gereserveerd voor de vernietiging van Israël.

De Palestijnse politieke rivalen van Hamas hebben er in de afgelopen dagen op gewezen dat de tunnels de leiders van de islamistische beweging hebben veranderd in “handelaren in oorlog”. Deze “handelaren” hebben volgens de Palestijnen heel lang gebruikt gemaakt van de smokkeltunnels om hun persoonlijke rijkdom te vergroten ten koste van de onderbetaalde werknemers, die als gravers de klok rond werkten.

Zoals Al-Hayeh duidelijk heeft gemaakt, is Hamas bereid om Palestijnen op te offeren zolang het duurt, totdat ze haar dodelijke doelen heeft bereikt. Tussen 2006 en 2011 werden 188 Palestijnen gedood terwijl ze werkten in de tunnels van Hamas in de Gazastrook, volgens cijfers vrijgegeven door het Palestijnse Ministerie van Gezondheid.

Bovendien lijkt kinderarbeid-wetgeving niet erg te zijn doorgedrongen in het door Hamas bestuurde Gaza. Kinderen onder de leeftijd van 18 vormen tenminste 10% van de doden in de tunnelgraafindustrie.

En terwijl de economie van Gaza in duigen ligt, heeft Hamas miljoenen dollars geïnvesteerd in de tunnelbouw-projecten.

De werkloosheid stond in de Gazastrook tijdens het jaar 2015 op 40%, terwijl meer dan 65% van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Meer dan de helft van de bevolking is nu bijna volledig afhankelijk van hulp van verschillende noodhulp- en humanitaire organisaties. Economen voorspellen een nog somberder scenario voor de Gazastrook in 2016.

Ondanks beweringen van het tegendeel is het laatste waar Hamas zich om bekommert, het welzijn van de Palestijnen in de Gazastrook. Hamas wil echter dat de Palestijnen in de ellende en bitterheid blijven leven. Het is vruchtbare grond voor het aanwerven voor de jihad.

De instorting van de tunnel vorige week en de hernieuwde Hamas-bedreigingen om de strijd tegen Israël voort te zetten, vallen samen met rapporten dat de Palestijnse Autoriteit (PA) President Mahmoud Abbas heeft besloten om zijn streven te hervatten naar “nationale verzoening” en “eenheid” met de islamistische beweging.

Volgens de rapporten hebben vertegenwoordigers van de beide partijen gepland om volgende week in Qatar nog een nieuwe poging te doen om hun geschil te beëindigen en de weg te effenen naar een nieuwe Palestijnse eenheidsregering en verkiezingen.

Altijd op de loer ligt natuurlijk de illusie dat Abbas Hamas zou kunnen overtuigen van het opgeven van haar doel om Israël te vernietigen.

Hamas zal nooit zijn aanvalstunnels ruilen voor PA kabinetsportefeuilles. Abbas kondigde onlangs aan belangstelling te hebben voor het hervatting van de vredesbesprekingen met Israël. Zijn interesse wordt echter al enige tijd geheel in beslag genomen om Hamas te bereiken. De regering van een PA-Hamas-eenheid zou betekenen dat tunnels niet alleen langs de grens tussen de Gazastrook en Israël worden gegraven, maar ook vanuit de Westelijke Jordaanoever naar Israël.

Het waren niet alleen maar zeven mannen die onder het puin van de ingestorte aanval tunnel werden begraven vorige week. Samen met hen is de hardnekkige maar volkomen naïeve hoop begraven dat Hamas zichzelf op de een of andere manier zal transformeren tot een “vredespartner” voor Israël, voor de Palestijnse Autoriteit of zelfs voor het Palestijnse volk.

door Khaled Abu Toameh


in een vertaling uit het Engels door W.J. Jongman en H. Sleijster van een artikel op de website van The Gatestone Institute van 2 februari 2016

gatestone-logo

Advertenties

Een gedachte over “Hamas, handelaars in oorlog, zetten alles op alles voor de vernietiging van Israël [Khaled Abu Toameh]

  1. Zolang het Westen geld blijft pompen in het “Palestina project” is het medeplichtig aan het lot van de Palestijnse Arabieren en hun kinderen.

    Het is dan ook de vraag wanneer deze Westerse geldschieters gaan inzien dat hun geld gewoon in de diepe tunnels & zakken verdwijnt van de Palestijnse leiders, die hun macht (geld is macht) blijven gebruiken om het bloed van hun kinderen (maar niet die van henzelf) te verspillen voor het heilige doel Palestina, het project waar deze leiders alles aan doen om het niet tot bloei te laten komen…..want dan zijn ze hun job (geld & aanzien) kwijt.

    Like

Reacties zijn gesloten.