Hamas: ‘Egypte sluit opnieuw grens met Gaza na een zeldzame 3-daagse opening’

rafah-grenspost
Bijna 2.500 verlieten Gaza tijdens een drie dagen durende humanitaire opening van de grens met Egypte, een zeldzame gelegenheid voor de Gazanen om de geblokkeerde enclave te verlaten, vertelden de autoriteiten in het Palestijnse gebied op dinsdag 16 februari ’16.

Enkel humanitaire gevallen
Het door Hamas gerunde ministerie van binnenlandse zaken in Gaza zei dat 2.439 mensen het gebied verlieten de voorbije drie dagen, terwijl 1.122 binnenkwamen en 334 anderen onverrichter zake werden teruggestuurd door de Egyptische autoriteiten.

De grens werd gisteren, dinsdag 16 februari ’16 opnieuw gesloten, las aldus een ministeriële verklaring nadat de “Egyptische autoriteiten ons informeerden omtrent de sluiting van de grensovergang in Rafah“.

Egypte opende aanvankelijk het afgelopen weekeinde de grens voor humanitaire gevallen voor slechts twee dagen maar werd op maandag met één dag verlengd. Voordien bleef de grensovergang in Rafah ruim 70 dagen gesloten, zei het Hamas ministerie.

De Verenigde Naties hebben 30.000 Gazaanse Palestijnen geregistreerd als “humanitaire gevallen” die de Gazastrook trachten te verlaten. Aan de grenspost stonden lange rijen Gazanen aan te schuiven, velen droegen zware reiskoffers bij zich. Sarah Abu Karesh, een vrouw die op zaterdag aan de grenspost stond aan te schuiven, vertelde aan het AFP dat ze al maanden tracht het gebied te verlaten. “Ik was hier voor slechts een week vakantie gekomen maar ik zit hier nu al 18 maanden geblokkeerd,” zei ze.

Egyptische blokkade van Gaza? Nooit van gehoord…
De grensovergang in Rafah is de enige toegang tot de Gazastrook die niet gecontroleerd wordt door Israël, dat bijna een decennium een blokkade van het gebied handhaaft sinds Hamas in juli 2007 rivaal Al Fatah van Mahmoud Abbas met geweld uit de Strook verdreef en sindsdien Gaza alleen bestuurt met de hulp van een dozijn Palestijnse terreurorganisaties.

De internationale gemeenschap en media hebben het vaak over Israel’s verantwoordelijkheid voor de voortdurende blokkade van de door Hamas-bestuurde Gazastrook, terwijl zij het feit negeren dat Egypte eveneens een blokkade van Gaza heeft opgelegd en tot op heden zeer ernstige reisverboden handhaaft voor de 1,7 miljoen Palestijnen die er leven en daar nooit werd voor veroordeeld. Dit in tegenstelling tot Israël dat bij herhaling werd veroordeeld door de VN, de EU en de rest van het Midden-Oosten Kwartet.

Het Hamas ministerie van binnenlandse zaken zei dat 2015 “het slechtste jaar was voor Rafah in recente jaren” met de grensovergang die in het totaal slechts 21 dagen werd geopend. De grens was tijdens de regeringsperiode van de Egyptische president Mohamed Morsi meestal open, wiens Moslim Broederschap nauwe banden onderhield met de geestelijk verwante islamisten van Hamas. Maar sinds Morsi op 3 juli 2013 manu militari werd afgezet heeft president Abdel Fattah al-Sisi de grenspost gesloten, met enkel nog occasionele openings voor humanitaire zaken.

In 2012 gebruikten bijna 35.000 reizigers elke maand de grensovergang in Rafah, volgens de Verenigde Naties. In 2015 viel dat maandelijkse gemiddelde terug tot 2.400. Historisch studeerden vele jonge Gazanen in Egypte, terwijl vele Palestijnen hun families bezochten aan de andere kant van de grens. Egyptische strijdkrachten worden ook beschuldigd van het onder water zetten van de smokkeltunnels die onder de grens doorlopen maar naar bleek voordien gebruikt werden om vooral luxe goederen naar het gebied te smokkelen maar in het bijzonder wapens, munitie en springstoffen.

EGYPT-RAFAH/BORDER C

Advertenties