Gedeporteerde Palestijnse ex-gevangenen zetten terreurcellen op in Jeruzalem en elders

Mideast Egypt Israel PalestiniansGazastrook, grenspost van Rafah, Egypte dinsdag 18 oktober 2011.  Vrijgelaten Palestijnen uit Israëlische gevangenissen, voor het merendeel beruchte terroristen en massamoordenaars, maken het overwinningsteken. (Beeldbron: AP/Khalil Hamra)

In ruil voor de vrijlating van één enkele Israëlische soldaat, met name korporaal Gilad Shalit, die 5 ½ jaren lang werd gegijzeld door Hamas ergens in een gat in de grond op Gazaanse bodem, werden vier jaar geleden door Israël 1000 mannelijke en 29 vrouwelijke Palestijnse gevangenen vervroegd vrijgelaten.

Volgens het Shalit Akkoord werden een aantal van deze gevangen Palestijnen op vrije voeten gesteld in Gaza en in Judea & Samaria (Westbank) maar een rist zware criminelen werden toen gedeporteerd naar Hamasvriendelijke landen zoals Jordanië, Libanon, Qatar en Turkije.

Het zijn deze gedeporteerden die vanuit het buitenland begonnen zijn met een ondergrondse organisatie op te zetten, parallel aan Hamas in Judea en Samaria. Dat wisten bronnen bij Hamas te vertellen aan de Israëlische dagbladen Yedioth Ahronoth (Ynet) en Arutz Sheva.

Zij zouden dat doen uit ongenoegen met het leiderschap van Hamas, dat volgens hen niet actief genoeg zou zijn en zouden daarom zelf de verspreiding van terreur en geweld in handen hebben genomen. Vooral in Judea & Samaria en oostelijk Jeruzalem hebben zij militante eenheden opgezet die “het verzet” organiseren tegen de Joodse staat en aanslagen plegen tegen onschuldige Joodse burgers.

Saleh al-ArouriOndanks tegenstand van de Hamasleiders, worden de middelen en materialen voor de gedeporteerden toegeleverd door een leider van Hamas en voormalig commandant van de Qassam Brigades op de Westbank, Saleh al-Arouri (Salah al-Arouri) die, sinds zijn vrijlating uit een Israëlische cel in 2007, in Turkije woont en van daar uit de Palestijnse terreur controleert.

Al-Arouri vertelde op een conferentie in Turkije op 20 augustus 2014 dat Hamas verantwoordelijk was voor de ontvoering en moord van drie Israëlische studenten, een bloedige slachting die korte tijd later Israël’s Operation Protective Edge tegen Hamas zou triggeren.

De oprichting van een militaire cel door gedeporteerde gevangenen zou behoren tot de militaire vleugel van Hamas, zowel in Judea &Samaria als in het oostelijke deel van Jeruzalem. Het systeem zou werken op een manier, gebaseerd op persoonlijke contacten met de mensen in de dorpen en steden waar zij hebben geleefd en gewerkt, voor hun arrestatie. Elke sector zou zelfstandig opereren en alleen communiceren met hun gekozen informant. Gedeporteerden zouden fondsen sturen naar de informant en vervolgens militaire cellen oprichten.

Volgens een bron bij Ynet, ijvert de organisatie in Gaza om meer zelfmoordaanslagen uit te voeren en aldus het geweld in Judea en Samaria te doen escaleren. Ernstige radicalisering van de huidige situatie zal Hamas helpen omuit de crisis meer vluchtelingen te ronselen en zich te voegen bij de bevolking in de Gazastrook. Vorige maand werd bekend dat activisten van Hamas in Judea en Samaria zelfmoordaanslagen planden tegen Israëlische doelwitten. Tot nu toe zijn deze pogingen mislukt.

In recente tijden, vooral sinds het uitbreken van de meest recente escalatie van geweld, voelen de gedeporteerden van het Shalit Akkoord, vrezen Hamas-leiders in Judea en Samaria gearresteerd te worden door de Israëlische en Palestijnse veiligheidsdiensten, vandaar dat zij uit schrik niet langer aan de verwachtingen van hun aanhangers zouden voldoen.

De gedeporteerden beweren dat Hamas te weinig betrokken is en te weinig doet om een nieuwe intifada uit te lokken, vandaar dat de leiders enkel voor hun eigen belangen opkomen. Met als resultaat dat de gedeporteerden van het Shalit Akkoord besloten om zelf het heft in eigen handen te nemen en zich begonnen te moeien in de organisatie van demonstratues, marchen en confrontaties met Israël en contacten legden in de cellen van de islamistische activisten.

Deze zelf-activiteit, zowel de civiele als militaire, zet de Hamas-leiders onder grote druk. De leiders van de organisatie beweren dat dit de Hamas Tanzim verzwakt en dat de gedeporteerden werken met mensen die niet in aanmerking komen voor het voltooien van civiele missies van de beweging.

Vandaar dat prominente activisten onlangs een ontmoeting hadden met een leider van Hamas en hun klachten en beweringen voorlegden. Hij beloofde om de klachten en grieven over te dragen aan de adjunct van Hamas-leider Ismail Haniyeh, maar tot nu toe hebben zij nog geen oplossing gevonden voor de kwestie en blijven de spanningen voortduren.

door Shoshana Miskin

hamasterroristshidingGoed verscholen hoofdkwartier van Hamas…
[beeldbron: cartoon van Dana Summers in The Orlando Sentinel uit 2009]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.