Iran infiltreert de Westelijke Jordaanoever [Khaled Abu Toameh]

gaza-iranDe Gaza-commandant van Al-Sabireen, Ahmed Sharif Al-Sarhi (links), was verantwoordelijk voor een reeks van aanvallen met geweren op Israël voordat hij in oktober 2015 dodelijk werd getroffen door de IDF-scherpschutters langs de grens met de Gazastrook. De Iraniërs worden ook verondersteld hun nieuwe terroristische groep in de Gazastrook Grad en Fajr-raketten (rechts) te hebben geleverd, die in staat zijn om Tel Aviv te bereiken.

Aangemoedigd door zijn nucleaire deal met de wereldmachten, is Iran op zoek om de Arabische en islamitische regio met zijn vleugels te omarmen.

De bekwaamheid van Iran om zich op te dringen werd door jaren van sancties teniet gedaan. En nu, met de opheffing van deze sancties, hongert Teheran ernaar de onlangs aangescherpte grenzen te overschrijden – en het doel is de Westelijke Jordaanoever.

Iran heeft zich in feite al vele jaren in de interne aangelegenheden van de wijdere regio gemengd. Het is partij bij de burgeroorlogen in Jemen en Syrië, en door middel van de sjiitische moslims die daar wonen, blijft het actief om de stabiliteit van een groot aantal Golfstaten, waaronder Saoedi-Arabië en Bahrein te ondermijnen.

Het leven van zowel de Libanezen als de Palestijnen is dan ook onderworpen aan de ambities van Iran, dat de schatkist vult van groepen als Hezbollah en de Islamitische Jihad.

Tot voor kort was aan Iran een ereplaats toegewezen als primaire beschermheilige van Hamas in de Gazastrook. Het was te danken aan de steun van Iran dat de Palestijnse islamitische beweging Hamas bijna twee miljoen Palestijnen gegijzeld kon houden in de Gazastrook. Bovendien maakte deze steun het voor Hamas mogelijk om allerlei wapens naar de Gazastrook te smokkelen, waaronder raketten die gericht en afgevuurd werden op Israël.

Maar de wittebroodsweken tussen Iran en Hamas eindigden een paar jaar geleden, toen Hamas weigerde het regime van de Syrische president Bashar Assad te steunen – de belangrijkste bondgenoot van Teheran in het Midden-Oosten – tegen de Syrische oppositie. Sindsdien hebben de Iraniërs hun vertrouwen in voormalig bondgenoot Hamas verloren en zijn nu onder de Palestijnen op zoek naar trouwere vrienden. En ze lijken die te hebben gevonden in: Al-Sabireen (“De Geduldigen”).

Al-Sabireen is een nieuwe bondgenoot van Iran, die voor het eerst opdook in de Gazastrook, waar ze honderden Palestijnen, velen van hen voormalige leden van Hamas en de Islamitische Jihad, hebben aangeworven. Palestijnse bronnen meldden dat Al-Sabireen er ook in is geslaagd een beroep te doen op veel ontevreden Fatah-activisten die zich verraden voelen door de Palestijnse Autoriteit (PA) en president Mahmoud Abbas. Dit gevoel van verraad is de vrucht van het falen van de PA om de salarissen te betalen aan hun vroegere loyalisten. Bovendien heeft de anti-Israel opruiing en indoctrinatie in de moskeeën, en op de sociale media, evenals de publieke retoriek, de Fatah-leden geradicaliseerd en ze in de open armen van de islamitische groeperingen gedreven.

Het door Iran gesteunde Al-Sabireen is nu al een hoofdbreken voor Hamas. De twee terreurgroepen delen een radicale ideologie, en beiden proberen ze om Israël te vernietigen. Niettemin beschouwt Al-Sabireen Hamas als te “soft” voor Israël, omdat het niet dagelijks terroristische aanslagen uitvoert tegen haar burgers. De “Geduldigen” zijn op zoek naar Palestijnen als een groep die een Iraanse proxy in de regio wil worden.

Gesterkt door de nucleaire deal en de opheffing van de sancties tegen Teheran, hebben de Al-Sabireen-leden een gevoel van optimisme. De groep beschreef onlangs deze ontwikkelingen als een “overwinning” voor alle moslims, en het bewijs van hun “trots en kracht”. Moslims moeten zich nu verenigen om op te staan, zeiden ze, tegen de “arrogantie van de wereld en om de zionistische entiteit uit het land van Palestina te verwijderen.”

Inderdaad, Al-Sabireen lijkt haar inspanningen te verdubbelen om de “zionistische entiteit” te elimineren en te vervangen door een islamitisch rijk. In de richting van dat doel is de groep ernaar op zoek de controle uit te breiden naar buiten de Gazastrook. De opheffing van de sancties tegen Iran viel samen met rapporten dat Al-Sabireen de Westelijke Jordaanoever heeft geïnfiltreerd, waar men werkt aan aanvallen door terreurcellen te lanceren op Israël.

Volgens de veiligheidsbronnen van de Palestijnse Autoriteit heeft Al-Sabireen al enige Westelijke Jordaanoever Palestijnen gevonden die meer dan blij zijn om hen te vergezellen in de jihad van de groep tegen Joden en Israël.

PA-veiligheidstroepen hebben recent een terroristische cel ontdekt die tot de Al-Sabireen in Bethlehem behoorde, en zij arresteerden de vijf leden. De verdachten kregen geld van leden van de groep in de Gazastrook om wapens te kopen om zo Israëlische soldaten en kolonisten aan te vallen op de Westelijke Jordaanoever.

Al-Sabireen is niet de enige Iraanse proxy wiens oog op de Westelijke Jordaanoever is gevallen. Vorige maand werd in de stad Tulkarm op de Westelijke Jordaanoever door Israëlische veiligheidstroepen een terroristische cel blootgelegd en opgebroken die onder bevel stond van Hezbollah, die van plan was zelfmoordaanslagen te plegen en aanvallen met schutters. De Palestijnse leden van de cel werd onderwezen door Jawed Nasrallah, de zoon van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, hoe zelfmoordaanslagen uit te voeren, bomvesten te monteren, inlichtingen te verzamelen, en het opzetten van trainingskampen.

Dit alles klinkt griezelig bekend. Zoals Iran Al-Sabireen en Hezbollah onder zijn vleugels heeft genomen, heeft Iran ook veel van hetzelfde gedaan met zijn andere proxies, zoals de Houthis in Jemen en de leden van de sjiitische gemeenschappen in Saoedi-Arabië en Bahrein, die al die tijd instabiliteit aanstoken en bases met lokale macht verkrijgen.

Verlost van haar door sancties gebaseerde beperkingen, is Iran nu vrij om de terreur te ondersteunen in de hele regio. Dit is precies wat er gebeurt in Libanon, Syrië, Jemen, Irak en de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Irans infiltratie van de Westelijke Jordaanoever zou moeten werken als een rode vlag, niet alleen voor Israël, maar ook voor de Verenigde Staten en andere westerse mogendheden. Op dit moment wordt er maar weinig gedaan om de aanwezigheid van Iran in de Gazastrook te bestrijden. Maar Iran op de Westelijke Jordaanoever, zo vlak voor de deur van Israël, is een vlag van een heel andere kleur.

Een Israëlische terugtrekking, wat zou leiden tot een overname door Hamas van de Westelijke Jordaanoever, is een onderwerp van zorg. Nu een groeiend aantal Israëli’s en Palestijnen zich gaan afvragen of een dergelijk vacuüm niet een ​​opening voor Iran zal bieden.

De toekomst van het Midden-Oosten en Europa zou schokkend anders zijn als een Palestijnse staat, welke dan ook, in handen zou vallen van de islamitische extremisten van Iran en hun bondgenoten.

De Palestijnen en alle belanghebbende partijen zouden eraan moeten denken dat Al-Sabireen “geduldig” is – als het niet iets anders is.

door Khaled Abu Toameh


in een vertaling uit het Engels door W.J. Jongman en H. Sleijster van een artikel op de website van The Gatestone Institute van 8 februari 2016

gatestone-logo