200 conflicten en de EU houdt zich bezig met Israël

Berlijn, 21 oktober 2015. De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu op bezoek bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel [beeldbron AMos Ben Gershom/GPO]

In Israël is men meer dan ontevreden met de jongste EU-verklaring. De EU-landen hebben besloten dat alle overeenkomsten tussen Israël en de EU alleen maar geldig zijn binnen de “groene grenzen van 1967”, niet echter voor de joodse “nederzettingen” in de “Palestijnse gebieden”. Dat is inclusief Oost-Jeruzalem en de Oude Stad van Jeruzalem, die volgens de EU niet tot de soevereiniteit van Israël behoort.

De Europese Raad benadrukte in zijn conclusie dat hij de voortdurende cyclus van geweld in de afgelopen maanden ten diepste zou betreuren. De EU bevestigt een tweestaten-oplossing, daarom zijn de joodse “nederzettingen” voor de EU illegale joodse dorpen in Judea en Samaria (de zogenaamde “Westelijke Jordaanoever” of “Westbank”).

In de Israëlische media benadrukten meerdere politici dat de EU in het Israëlisch-Palestijnse conflict duidelijk de Palestijnse aanspraak vertegenwoordigt. “Beslissingen zoals deze bevorderen geen dialoog tussen de volkeren”, verklaarde de Israëlische viceminister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Chotobeli. “Daarmee geeft de EU de Palestijnen de politieke rugdekking om te blijven ophitsen tegen Israël, wat uiteindelijk leidt tot aanslagen.”

De Europese Commissie had twee maanden geleden al vastgelegd dat het zegel “Made in Israël” niet meer geaccepteerd wordt voor producten uit de joodse “nederzettingen” in de zogenaamde “bezette gebieden”. Nu moet dit worden aangevuld met de woorden “Israëlische nederzetting”. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte dat de EU Israël met dubbele standaards beoordeelt, zonder de Palestijnen net zo medeschuldig te verklaren aan de vastgelopen onderhandelingen. Bovendien sluit de EU de ogen voor het feit hoe de Palestijnse leiding de moorddadige hetze tegen Israëli´s stimuleert. “In de wereld worden op dit moment ongeveer 200 grensconflicten geteld en de EU kiest ervoor om alleen een beslissing tegen Israël te nemen. Zo´n gedrag ontzegt de EU een politieke deelname aan de onderhandelingen!”.

Volgens de linkse leider van de partij Yesh Atid, Yair Lapid, heeft d eEU geen recht om zich te mengen in Israël´s soevereine aangelegenheden. “Met zo´n beslissing wil de EU Israël´s toekomstige grenzen bepalen, maar daarmee verhindert ze iedere scheiding tussen ons en de Palestijnen”, zei Lapid. “Zulke beslissingen zorgen voor het tegenovergestelde in het volk, dit zorgt alleen nog maar voor eenheid binnen de Israëlische samenleving om het conflict met de Palestijnen niet op Europese voorwaarden op te lossen.”

door NAI Redaktion


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Israel Heute van 19 januari 2016.
bron-logo

Advertenties