Merkel roept Israël op om kleine stappen te zetten richting tweestatenoplossing

Berlijn, 16 februari 2016. Premier Benjamin Netanyahu en de Duitse kanselier Angela Merkel houden een gezamenlijke ontmoeting van de Israëlische en Duitse regeringen.

De Duitse kanselier Angela Merkel heeft Israël opgeroepen om kleine stappen te zetten richting een tweestatenoplossing met de Palestijnen. Zij benadrukte tevens dat Duitsland bereid is om financieel bij te dragen aan inspanningen die bijdragen tot een vreedzame oplossing van het conflict.

Merkel zei dit op een persconferentie op dinsdag 16 februari na een gezamelijke sessie met premier Benjamin Netanjahoe en leden van Israël’s regering te Berlijn:

“Nu is het zeker niet de tijd om werkelijke allesomvattende vooruitgang te maken, maar u kunt verbeteringen bereiken op bepaalde gebieden. De Europese Unie, en Duitsland als een lidstaat, maakt zich ernstig zorgen omtrent het realistisch bekijken van de dingen.

Wij zijn ons bewust van de dreiging van de terreur die Israël moet doorstaan. Anderzijds geloven wij dat wij het proces van vreedzame samenwerking moeten bevorderen en dit, volgens onze mening, is uiteindelijk door te bouwen aan een tweestatenoplossing.”

De Duitse kanselier zei tevens dat haar land enkel de betrekkingen met Iran wil normaliseren vanaf het ogenblik dat Iran de Staat Israël zou erkennen:

“Wij hebben erg duidelijk gesteld – de federale regering en alle partijen die deel uitmaken van de coalitie – dat er geen normale, vriendelijke relaties met Iran kunnen bestaan zolang Iran het bestaansrecht van Israël niet wil erkennen.”

 

Advertenties