Open brief aan VN ambassadeur Samantha Power, vandaag op bezoek in Jeruzalem

a
De Amerikaanse afgevaardigde aan de Verenigde Naties Samantha Power (plaatje rechtsonder) vertoeft momenteel in Israël. Dit weekeinde bezocht zijn Jeruzalem’s Oude Stad, had ook een onderhoud in Ramallah met PA-premier Rami Hamdallah en vandaag maandag zal zij een groep studenten toespreken (haar enige speech tijdens haar 4-daagse visite) om er ondermeer een pleidooi te houden voor het Amerikaanse voorstel (hetzelfde als de Europese Unie en de VN) tot het bereiken van een tweestatenoplossing “een Joodse en een Palestijnse staat, zij-aan-zij in vrede en veiligheid” als ultieme oplossing die “vrede in het he-eee-ele Midden-Oosten” zal brengen. Nou ja… Gedachten zijn vrij, niewaar?

Samantha PowerDavid Bedein profiteert van de gelegenheid om haar een open brief te schrijven waarin hij de ambassadeur wil vragen om het beleid van de UNRWA te veranderen. De UNRWA is zoals bekend de aparte hulporganisatie van de Verenigde Naties “exclusief voor en door Palestijnen” die op 1 mei 1950 werd opgericht naast de feitelijke vluchtelingenorganisatie UNHCR, die zich bekommert om alle vluchtelingen ter wereld behalve dan… de Palestijnen.

Die politieke beslissing om de UNRWA op te richten heeft overigens nooit tot doel gehad om het Palestijnse vluchtelingenprobleem op te lossen maar om het te bestendigen tot de ontbinding van de Joodse Staat een feit is en al deze “vluchtelingen”, in feite hun vijf miljoen nazaten sinds de Palestijnse vluchtelingenstatus erfbaar werd gemaakt, Israël kunnen her-koloniseren en de Joden eruit verdrijven of knechten. Overigens is Israël voor hen een land waar ze nooit één voet aan de grond hebben gezet en dat ze enkel kennen uit de verhalen van hun voorouders.

David Bedein’s Open Brief aan ambassadeur Samantha Power van 14.02.2016:

Aan de achtenswaardige Samantha Power, Amerikaans ambassadeur aan de Verenigde Naties

Beste ambassadeur Power,

Welkom in Jeruzalem! In een tijd van een voortdurende blokkering van de politieke onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit, kunt u de hefboomwerking van de VS, die jaarlijks $400 miljoen pompt in de UNWRA – 33% van de totale jaarlijkse begroting van de UNRWA, een poging lanceren om oplossingen te vinden voor de humanitaire nood waarin de vijf miljoen afstammelingen van de oorspronkelijke vluchtelingen uit de oorlog van 1948 zich bevinden, die nog steeds wonen in de omgeving van de UNRWA faciliteiten.

In plaats van enkel met geld te strooien naar de UNRWA, zouden de Verenigde Staten hun leiderschap onder de donor naties kunnen bewijzen door een beleid van de UNRWA te promoten dat de woon- en leefomstandigheden van de UNRWA vluchtelingenbewoners zou verbeteren door hen een realistisch humanitair alternatief aan te bieden ten opzichte van het “recht op terugkeer” mantra dat in de geesten werd geslagen van een half miljoen UNRWA studenten als een excuus om de status van de UNRWA vluchtelingen tot in de eeuwigheid te bevriezen.

In die context zou u, als Amerikaans ambassadeur, zich kunnen bekommeren om ze UNRWA uitdagingen, die een leidraad kunnen zijn om het beleid van de UNRWA drastisch om te gooien.

1. De Verenigde Staten zouden kunnen samenwerken met alle donor naties om een audit te vragen van alle gedoneerde fondsen die naar de UNRWA gingen. Dit zou de wijdverspreide gedocumenteerde rapporten behandelen omtrent verspilde bronnen, dubbele dienstverlening en de ongewenste flow van cash geld naar in Gaza gevestigde terreurgroepen, die de voorbije 18 jaren de controle bewaren over de UNRWA operaties in Gaza.

2. De Verenigde Staten, als de grootste donor aan de UNRWA, zou de standaarden van de UNHCR kunnen introduceren aan de UNRWA, om de hervestiging van de Arabische vluchtelingen te promoten, na 67 jaren. Het huidige beleid van de UNRWA is dat hervestiging van de vluchtelingen niet zou stroken met het “recht op terugkeer” naar Arabische dorpen die bestonden vóór 1948.

3, De Verenigde Staten zouden hun mede donor naties kunnen vragen om het nieuwe UNRWA curriculum te laten herzien, dat de principes van de Jihad, het martelarenschap en het recht op terugkeer “via de wapens” incorpereert in een schoolsysteem van de VN dat verondersteld de UNRWA slogan te promoten van “Peace Starts Here” (Vrede begint hier).

4. De Verenigde Staten zouden kunnen vragen of de paramilitaire training die wordt gegeven in de in Gaza gevestigde scholen wel gepast is. Zou de UNRWA, als een agentschap van de Verenigde Naties, zich niet loyaler mogen opstellen ten aanzien van de VN-principes van “vredeseducatie”?

5. Misschien dat het opportuun zou zijn voor de Verenigde Staten om samen te werken met alle donor naties om er bij de UNRWA op aan te dringen dat zij al de medewerkers zouden ontslaan die geaffilieerd zijn met Hamas, zodat dit in overeenstemming zou zijn met de wetsboeken in de Verenigde Staten die verbieden dat hulp wordt gegeven aan om het even welk agentschap dat leden van een terroristische organisatie in dienst heeft.

6. En tenslotte, sinds de UNRWA recent de “ambassadeur voor de jeugd” Mohammad Assaf heeft ingehuurd, om de wereld rond te reizen om opstand en geweld aan te moedigen, zou dit niet de meest geschikte tijd zijn voor de Verenigde Staten om samen met alle donor naties van de UNRWA te eisen dat zij het contract met deze man opzeggen?

Dit is uw kans om een initiatief te nemen in het laatste jaar van Obama’s Regering om een dringende humanitaire kwestie aan te pakken die kan opgelost worden.

David Bedein, MSW*


David Bedein is de auteur van Roadblock to Peace – How the UN Perpetuates the Arab-Israeli Conflict: UNRWA policies reconsidered” (2014). A social worker and journalist  active in efforts to reform UNRWA for the past 28 years, he heads the Israel Resource News Agency and the Center for Near East Policy Research, which have produced books, monographs and movies filmed on location in UNRWA.  For special website on UNRWA policies, click here.  For recent report on UNRWA school books, click here.  For recent UNRWA films click here.