PA-minister Malki: ‘Nooit meer directe vredesonderhandelingen met Israël’

onderIsraëlische-Palestijnse vredesgesprekken: “Alweer een zinloze oefening in westerse fantasie.” Op het plaatje, een ‘gezellig’ diner in Washington, 30 juli 2013. Op initiatief van de VS start John Kerry een zoveelste onderhandelingsronde met 9 maanden lang directe gesprekken tussen Tzipi Livni (Israël) en Saeb Erekat (PLO aka de Palestijnse Autoriteit). Een vredesakkoord zou op 29 april 2014 betekend worden. Om de Palestijnen aan tafel te krijgen (en enkel dààrom) liet Israël bij wijze van goodwill in 3 keer 26 beruchte Palestijnse terroristen en massamoordenaars vrij. Het mocht allemaal niet baten. Op 23 april 2014 sloot de PLO/PA een eenheidsakkoord met Hamas en opende de Gazaanse terreurgroep korte tijd later een nieuw offensief tegen de Joodse staat. Israël antwoordde de Palestijnen met Operation Protective Edge (8 juli 2014) en 50 dagen later had het IDF Hamas terug in de catacomben van Gaza gedreven. Het vredesproces was uitgedraaid op een zoveelste westerse farce wegens een chronisch gebrek aan realisme en grondige kennis van zaken en bovenal de hardnekkige onwil van de Palestijnen om vrede met Israël te sluiten. [beeldbron: Nation of Change]

In een opvallende afwijzing van aanhoudende internationale inspanningen om tot nieuwe gesprekken te komen, zei Riyad al-Malki (plaatje rechts), de minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit, op maandag 15 februari dat de Palestijnen “nooit meer” zullen terugkeren naar rechtstreekse onderhandelingen met Israël. 

De laatste vredesgesprekken werden door beide betrokken partijen in april 2014 abrupt afgebroken (lees hierboven) en sindsdien is de situatie aan de grond zienderogen verslechterd, het Palestijnse geweld en terreur jegens de Joden van Israël dermate geëscaleerd, waardoor de vooruitzichten om ooit nog een nieuwe frisse dialoog op te starten wellicht nog nooit zo hopeloos hebben geleken.

Riyad al-MalkiBovendien haalde minister Malki op maandag scherp uit naar Israël en zei dat directe gesprekken met Israël in de toekomst absoluut zijn uitgesloten. Minister Riyad al-Malki verklaarde op een persconferentie:

“Wij zullen nooit meer terugkeren om opnieuw aan te zitten in rechtstreekse Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen.”

Minister Malki bezoekt momenteel Japan samen met president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas, die later op maandag een onderhoud had met de Japanse premier Shinzo Abe. Malki benadrukte dat een multilateraal kader noodzakelijk is om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen.

Hij prees een initiatief van Frankrijk om plannen nieuw leven in te blazen om volgende zomer een internationale conferentie te beleggen om een einde aan het conflict te maken. Als dat geen succes zou hebben, dreigen de Fransen om ‘Palestina’ te erkennen. Een initiatief dat door premier Netanjahoe reeds a priori werd verworpen en als “bizar” werd afgedaan en “gedoemd om te falen”. Wanneer de Palestijnen weten dat hun eisen toch wel worden ingewilligd en ze daar geen enkel compromis voor hoeven te sluiten, zullen ze zeker niet hun best doen om tot een akkoord te komen, aldus de Israëlische premier.

Malki waarschuwde dat zonder internationale tussenkomst, er een vacuum zal ontstaan dat zou kunnen opgevuld worden door de jihadisten van Daesh (IS/ISIS). “Indien Daesh voordeel zou willen halen bij gebrek aan onderhandelaars… dan zullen zij uiteraard misschien komen en te trachten het op te vullen,” zei hij, verwijzend naar Islamitische Staat. “Dit is erg gevaarlijk,” voegde hij eraan toe.

Overigens zegt Netanjahoe iets dergelijks in verband met het hierboven geciteerde Franse initiatief. De premier vraagt zich hardop af of Frankrijk wel heeft nagedacht over of de Palestijnen er daadwerkelijk op uit zijn om het conflict tot een einde te brengen en de Joodse staat als zodanig te erkennen en hij wil van Frankrijk weten hoe het land denkt te voorkomen dat terreurbewegingen als Hamas of Islamitische Staat (IS) gebieden binnenkomen, wanneer Israël zich uit die gebieden zou terug trekken.

Overigens ‘vergeten’ beide partijen te vermelden dat Daesh (IS/ISIS) reeds maanden present is in de Gazastrook en stevige banden smeedt met Hamas. Eind november 2015 legde een commandant van ISIS een bezoek af aan Gaza. Volgens de Israëlische en Egyptische inlichtingendiensten heeft Hamas reeds haar tunnels gebruikt om geavanceerde wapens te smokkelen bestemd voor ISIS in de Sinaï, wapens die gebruikt werden in de strijd tegen het Egyptische leger.

En nauwelijks een week geleden, maandag 8 februari 2016,  berichtte The Jerusalem Post dat gewonde terroristen van Islamitische Staat (ISIS/Daesh) die actief zijn in de Egyptische Sinaï, medische zorgen hebben ontvangen in hospitalen in de door Hamas gedomineerde Gazastrook.

isis-jeruzalemZelfs indien ISIS (Daesh/IS) is vernietigd, zal de ideologie verder blijven woekeren en dat is nu net het punt dat iedereen lijkt te negeren.

Advertenties